Matchdag – Leksand borta

Björklöven vann torts en blek insats senast. Nu väntar seriens kanske bästa lag och ett revanschsuget sådant. Det blir en rejäl utmaning för ett fortsatt skadedrabbat Björklöven i form.

Bloggen dagens-hockey visade i går en formtabell för Januari månad. Där är Björklöven tvåa bakom Södertälje med sina 19 poäng. SSK har 20, trea är AIK på 19, Timrå har 18 och Leksand är femma på 16 poäng. Lagen har spelat tio och som i Lövens fall vissa elva matcher. Det säger ändå något om både Björklövens form just nu, men även om hur svårt det är att ta in poäng på topplag som Leksand, Timrå, AIK och Pantern över tid.

Nu möts alltså två av seriens formstarkare lag även om Leksand kommer från en 0-3-förlust mot Södertälje senast. Det var då det som oftast fäller Leksand när de förlorar som gjorde det. Laget satt i utvisningsbåset efter slarviga utvisningar, ofta i anfallszon. Laget snittar flest minuter av alla med sina 11.49 utvisningsminuter per match. Kanske kunde man peka på att de spelar så fysiskt att det blir så, men det håller jag inte med om. Laget är seriens klart bästa lag över fyra femmor, ja i mina ögon bättre än Timrå, men de spelar stundtals arrogant och tar utvisningar.

Före förlusten mot Södertälje vann Leksand back-to-back mot Västervik med 4-1 och 4-1, men före det föll laget med 4-5 mot Oskarshamn efter att ja, just det dragit på sig galet många utvisningar. I fem mot fem är laget 70-55 den här säsongen vilket är bäst av alla lag i den spelformen vilket egentligen inte är så konstigt när laget torts allt ligger tvåa och har flest antal utvisningar mot sig.

Björklöven har bisarrt nog haft lätt för Leksand den här säsongen med 7 av 9 möjliga poäng. Senast i Umeå slutade matchen 4-0, förra mötet i Tegera Arena vann Leksand med 2-1 efter straffar och första mötet på säsongen vann Björklöven med 6-3 efter att vänt 1-3 till 6-3 i tredje perioden. Björklöven har alltså släppt fyra spelmål på tre matcher mot Leksand den här säsongen. Ser vi historiskt så har Leksand övertaget i modern tid med 13-8 sedan 2006 och framförallt har de vunnit 7 av de 8 senaste matcherna just i Leksand.

Jag förväntar mig en riktigt tuff match för Löven som åkte ned på torsdagen och övernattade i Dalarna. Detta då Leksand pratat om revansch både för insatsen mot Södertälje och för insatserna mot Björklöven den här säsongen. Framförallt kommer det att blir svårt att stå emot bredden. Det är inte kedja som ska stoppas utan fyra stycken. Leksand lär ha initiativet. Det handlar om att försvara sig väl, göra mål i powerplay eller på kontringar, få hemmalaget frustrerade. Då kan det gå vägen.

Oavsett känns det som en jäkla match. Då bra lag, en troligen fullsatt arena som kanske är seriens näst finaste arena efter Fjällräven Center. Jag är peppad för att vara på plats allafall.

Laget: 

Cody Murphy och Isak Stenlund-Ädelgran är långtidsskadade, Alex Hutchings, Jonas Emmerdahl och Tobias Hage är också skadade.

Filip Riska är avstängd en match till och Jakob Stenqvist är inte tillbaka från sin hjärnskakning. Filip Westerlund som utgick i matchen mot Karlskoga är redo för spel. Det var ingen fara.

Så här ser laget ut: (Bekräftat lag)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka – Stefan Andersson
Simon Backman – Filip Westerlund
Simon Åkerström – Jacob Andersson
Niklas Pavel

Mattias Granlund – Fredric Andersson – Erik Rainersson
David Lindqvist – Axel Ottosson – Austin Farley
Marcus Jonsson – Lucas Eriksson – Roope Talaja
Nicklas Johansson – Jacob Peterson – Emil Norberg
Andreas Vikström

Bloggens nycklar:

¤ Defensiven – Ska det bli seger måste arbetet i försvarsspelet fungera riktigt bra.

¤ Powerplay – Leksand drar på sig många utvisningar. Det är Björklövens stora chans.

¤ Adam Werner – Han måste vinna målvaktsmatchen för att Löven ska vinna.

Sagt från Lövenhåll: 

-Det är ett skickligt lag och när man ligger där de ligger har man gjort någonting bra. Det blir en tuff match imorgon på alla sätt och vis, där det är två bra lag som möts. Vi känner oss sugna på att spela mot Leksand igen och
det har varit både jämna och bra matcher tidigare mot Leksand. Jag förväntar mig ingenting annat imorgon. Jag vill se att vi spelar det spel vi har spelat på slutet. Ibland blir det sämre insatser man jag vill se att vi spelar det försvarsspel vi spelat den senast tiden. Jag vill se att vi har bättre pucktempo och bättre timing än senast. Det var inget fel på arbetsinsatsen mot Karlskoga utan det var timingen som var dålig och hittar vi tillbaka till den så räcker jobbet, säger Joakim Fagervall till klubbens hemsida. 

Noterbart om Leksand:

¤ Leksand har varit lite av en karusell på spelarsidan den här säsongen. David Åslin var tilltänkt i förstalinan, han är nu utlånad till Södertälje. Isac Skeedung inledde säsongen i PP1, men har sedan varit utlånad till Borlänge. Även Mattias Nilsson som värvades inför säsongen har varit i Borlänge, Sebastian Björnstad skickades nyligen dit och stortalangen Fredrik Forsberg är utlånad till Karlskoga. Jepp, Leksand lånar ut till direkta konkurrenter. Sedan har importerna Matt Carey och Patrick McNally värvats in under säsongen till ett redan starkt lag med externa pengar och nu skrivar aftonbladet att det är klart att tyska duon Daniel Pietta och Marcell Müller ansluter från Krefeld i DEL till matchen mot Modo nästa vecka. Det går inte att tolka det som att Leksand gör något annat än rustar för att gå till SHL och inget lag är i närheten ekonomiskt av Leksand i den här serien.

¤ Poängmässigt har Alex Friesen med 36 (11+25) poäng varit lagets poängkung under stora delar av säsongen och varit topp tre i ligan under stora delar av säsongen. Han kommer dock från en riktigt skitmatch senast. Storstjärnan Mattias Ritola har kommit igång på slutet och har nu 24 (12+12) poäng på 37 matcher. Han är delad bästa målskytt med Johan Porsberger som dock bänkades senast mot Södertälje.

¤ Poängbästa back är Olle Allsing med 16 (4+12) poäng, men även Lövenprodukten Anton Öhman används i powerplay och har gjort 7 (1+6) poäng på 20 matcher. Patrick McNally har gjort sex matcher (1+2) och används även han på point-position i powerplay.

¤ Tex Williamsson var tilltänkt etta i målet, men han och Jonas Arntzen har delat ganska mycket på sysslan. Williamsson har dock bäst statistik med 92.05 i räddningsprocent och 1.94 insläppta mål per match mot Arntzens 90.48 och 2.28.

¤ Leksand har seriens fjärde sämsta powerplay med 16.15, men har då skärpt sig rejält på slutet. De hade 3.23 procent i oktober vilket var en jobbig start på säsongen. I boxplay är laget trea i serien med 84.25 procent.

¤ Leksand hade borta Oskars Lang senast (sjuk) och han är osäker till den här matchen. Annars saknas Isac Skeedung med en hjärnskakning.

Sagt från Leksand:

- Vi vill ju visa upp ett helt annat spel från vår sida naturligtvis. Det blir såklart så efter en sån insats som igår, att målet med matchen är att visa att gårdagen var en engångsföreteelse. Tur att det finns chans till revansch redan, säger Jon Knuts till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Simon Lindmark sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv är är på plats och levererar texter samt presskonferens och ytterligare webb-tv-klipp efter matchen.

6 kommentarer

 1. Tommy

  Hej Gustav. Tror Leksand gör bort sig att värva så många spelare. Det ser bra ut på pappret. Men det ska funka på isen också. Det tar tid att spela ihop ett lag som drar åt samma håll. Eller vad tycker du Gustav? Tar vi med oss poäng i kväll från Leksand så är jag nöjd. Då har grabbarna gjort ett bra jobb ????????

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jag tror att de sista värvningarna riskerar att slå sänder truppen lite. De har redan stjärnor och nu kanske de måste kliva åt sida lite i sina roller. Poäng vore grymt idag.

 2. kaLLe aNKa

  Leksand borta skulle jag ALDRIG tro att löven skulle kunna vinna inför denna säsong, men i kväll har man faktiskt i allafall chansen.

  Sen är det oavsätt tur för löven att man slipper dom två tyskarna, kan lätt bli så att dom sätter en eller annan puck direkt, den smällen kan gott modo få ta. .)

  I kväll vinner man med udda målet, man kan inte förlora ALLA förlängningar om det nu blir det. Sen vet man att löven kommer att spela 110% allt annat är omöjligt i en mer eller mindre fullsatt Tegera Arena och mot ett lag som Leksand.

  Löven har just nu ett riktigt bra bp men inte så jätte effektivt pp, men i 5 mot 5 är jag inte orolig mer än någon indianare kan dyka upp. Laget ska ju vara som bäst mot slutet och jag tycker att löven är just det, som bäst just nu mot slutet av serien.

  Sen kan man bara undra hur långt det kan gå om man får tillbaka spelare som Cody Murphy, Alex Hutchings, Tobias Hage, Jonas Emmerdahl och Jakob Stenqvist. Men först in blir Filip Riska. Sen vet jag att Isak Stenlund-Ädelgran är skadad också men han kommer inte in i löven och gör det där lilla extra tyvärr.

  Det klagas mycket på löven som vanligt men kollar vi in tabellen så ser det riktigt spännande ut just nu och Joakim Fagervall vill ju att löven ska ligga topp 4 och det finns det en realistisk chans till att det blir topp 4, mycket som ska gå lövens väg så klart men det ser mycket bättre ut nu än på säker 10år tillbaka i tiden så jag tänker då inte ge upp! :)

 3. Enrico

  Som komplement till formtabellen kan sägas att om samtliga lag slutför säsongen med samma poängsnitt hemma och borta som i Januari, blir sluttabellen:

  Timrå 97
  AIK 92
  —-
  Leksand 90
  Pantern 89
  Björklöven 83
  SSK 79
  Almtuna 77
  Oskarshamn 75
  —-
  Tingsryd 71
  Modo 69
  BIK 67
  Västervik 64
  —-
  Vita Hästen 63
  Troja 63

 4. Hannes

  Ingen match känns numer omöjlig på förhand och inte heller matchen i kväll. Man får en bra känsla inför matcherna fram på vårkanten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>