Derbydag – Modo hemma

Dags för säsongens fjärde derby, Björklöven har tre raka segrar, men formen och revanschlustan är på Modos sida. Det luktar faktiskt Modoseger tycker jag.

Björklöven är nu uppe på sex raka segrar mot Modo med träningsmatcher inräknat. Fem raka om vi pratar om tävlingsmatcher. Senast satte Löven 4-2 mot slutet genom Mattias Granlund, men annars har det slutat 3-2, 3-2 den här säsongen. På så sätt har Björklöven ett mentalt övertag på Modo, men samtidigt så kommer Björklöven från en bortslarvad seger mot Södertälje och två bortslarvade poäng mot Troja. Detta samtidigt som Modo vunnit fyra av sina fem senaste matcher och klättrat upp i tabellen på slutspelsplats och med faktumet att de passerar Björklöven om de vinner matchen. Senast vann Modo med Vita Hästen med 1-0, matchen före det blev 1-4 mot Leksand på bortais.

Modo har egentligen ett på pappret bra lag, seriens kanske näst bästa spelare, en rutinerad och normalt bra tränare, en stabil ekonomi, seriens bästa arena, en bra juniorsida, dragningskraft i varumärket, en kommun som finns till för klubben i stort sett. De har allt för att lyckas. De borde vara ett topplag i serien. Därför har jag själv mest väntat på att de ska hitta rätt och börja klättra. Så har också skett på slutet.

Matcherna mellan Björklöven och Modo har tidigare under säsongen varit jämna, täta och präglade av inramningen. Nu tycker jag att derbyt i sig känns lite svalare i uppsnacket, publiktrycket, men poängen är än viktigare för båda lagen än under tidigare under säsongen. Det gör att jag förväntar mig en kanske ännu mer tillknäppt historia än i tidigare derbyn. Alltså chansmässigt tillkknäppt. Fysiskt, tufft och känslofyllt lär det bli oavsett. Jag är rädd att det någon gång ska studsa stolpe in för Modo som det gjort för Björklöven i ett par matcher mot Modo. Björklöven har dessutom inte riktigt råd att förlora om de vill sluta topp-5. Det är så jämnt precis bakom Löven i tabellen och det börjar bli ett glapp uppåt.

Oavsett så är det alltid något speciellt med fullsatta läktare, skönsång, stämning och i slutändan ett riktigt roligt möte så bring it on. Det blir kul oavsett. Sedan har ju Fredric Andersson trivts oerhört bra i derbyna tidigare den här säsongen. Vi får se om han kliver fram igen.

Laget: 

Cody Murphy och Isak Stenlund-Ädelgran är långtidsskadade, Alex Hutchings, Jonas Emmerdahl och Tobias Hage är också skadade.

Filip Westerlund är tillbaka i laget igen på lån, Oliwer Fjellström är ny på lån från Frölunda. Han kommer istället för Jacob Peterson som är på landslagsläger.

Så här ser laget ut: (Preliminärt, laget kommer vid lunch)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka – Jakob Stenqvist
Simon Backman – Filip Westerlund
Simon Åkerström – Jacob Andersson
Stefan Andersson

Roope Talaja – Fredric Andersson – Austin Farley
David Lindqvist – Axel Ottosson – Mattias Granlund
Marcus Jonsson – Filip Riiska -Lucas Eriksson
Oliwer Fjellström – Nicklas Johansson  – Emil Norberg
Erik Rainersson

Bloggens nycklar:

¤ Adam Werner – Då jag förväntar mig att Modo är revanschsugna och kommer att gå ut stenhårt är Werners insats oerhört viktig.

¤ Fysiken – Senast klarade Björklöven att stå upp fysiskt mot Modo utan att dra på sig en massa utvisningar. Det är viktigt i dessa derbytfajter som har en möjlighet att urarta lite.

¤ Powerplay – Björklöven har haft stora problem spelmässigt i powerplay på slutet. Det måste funka för att vinna den här matchen.

Sagt från Lövenhåll: 

- Det ska bli kul. Det brukar bli bra hockeymtacher och bra tryck på läktaren i mötena med dem. Vi blev lite bekväma och runda senast och gjorde inte riktigt jobbet. Det har vi försökt städa bort ett par dagar nu på träningarna. Vi har bra koll på Modo, men det handlar för oss om att hitta oss själva på sättet vi vill spela och tryggheten idet så som vi haft i många matcher på slutet. Vi har ett lag i ett väldigt gott skick så jag har en bra känsla inför matchen, säger Joakim Fagervall till Björklövens hemsida.  

Noterbart om Modo:

¤ Efter Jonathan Dahlén i Timrå så måste Emil Molins ses som seriens bästa offensiva spelare. Hans 46 (20+26) poäng gör att han leder poängligan. Molin kan det mesta offensivt och lär inte bli kvar i allsvenskan länge till. Hans 16 (3+13) poäng i powerplay och fem matchavgörande mål säger en del om hur viktig han är i viktiga situationer för Modo. Det är han Björklöven måste stoppa i den här matchen.

¤ Bakom Molin finns ett koppel av offensivt skickliga spelare. Sam Marklund har stått för 32 (12+20) poäng, Patrik Karlkvist 28 (13+15) på bara 34 matcher. Sedan finns målskytten Johan Eriksson (10 mål), powerplayspecialisten Henrik Björklund (6 pp-mål), offensivt skicklige backen Markus Oskarsson 18 (3+15) poäng.

¤ Erik Hanses är Modos etta i målet med 92.09 i räddningsprocent och 2,13 insläppta mål per match. Det är dock Isak Wallin (91.49/2.36) som stått alla tre mötena med Löven. Nu senast stod Hanses och höll nollan så det lutar mot att han gör derbydebut den här säsongen.

¤ Med 21.97 procent i powerplay och 29 pp-mål gjorda har Modo seriens tredje bästa powerplay. I boxplay har de 79.84 procent på tionde plats i serien.

¤ Modo är seriens bästa lag på att vända underläge efter att släppt in första målet. De har vänt 15 av 26 matcher till minst oavgjort där de släppt in första målet.

¤Modo har vunnit alla sina straffläggningar (3st) den här säsongen till skillnad från Björklöven som förlorat alla sina fyra.

¤ Oscar Öhman är utlånad för resterande del av säsongen och Martin Röymark är på OS. Nyförvärvet Mikael Frycklund är klar för spel, men det är oklart om han spelar mot Löven.

Sagt från Modo-håll:

- Det är de berömda marginalerna som varit emot oss i de tidigare derbymatcherna men där hoppas och tror jag att det kommer att vända nu på onsdag. Vi är ett mer stabilt lag nu mentalt och kommer till spel med ett mer vuxet lag och det är den stora skillnaden. Det känns väldigt bra och det känns väldigt roligt att möta Björklöven där vi ska göra allt för att knipa trepoängaren  tränare Hans Särkijärvi till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson och jag är på plats levererar texter samt presskonferens och ytterligare webb-tv-klipp efter matchen. Bloggen ser matchen på tv från Sthlm och hinner troligen blogga efter matchen.

6 kommentarer

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Sant, ibland blir det fel, men det är alltid svårt med spelare som spelat i Skellefteå, man vill inte riktigt veta vad de heter.

 1. Kalle

  Hej gustav. En rolig sak, sitter och kollar på löven matchen när dom tog sm guld. Och ser att löven avbytarbås är på andra sidan alltså dagens motståndarbås???? och att de har samma målintrolåt då som nu när de bytt till hej hej vi vill ha mer mycke mera än så… kul

 2. Kalle

  Hej gustav. En rolig sak, sitter och kollar på löven matchen när dom tog sm guld. Och ser att löven avbytarbås är på andra sidan alltså dagens motståndarbås???? och att de har samma målintrolåt då som nu när de bytt till hej hej vi vill ha mer mycke mera än så… kul

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>