Analys: Så slutar slutomgången

Björklöven ska alltså försöka ta med sig två eller en poäng in i slutspelet ikväll mot Timrå. Är det realistiskt att hoppas på något annat än en sjundeplats.

Tabell

AIK, Almtuna, PAntern, Oskarshamn, Björklöven, Modo, Södertälje och Vita Hästen är det alltså som slåss om slutspelsplatserna.

Så här ser slutomgången ut och min analys kring matcherna.

Oskarshamn – Leksand

Oskarshamn har motivationen, de har vunnit två av tre matcher den här säsongen mot Leksand, de två senaste matcherna. Leksand har dessutom två raka förluster i ryggen. Kanske vill de hitta tillbaka till spelet, men känslan här är att Oskarshamns motivation och hemmaplan ska kunna ge poäng. Minst ett poäng tror jag att IKO tar. Seger i förlängning för Leksand på ren klass i tre mot tre.

Västervik – Karlskoga

Västervik är indragna i bottenstriden efter sin oerhört fega insats mot Björklöven och möter ett Karlskoga som går som tåget. Fyra segrar har de på sina fem senaste, bara Timrå har stått emot. Senast blev det 2-1 mot Leksand. Det som talar för Västervik är att de innan mötet med Löven hade tre segrar på fyra senaste och att de har vunnit två av tre matcher mot Karlskoga den här säsongen, 4-1 och 5-2, men förra mötet vann BIK med 2-1. Trots hemmaplan för VIK där de är starka tror jag på BIK Karlskoga i den här matchen som därmed säkrar kontraktet.

Södertälje – Pantern

Södertälje med skakig form mot ett Pantern i helt fritt fall. Södertälje föll senast med 2-8 mot Almtuna, före det 1-4 mot Västervik. Före det hade laget dock fem raka hemmasegrar så laget har varit stabila på hemmais. Pantern har en seger under ordinarie tid på 11 matcher, De har tre raka förluster och gör helt enkelt inte mål framåt just nu. De måste vara seriens kallaste lag där de bytt ut halva truppen och inte hittat rätt alls. Att föreningen sedan visar att de knappt vill spela slutspel med sina aktioner gör att jag inte tror på laget varken här eller i slutspelet. Allt annat än tre poäng för Södertälje vore en skräll för mig.

Almtuna – Vita Hästen

Två oräkneliga lag. Almtuna har alltså förlorat med 0-9 mot Leksand hemma och vunnit med 8-2 mot Södertälje borta om vi kikar på deras fem senaste matcher. Hästen blandar och ger rejält. Förlust mot AIK senast, seger mot Pantern före det, förlust mot Södertälje och Troja, men seger mot Björklöven. Vita Hästen har vunnit matcherna i Norrköping med 7-0 och 2-1, Almtuna i Uppsala med 2-1 den här säsongen. Ja, ni märker. Helt omöjligt att tippa. Oavgjort? Straffseger Hästen?

Tingsryd – Modo

Tingsryd var i stort sett klara för negativt kval när de mötte Löven 27 februari, men efter den segern 5-2 har Markus Åkerbloms lag radat upp 6-3 mot Troja och 4-2 mot Pantern. De kan nu undvika kval med en seger. Modo har blandat på slutet, 2-3 mot ett sjukdomsdrabbat Timrå, 4-3 efter straffar mot Almtuna, 6-1 mot Pantern, men före det: Modo har vunnit två senaste mötena 5-2 och 3-1 så för ses som favorit på grund av det och deras klass, men det känns ovisst. Jag tror att Modo klarar det och tar sig till slutspel tillslut.

AIK – Troja/Ljungby

AIK vill hålla an vid sin tredjeplats och även om formen svalnat på slutet där AIK före 2-1-segern efter förlängning mot Vita Hästen, hade förlorat fyra raka matcher. Dock ska de på ren klass slå Troja/Ljungby hemma som är, i mina ögon seriens sämsta lag, och som kommer från fyra raka förluster.

Timrå – Björklöven

Svårtippat, men det troliga är ändå en målsnål historia då Timrå sällan släpper många mål. Timrå har haft lätt för Löven, är seriens bästa lag, men har ingen motivation här. Jag tror att Lövens motivation kan lyfta det här till en seger efter förlängning. Kanske är det hjärtat som talar, men motivation måste ha betydelse också. Så som det hade borta mot klara seriesegrarna Mora för ett år sedan.

Så var betyder det:

Till slutspelsserien:
AIK – 85 poäng – Tar med sig tre poäng
Almtuna – 80 poäng – Tar med sig två poäng
Oskarshamn – 80 poäng – Tar med sig en poäng
Björklöven – 79 poäng – Får tre bortamatcher och inleder borta på lördag. Segern blir för gäves.
Pantern – 79 poäng (sämre målskillnad) –
Modo – 75 poäng

Mitt tips innebär att Björklöven inleder mot Oskarshamn på lördag, sedan Pantern hemma på måndag, AIK borta på onsdag, hemma mot Modo på fredag och borta mot Almtuna i avslutningen nästa söndag.

Det bästa spelschemat tycker jag att Björklöven får

Till negativt kval:
Tingsryd 68 poäng
Troja/Ljungby 66 poäng

Vi får se om jag får rätt. Intressant omgång allafall.

9 kommentarer

  1. Canoah

    Du liksom hela journalistkåren verkar ha missat att Svenska Spel Trophy serien har gjorts om eftersom AIK och Djurgården troligen båda spela hemma på söndagen. Därför har omgång 4 och 5 bytt plats.

    Omgång 1: Lördag 10 mars 18.00
    3:an HockeyAllsvenskan – 4:an HockeyAllsvenskan
    5:an HockeyAllsvenskan – 6:an HockeyAllsvenskan
    7:an HockeyAllsvenskan – 8:an HockeyAllsvenskan
    Omgång 2: Måndag 12 mars 19.00
    4:an HockeyAllsvenskan – 5:an HockeyAllsvenskan
    6:an HockeyAllsvenskan – 7:an HockeyAllsvenskan
    8:an HockeyAllsvenskan – 3:an HockeyAllsvenskan
    Omgång 3: Onsdag 14 mars 19.00
    3:an HockeyAllsvenskan – 6:an HockeyAllsvenskan
    4:an HockeyAllsvenskan – 8:an HockeyAllsvenskan
    5:an HockeyAllsvenskan – 7:an HockeyAllsvenskan
    Omgång 4: Fredag 16 mars 19.00
    3:an HockeyAllsvenskan – 7:an HockeyAllsvenskan
    4:an HockeyAllsvenskan – 6:an HockeyAllsvenskan
    8:an HockeyAllsvenskan – 5:an HockeyAllsvenskan
    Omgång 5: Söndag 18 mars 15.00
    6:an HockeyAllsvenskan – 8:an HockeyAllsvenskan
    7:an HockeyAllsvenskan – 4:an HockeyAllsvenskan
    5:an HockeyAllsvenskan – 3:an HockeyAllsvenskan

    Om vi blir sexa så lirar vi en förmodad hemmamatch mot Modo på söndagen

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det har jag missat helt. Det gör ju om förutsättningarna ganska rejält.

      • Canoah

        Ja och läs även nedan inlägg avseende förbehållet. Omgång 1 och 2 kan också kastas om.

        Så Löven kan vid 7:e plats tvingas byta hemmamatcher Lördag och Fredag mot Måndag och Söndag

  2. Canoah

    och där kom ett förbehåll också…

    http://www.hockeyallsvenskan.se/artikel … pelsserien

    Beroende på vilken placering lagen får i tabellen så kan spelschemat behöva ändras på grund av ett förbehåll:

    – Om Pantern slutar trea, femma eller sjua i grundserien så kommer omgång 1 och omgång 2 i Slutspelsserien att byta plats med varandra eftersom Pantern inte har tillgång till Malmö Isstadion den 10 mars.

  3. Rolf

    Tack för resultaten Gustav! Jag satte just en tusenlapp på dina resultat och det ger ett sammanlagt odds på dessa 7 matcher på 1695* pengarna! Så ikväll blir jag MILJONÄR! Bjuder dig på en brakmiddag när jag har hämtat ut pengarna! 🙂

    Men skämt åsido. den här serien har varit omöjlig att tippa hela säsongen. Men kan du ta fram ditt försäsongstips så får vi se hur duktig du är på att tippa… Har för mig att du tippade Löven 8:a… Eller hur var det?

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det stämmer. Jag tippade Löven som åtta och troligen landar de sjua. Modo var jag fel ite på, Karlskoga tokfel, även Timrå som jag underskattade. Almtuna underskattade jag. Annars var det okej.
      1. Leksands IF
      2. Modo
      3. Pantern
      4. Karlskoga
      5. AIK
      6. Timrå
      7. Oskarshamn
      8. Björklöven
      9. Tingsryd
      10. Södertälje
      11. Almtuna
      12. Vita Hästen
      13. Västervik
      14. Torja/Ljungby

  4. Ville Meskinen

    Det är ju förbehåll och förändring i schemat, Gustav?

    Bästa schemat måste ju vara som 5:a?
    Då får dom troligtvis AIK hemma i sista omgången plus en poäng extra. Med lite tur får dom fler lag som är lite jobbiga hemma. Förvisso Modo borta på Fredagen men med lite tur har Modo inget att spela för.

  5. Oskar

    En liten fundering som inte direkt har att göra med slutspelsserien!

    Har Löven någonsin haft 8 utländska spelare under samma säsong?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.