Slutspelsdag – Pantern hemma

Slutspelet börjar med en absolut nyckelmatch. Min solklara femma Pantern kommer på besök och ska Björklöven ha något med segern att göra måste det bli seger.

Björklöven kommer in i slutspelet som hockeyallsvenskans godståg, tre raka segrar, fyra segrar på fem matcher. Det gör att många nu tippar Löven i topp. Sanningen är att Lövens konkurrenter i den här kvalserien kommer in med usel form. Pantern med fyra raka förluster, AIK med fyra poäng på sina senaste fem matcher, Oskarshamn med två poäng på sina senaste tre matcher, Södertälje med tre förluster på senaste fem matcherna och Almtuna som visserligen har två raka segrar, men före det tre förluster på fyra matcher. Det är Björklöven som har formen in i den här slutspelsserien även om spelet hackat lite.

Björklöven måste ta minst fyra segrar för att vinna den här serien som jag ser det och då har det inte på något sätt råd att tappa poäng mot Pantern. Som jag skrev i förra inlägget inför matchen mot Pantern.

Pantern har nu i januari gjort sig av med skyttekungen Olle Liss och poängkungen Sebastian Strandberg, men även Emil Sandin, Dennis Svensson, Fredrik Styrman samt målvakten Robin Jensen. Då ska det sägas att toppbacken Johan Ivarsson lämnade för Färjestad i december och dessutom är Axel Wemmerborn, William Pethrus, Andreas Söderberg och Tobias Ekberg utlånade.  Det gör att laget har tagit in sju nyförvärv och ett lån bara i februari. De flesta från division-I. Det är alltså en sabla röra. Det ser utifrån inte ut som att föreningen vill sluta högt i serien.

Allt detta gör att Pantern vunnit en enda match under ordinarie tid på sina 11 senaste, makalöst nog mot Björklöven. De kommer med 1-4 mot Södertälje, 2-4 mot Tingsryd, 1-4 mot Vita Hästen, 1-6 mot Modo. De har inte gjort mer än ett mål på två av sina sju senaste matcher. Det är allsvenskans just nu sämsta lag utan minsta tvekan som kommer till Umeå. Det finns fortfarande en bunt kvalitetsspelare som t.ex. Dyk och Janhols som Björklöven måste se upp med, men det här ska bara bli seger.

Ser vi historiskt så har Björklöven haft svårt för Pantern. De vann första matchen mellan lagen med 3-1 för tre år sedan, men sedan har de inte tagit tre poäng på elva matcher. Ser vi till den här säsongens matcher har de i Umeå slutat 3-2 efter förlängning och 1-4, i Malmö har det blivit 2-1 och 3-2 efter förlängning. Alltså tre segrar för Pantern, totalt tre poäng för Björklöven av 12. Det är alltså ett mentalt hinder som Björklöven behöver kliva över. Det här är ju inte samma lag längre som de haft så svårt för.

Jag tror att Björklöven kliver ut och kör över Pantern i den här matchen. 2-0 efter första perioden, 4-1 eller 5-1 efter tre. Får Pantern en tung start tror jag att de viker ned sig.

Laget: 

Isak Stenlund-Ädelgran är långtidsskadad, Tobias Hage och Stefan Andersson är också skadade. Brock Trotter är inte klar för spel.

Austin Farley är tillbaka i laget och har kört med Talaja och Fredric Andersson på träningarna sedan förra matchen.

Så här ser laget ut: (Preliminärt)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka – Jakob Stenqvist
Simon Backman – Filip Westerlund
Simon Åkerström – Jacob Andersson
Jonas Emmerdahl

Roope Talaja – Fredric Andersson – Austin Farley
David Lindqvist – Axel Ottosson – Alex Hutchings
Marcus Jonsson – Filip Riiska -Lucas Eriksson
Cody Murphy – Jacob Peterson – Mattias Granlund

Bloggens nycklar:

¤ Stå up fysiskt – Björklöven har tidigare haft svårt att matcha Panterns fysisk då de är tunga. Här måste Björklöven vinna den fysiska kampen.

¤ Första perioden – Mot ett lag som kliver in med så många förluster i ryggen, så usel form. Döda matchen direkt. De är inte i ett läge av säsongen där de vänder matcher.

¤ Powerplay – Jag tjatar om det, men Björklöven måste sätta sitt powerplay nu i slutspelet om de ska klara av att ta fyra eller fem segrar. Varför inte göra det redan nu mot Pantern.

Sagt från Lövenhåll:

- Vi har en otrolig energi. Jag har sett dagens tärning och det är en grupp fylld av förväntan som är stridsklara. Pantern är en bra motståndare. Det har varit många jämna och tuffa matcher. Det känns som en härlig uppgift. Jag ser på laget att de är redo för det här. Det kommer att bli viktigt att sköta kroppen och fylla depåerna hela tiden i det här slutspelet, säger Joakim Fagervall till klubbens hemsida

Noterbart om Pantern:

¤ Bästa poängplockare av de som finns kvar i laget är Martin Janhols med 30 (18+12) poäng nu när Olle Liss och Sebastian Strandberg som låg före lämnat. 18 mål gör Janhols till bästa målskytt också. Sebastian Selin, den förre Skellefteåspelaren, är näst bäste forward med 23 (12+11) poäng, men har haft en rejäl poängtorka på slutet. Backen Anders Grönlund är bästa back med 25 (7+18) poäng. Noterbart att Sebastian Dyk (10 mål, 23 poäng) har fått en större roll på slutet och det är han och Janhols som är de stora hoten. .

¤ Sedan föstemålvakten Robin Jensen lämnat är det Jonathan Bjurö som blivit etta. Han har 89.58 och 3.00 över säsongen att jämföra med 91.96 och 2.14 som Jensen hade. Bjurö har haft det tufft på slutet.

¤ Pantern har seriens tredje sämsta powerplay med 17.02 procent. Dock är det svårt att analysera då de flesta PP-spelarna är borta nu. Janhols är dock nyckeln där med fem PP-mål. I BP har laget 76.22 procent vilket är överlägset sämst i serien.

¤ Med 8 av 15 segrade och bara fyra förlorade förlängningar så har Pantern bästa statistiken i serien i förlängningar.

Sagt från Panternhåll:

- VI har fallerat bakåt på slutet. Försvarspelet är ju jätteviktigt. Självklart vinner man ju inga hockeymatcher om man släpper in en massa mål. Det är väl en stor grund i vårt spel, att försvarsspelet ska fungera. Vi har ju gått igenom lite grundspel. Hur vi vill ta oss ur egen zon. Att vi vill komma ur med hög fart, ta oss snabbt genom mittzon och gå rakt på mål. Alla ser verkligen fram emot att det ska dra igång. Det är ju detta man spelar för under hela säsongen. Att få spela de här roliga matcherna som betyder så mycket och slutspel är ju alltid speciellt. Det blir ju lite andra matcher när det är slutspel. Det brukar ju oftast vara lite högre tempo och lite rakare spel ifrån alla lagen. Mer hett på isen, lite fler kampsituationer och absolut tror jag att det kommer vara till vår förde. Det kommer nog vara tight. Tror de kommer komma ut hårt de första tio minuterna. Hemmaplan för dem och kan tänka mig att det kommer vara rätt mycket åskådare på plats. Så de kommer säkert ut med mycket energi och fart. Det gäller att vi är på direkt. Sen är det ju väldigt viktigt att vi inte stressar upp oss, utan behåller lugnet även ifall de kommer med mycket fart och energi. Att vi vågar förlita oss på vårt eget spel och spelar det till fullo,  Oskar Nord till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 18.00. Jag själv och Gunnar Johnsson är på plats levererar texter samt presskonferens och ytterligare webb-tv-klipp efter matchen.

5 kommentarer

 1. putte

  Dyk 0-1, Janhols 0-2, sen jagar ett ineffektivt Löven förgäves. Slutresultat 1-2 inför 3936 åskådare.

  Inget nytt från Grönberg om Trotter?

 2. kakmonstret 3.0

  Far vi hal pa dem tidigt vinner vi. Ju langre matchen star o vager kommer Panternspöket o gora det javligt svart. Tight box o kontringar. Plus att tyvarr sitter sana dar grejer alltid i bakhuvet. Vi slar nastan aldrig Pantern och det gar sorgligt nog inte o bara slanga ut den tanken. Sa det ar fullt os men bra bakat o ta ledningen med 2/3-0 da kan det ga. Hoppas intaget av Farley o Murphy far en positiv effekt.

 3. Ville Meskinen

  Hoppas Löven är så smarta att dom erbjuder spelarna prestationsbonus.
  Kanske 30k för första serien (5) och 20k för andra (max 3) och 50k (max 7) för SHL-kontrakt. Totalt 100k. Summorna är ju bara exempel. Som extra morot.

  Det ser ju ut som det ljusnat lite vid horisonten vad det gäller Trotter.

  • Hannes

   Klart att spelarna ska ha bonus i så fall men det är inget de behöver veta i förväg. Det är bara matchen de spelar och efter den, kommande match som skall finnas i huvudet på spelarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>