Vilken makalös avslutning

Björklöven har vaknat. De fullbordade vändningen fån uträknade till ett av de hetaste lagen som går in i slutspelsserien med två mål i tredje perioden mot Timrå.

Vem trodde med tre omgångar kvar att Björklöven skulle kliva in i den här slutspelsserien med en poäng med sig och tre hemmamatcher. Då var Björklöven på sjunde plats, men med fyra förluster på fem matcher i ryggen och med fem poäng upp till femteplatsen med nio poäng kvar att spela om.

Sedan radade Björklöven upp 4-2 mot AIK, 2-1 mot Västervik och nu 3-2 mot Timrå. Timrå som laget inte tagit en pinne av. Det är osannolikt, men det har också förklaringar. Det var ingen slump att Björklöven stigit från plats 9-10 till plats 3-4 tidigare under säsongen. Laget hade hittat, ett tråkigt spel, men ett spel som gav poäng. När det helt plötsligt fanns åtta, nio spelare på skadelistan då höll det inte längre. Nu har Emmerdahl, Hutchings och Murphy kommit tillbaka. Det har haft stor betydelse. Nu kommer även Austin Farley.

Nu känns det bara surt med den formen Björklöven har skapat, men en poäng och tre matcher på hemmais in i slutspelet att Brock Trotter inte är spelklar. Det hade varit en rejält x-faktor för Löven. Ser vi till tidigare slutspelsserier har det krävts 12,33 poäng för att ta hem serien i snitt. Räkna alltså då på 13 poäng. Björklöven har med sig en poäng in. Då krävs 12 poäng inspelade. Alltså måste Löven vinna fyra av fem matcher under ordinarie tid eller t.ex. förlora en efter förlängning, vinna tre under ordinarie och en på straffar för att klara det. Laget måste alltså i stort sett gå rent. Då hade en Trotter kommit väl till pass. Nu utgår jag från att han inte blir spelklar och även utan honom ska det här bli riktigt kul. Det var ett par år sedan vi hade positivt slutspel i A3 Arena.

Så hur tog Björklöven då sig dit?

Det syntes både från start och över 60 minuter att Björklöven var laget som hade mer att spela för. De ville mer, de jagade hårdare, men de krampade också mer i spelet.

Första perioden var ändå ganska bra. Timrå har en förmåga att spela sönder perioder med sitt puckinnehav och med sitt försvar. Känslan blir att inget av lagen skapar något och sedan vips så har Dahlén gjort 1-0 för Timrå. I första perioden var Löven hetast, de skapade flest halvlägen, men det kändes sällan så där riktigt farligt.

Simon Backmans 1-0 för man lägga på Henrik Haukelands konto. Han ska ta det inte allt för märkvärdiga skottet. Nu gjorde han inte det. Kanon för Löven.

Synd bara att kvitteringen skulle komma så pass snabbt efter att Löven aldrig riktigt fick rida på den. Timrå har Dahlén och de är vassa i powerplay. Drar man på sig utvisningar kommer målen förr eller senare.

Därför var det starkt att kunna städa av fyra boxplay i andra perioden. Där har Löven varit grymma en längre tid. Lika starkt som det var slarvigt att dra på sig alla utvisningar. Talajas 2+2 fattar jag inte, ingen skugga över honom där, men Lindqvists båda utvisningar är onödiga, speciellt den i PP och Simon Åkerströms är klantig. Håll koll på klubban.

Utvisningarna trasslade sönder andra perioden och tog musten ur Löven lite som aldrig riktigt fick chansen att bygga något eget spel och därmed inte kunde gå för tvåan riktigt.

När 2-1-målet kom i upptakten av tredje perioden kändes det kört. Björklöven överbelastade bort sig, men så kan det lätt bli när du inte vinner kamperna och får ut pucken ur zon.

Att Löven skulle kunna vända det här kändes inte rimligt mot Timrå som aldrig släpper in mål, men att det bara tog fem minuter för målet att komma gav mycket. Det gav tro på en vändning. Roope Talaja har varit där framför målet på returerna hela säsongen och oftast fått dåligt betalt för det, men nu gjorde han jobbet perfekt och rakade in 2-2.

Jag skrev i liverapporten där att jag hade fått se lite för lite av Ottosson, Hutchings och Lindqvist offensivt. Då kom räden från Ottosson som låg bakom 2-3-målet. För mig kändes det speciellt att just Jakob Stenqvist var den som följde upp och satte 3-2. Han har haft en tung tid med 6-7 matcher där han varit under isen. Idag var Stenqvist ett steg bättre och att han då fick göra det här målet är kanske det som tar honom tillbaka dit han varit tidigare under säsongen. Vi får se, men chansen finns ju allafall.

I slutändan är det bara att konstatera att det här var Björklövens dag. De slet stenhårt, spelet var inte alls sprudlande, men de lyckades att slå ett Timrå som vilade många efter att aldrig slutat jobba och de fick resultaten med sig. Det går inte att komma ifrån att Björklöven kan bli farliga i slutspelet. De kommer in med tre raka segar. Det gör inget av de andra lagen. Visst, spelet har kanske inte varit det bästa, men med segrar kommer självförtroende. Självförtroende bygger spelet.

Att spelschemat sedan innebär resa först på måndag, båda resorna till Stockholm, varken Malmö eller Oskarshamn och lördagsmatchen blev en hemmamatch. Det var jackpott på alla sätt för Björklöven. Sportsligt och ekonomiskt. Vilken makalös avslutning på serien det här blev.

8 kommentarer

 1. Ronny Edvardsson

  Lycka till Nu i denna mini serie. Det trodde jag inte för några matcher sedan (bakåt i tiden), men jag får erkänna att Jag hade Fel (förlåt)….lycka till än en gång, det ör ni värda (allihopa).

 2. Per

  Stor eloge till Fagge och Löven som får ihop det på något sätt så här i slutändan. Säsongen har inte varit någon större succé men detta känns dels jätteroligt iom slutspel men det känns också jätteviktigt inför kommande säsong. Att man nu slutar femma när det bara för bara någon vecka sedan kändes som det kunde sluta utanför playoff är strongt och ger framtidstro.

  Nu siktar vi på fullsatt resterande tre hemmamatcher så får vi både en rolig avslutning och en bra ekonomisk grund att stå på inför nästa år. Se också till att lösa Trotters problem så har vi en god chans att kriga långt in på våren.

  #freebrock

 3. Höstlövet

  Vilket makalöst flyt i slutet av serien, inget bra spel i någon av matcherna egentligen men det är ju trots allt poängen som räknas ! En stor del av detta får vi tillskriva Werner som ser stabil ut.
  Hoppas att spelarna kan hålla diciplinen i kommande matcher och inte dra på sig dessa onödiga utvisningar, dribblandet på blålinjerna måste också bort. En vinst mot Pantern nu och allt är möjligt !
  Kanske en seriefinal mot AIK i sista omgången ? Forza Löven !

 4. Hannes

  Verkar lovande inför fortsättningen. Werner var dock lite skakig igår och återgick till gamla synder att lämna för många returer rätt ut i slottet. Hoppas det var bara för igår kväll. Tuffa bortamatcher mot Almtuna och Södertälje men AIK har dem i två tuffa derbymatcher som oavsett utgång torde ta mer på krafterna, trots att deras enda bortaresa innan Lövenmatchen är på 64 km t.o.r. Om inte övriga lag i serien maskerat formen väl borde Löven ta många poäng och vägen mot SHL bör ligga öppen trots att AIK startar med två poäng mer. Och med SHL-spel nästa säsong kanske en stabil Werner stannar ytterligare en säsong.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>