En fantastisk skitseger

Det var en riktigt dålig hockeymatch, men att bli klara för slutspelet var det viktigaste och den chansen tog Björklöven. Västervikspöket är alltså bortskrämt, delvis allafall.

Västervik är kluriga. De har inte mycket till eget spel i fem mot fem, men de vänder spelet snabbt, går rakt på mål och de är bra på att sätta press på motståndarna och jobba fram misstag. Det i kombination med att Björklöven har en förmåga att spela lite väl överkonstruktivt mot Västervik gör att det är en dålig kombination. Björklöven är helt enkelt dåliga mot ”dåliga” lag.

Det började ändå ganska bra. Framförallt var det formationen med Axel Ottosson, David Lindqvist och Alex Hutchings som skapade varje gång de var på isen. Jag gillar att Hutch har blivit något annat än bara en avslutare den här säsongen. Han lirkar fram passningar och är överlag kreativt viktig. För mig är det en fröjd att se honom på isen igen.

Efter de där fina första tio minuterna började Björklöven slarva. Till och med normalt felfrie Simon Backman bjöd på en indianare. Han får tacka Adam Werner för att det inte blev mål där. Werner som var utmärkt igen.

Sedan bjöds Björklöven på sex powerplay utan att näta. Jag förstår inte varför Fagervall sätter fem leftare i ett PP och tre rightare i ett annat. Stundtals var spelet helt okej i powerplay, framförallt i de första numerära överlägena Löven hade. De har slutat att bara leta backskott. Nu med Hutchings inne så var det flera försök till inspel mot slottet, genomspel och andra kombinationer. Dock var passningskvaliteten för låg och ju fler lägen Löven fick utan att näta i PP desto mer frustrerade blev de och spelade sämre.

Normalt ska Björklöven döda den här matchen i powerplay i andra perioden. Nu höll de på att straffa sig. Det som räddade var att båda lagen hade slut på den mentala soppan helt i tredje perioden som kan ha varit en av de sämre hockeyperioderna från två lag tillsammans som jag sett i A3 Arena på ett tag. Det var som att inget av lagen vågade eller ville framåt. Pantern hade ett skott i innerstolpen i förlängningen och vann nog den på poäng.

Björklöven har haft sjukt svårt med straffarna den här säsongen, men nu fick Messy slå en och det gillar jag. Han har varit distinkt på sina frilägen den här säsongen och även om han missade sin förra straff så slog han den rejält. Den här gången satt den i krysset. Att sedan Axel Ottosson fick slå var logiskt. Han är ju stekhet just nu. Viktigt inför slutspelet att Löven har två raka straffläggningar som de vunnit.

För framtiden är det bra att Löven nu vunnit mot Västervik hemma så att det inte blir något mentalt spöke. Surt bara när man summerar den här matchen att det inte blev tre poäng om den sista poängen visar sig hade tagit Löven till en fjärde eller femteplats.

Överlag var det ingen jättebra match av Björklöven, men poängen var det viktiga och jag tror att spelet kan bli bättre om ytterligare ett par killar kan tillkomma. Oavsett har Björklöven tagit sig till slutspel och det är nog ett ok som ramlat av axlarna på spelarna.

Jag intervjuade Axel Ottosson efter matchen och tidningsartikeln till måndagens tidning handlade en hel del om honom. Killen är nu uppe på 42 pinnar. Kolla på de andra namnen som är över 40 poäng. Emil Molin, 25 år gammal, flera säsonger i SHL, spelat i AHL. Eric Castonguay, 30 år gammal, har varit bärande spelare i SHL, har öst in poäng i flera olika ligor. Jonathan Dahlén. 20-årig högt draftad supertalang som gjorde 44 pinnar redan i fjol. Marcus Eriksson, 32-åring som gör fjärde raka säsongen över 40 poäng i allsvenskan. Alex Friesen, 27 år, NHL-meriterad. Har gjort tunga poäng i AHL.

Ja, ni märker. Det är ett jäkla sällskap han har där uppe i toppen av poängligan. Säg den som förra våren såg att det här skulle hända. Ottosson stod för 20 (8+12) poäng förra säsongen som tredjecenter. Att han av allt att döma är förlorad till Färjestad är bara som det är. Lövenprodukter som slår igenom är alltid något speciellt. Nu får vi hoppas att slutspelet blir Ottos crescendo på den här säsongen.

Det intressanta just nu är dock att med alla spelare tillbaka så är Ottosson inte den som måste bära laget. Han är en av flera. Kika på den här uppställningen.

Adam Werner
Jonas Emmerdahl, Mikko Pukka – Brock Trotter,Fredric Andersson, Austin Farley
Simon Backman, Filip Westerlund, – Alex Hutchings, Axel Ottosson, David Lindqvist
Jacob Andersson, Simon Åkerström – Roope Talaja, Filip Riska, Lucas Eriksson
Stefan Andersson – Marcus Jonsson, Jacob Peterson, Cody Murphy
Mattias Granlund

Det är ett ganska spetsigt, fysiskt och riktigt bra material som Björklöven rent teoretiskt skulle kunna ställa upp med i slutspelet.

Det är också därför jag skriver i min krönika ”Slagläge utan något att förlora”. För så är det. Björklöven har inga större förväntningar på sig just nu. De har om inga nya skador uppkommer och de på något sätt får Brock Trotter spelklar det bästa materialet på hela säsongen. De möter mestadels lag som vill föra spelet. Sådana matcher som passat Björklöven bäst den här säsongen. Nu vill jag inte hausa Björklöven, spelet klickar inte fullt ut just nu, det finns många om och men, men visst kittlar det lite inför slutspelet? Det gör det för mig allafall.

Ett par notiser:

¤ Ur sämre art. Jakob Stenqvist är under isen just nu. Det ser ut som att den tidigare så skicklige backen kämpar med sitt självförtroende. Jonas Emmerdahl fick kliva in när han bänkades i andra perioden. Det är en bra lösning. Sedan Fredric Andersson. Lagkaptenen har en hyfsad torka. Nu är det 12 matcher sedan han gjorde mål senast. Andersson som länge var Lövens bästa målskytt. Jag har svårt att sätta fingret på vad det är som har hänt där och vad problemet är.

¤ På positiv not. Alla resultat som har kunnat rulla med Björklöven i två omgångar har i stort sett gjort det. Helt otroligt egentligen att fjärdeplatsen lever fortfarande. Det känns inte alls omöjligt att Leksand slår Oskarshamn och att Pantern som är helt iskalla just nu förlorar mot slutspelsjagande Södertälje. Jag har svårare att se Almtuna förlora mot Vita Hästen, men Hästen har tagit två av tre matcher lagen mellan den här säsongen så inget är omöjligt.

Så här spelas slutspelet. Björklöven kan ju sluta fyra, femma, sexa eller sjua. Alltså inleder de hemma om de slutar femma eller sjua och borta om de slutar fyra eller sexa.

Omgång 1: Lördag 10 mars 18.00

3:an HockeyAllsvenskan – 4:an HockeyAllsvenskan

5:an HockeyAllsvenskan – 6:an HockeyAllsvenskan

7:an HockeyAllsvenskan – 8:an HockeyAllsvenskan

Omgång 2: Måndag 12 mars 19.00

4:an HockeyAllsvenskan – 5:an HockeyAllsvenskan

6:an HockeyAllsvenskan – 7:an HockeyAllsvenskan

8:an HockeyAllsvenskan – 3:an HockeyAllsvenskan

Omgång 3: Onsdag 14 mars 19.00

3:an HockeyAllsvenskan – 6:an HockeyAllsvenskan

4:an HockeyAllsvenskan – 8:an HockeyAllsvenskan

5:an HockeyAllsvenskan – 7:an HockeyAllsvenskan

Omgång 4: Fredag 16 mars 19.00

6:an HockeyAllsvenskan – 8:an HockeyAllsvenskan

7:an HockeyAllsvenskan – 4:an HockeyAllsvenskan

5:an HockeyAllsvenskan – 3:an HockeyAllsvenskan

Omgång 5: Söndag 18 mars 15.00

3:an HockeyAllsvenskan – 7:an HockeyAllsvenskan

4:an HockeyAllsvenskan – 6:an HockeyAllsvenskan

8:an HockeyAllsvenskan – 5:an HockeyAllsvenskan

7 kommentarer

  1. Per

    Hoppas verkligen att vi kan nå en femteplats. Det hade varit extremt viktigt.

    Löven var idag mer rädd för att förlora än vad man var sugen på att vinna. Låt hoppas att oket som det tvång man verkat känna över att nå playoff nu släpper och att man kan spela ut mot redan klara seriesegrarna Timrå. Jag har svårt att se att det var soppatorsk för Löven idag. Man hade haft en ganska så lugn match med mycket tid i pp. Det var snarare att alla valde att säkra hemåt istället för att satsa framåt.

    Vinn bara på onsdag.

  2. Jiggen

    Är det bara jag som Tycker att Peterson skulle vara en bättre förstacenter nu än Andersson? Oavsett så måste Andersson SNART vakna igen, för vi kan inte spela i ett slutspel med en förstacenter som i princip inte levererar ett dugg. Då bör man låta någon annan spela där.

  3. Rille

    Bra reflektioner.
    Första PP uppställningen med tre (!!) rightskyttar får du vänligen be Fagervall förklara. Hutchins kommer helt fel där.
    Stenqvist varken förtjänar eller platsar där nu så byt honom mot Ottosson, Lindqvist eller nån annan.

    Stenqvist har det riktigt tungt just nu och det känns skönt att vi har Emmerdahl som kan kliva in där istället. Tyvärr så har Stenqvist nästan blivit en säkerhetsrisk. Hoppas han kan komma tillbaka till duglig form.

    Hoppas på en uppdatering om Trotter i veckan. Kan behövas mot Timrå.

    Känns ändå som att Löven verkligen kan slå ur underläge nu. Borde passa oss bra. Ingen press.

  4. Patrick

    Gustav: Hoppas du har möjlighet att följa upp Trotter under dessa dagar fram tills Timråmatchen.
    Antar och hoppas att det jobbas febrilt med att få honom spelklar.

  5. Kid A

    Härligt att vi når slutspelet. Vi kan alltid drömma om SHL, men rent realistiskt måste vi komma ihåg var vi startar denna säsong. Förra säsongen var vi 45 sekunder från att behöva kvala oss kvar. Nu kommer vi topp 7 vilket är en godkänd säsong och sett ur ett långsiktigt perspektiv är steg i rätt riktning. Sedan är frågan om det blir ”Väl Godkänt” i betyg, men det får vi se efter slutspelet. Jag ser med tillförsikt framåt och ser fram emot en rolig vår även om den inte kommer att sluta med ett SHL-avancemang.

  6. Enrico

    Onödig info:

    Leksand har tagit 11 poäng mer än Björklöven totalt.
    Björklöven tagit 6 poäng mer än Leksand mot lag som inte heter Pantern eller Västervik.

    Björklöven har plusstatistik på 6 av 7 lag på platserna 2-9. (Inte Pantern)

    I mötena Leksand-AIK och Almtuna-Pantern har inte hemmalaget tagit en enda poäng under säsongen.

    Timrå har tagit minst 50% av poängen mot samtliga lag utom två, dessa två ligger på kvalplats neråt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.