Målvaktsfrågan – Vad måste de prestera?

Den stora snackisen den här säsongen förutom uppspelen är Björklövens målvakter. Bloggen har kikat lite närmare på det hela. Vad måste du prestera som en topp-3-lagsmålvakt.

Först lite siffror. Björklöven siktar på att vara topp-3 den här säsongen. Så då kikar vi. Vad har statistiken varit för en topp-3-målvakt i allsvenskan de senaste säsongerna?

2017-18
1. Timrå – Henrik Haukeland 92.94 %, 1,72 GAA, 62,16 WP
2. AIK – Erik Källgren 91.00 %, 2,42 GAA, 59,26 WP
3. Leksand – Tex Wiliamsson 91.49 %, 2,06 GAA, 59,25 WP

2016-17:
1. Mora – Christian Engstrand 92.22 %, 2,13 GAA, 64,29 WP
2. Karlskoga – Andrew Engalage 93,79 %, 1,71 GAA, 75,68 WP
3. Västervik – Jonas Fransson 91.45 %, 2,20 GAA, 60,53 WP

2015-16:
1. AIK – Gustaf Lindvall 92.93 %, 2.12 GAA, 71.43 WP
2. Tingsryd – Johannes Jönsson 92.61 %, 2.09 GAA, 70.97 WP
3. Oskarshamn – Dan Bakala 92.25 %, 2.14 GAA, 62.50 WP

2014-15:
1. Västerås – Jonas Fransson 91.64 %, 2.12 GAA, 51.52 WP
2. Karlskrona – Patrick Galbraith 91.57 %, 2,27 GAA, 65.85 WP
3. Malmö – Niko Hovinen (kom in under säsongen) 91.63 %, 2.32 GAA, 66.67 WP

Så vad krävs då i genomsnitt för att vara en målvakt i ett topp-3-lag?

92,13 i räddningsprocent, 2,11 GAA, 64.17 WP

De lägsta siffrorna som någonsin tagit sig in topp-3 är:

91.00 %, 2,42 GAA, 51,52 WP

Ser vi till Adam Werners siffror i fjol såg det ut så här:

91,45 %, 2,34 GAA, 55.32 WP

Alltså något lägre än snittet för en topp-3-lagsmålvakt, men ändå siffror som flera tagit sig in där topp-3 med.

Så här ser siffrorna ut för Björklövens målvakter de senaste säsongerna:

Oscar Masiello:

2017-18: 90,53 %, 2,66 GAA, 0,00 WP – Spelade 7 matcher med Björklöven i Hockeyallsvenskan
2016-17: 89,7 %, 3,03 GAA, 56,50 WP – Spelade 29 matcher med Luleå i SuperElit
2015-16: 90,2 %, 2,98 GAA, 33,33 WP – Spelade 29 matcher med Luleå i SuperElit

Ser vi till de siffrorna så har aldrig Oscar Masiello varit i närheten av siffrorna som krävs för en topp-3-lagsmålvakt.

Mattias Pettersson:

2017-18: 88,28 %, 3,61 GAA, 18,18 WP – Spelade 14 matcher med Mora i SHL
2016-17: 92.79 % 1,89 GAA, 75,00 WP – Spelade 21 matcher med Mora i Hockeyallsvenskan
2015-16: 94.9 %, 1,40 GAA, Okänd WP – Spelade 24 matcher med Lindlöven i Hockeyettan

Ser vi till de siffrorna så har Mattias Pettersson presterat siffror som en topp-3-lagsmålvakt i både Hockeyallsvenskan och i Hockeyettan.

¤ ¤ ¤

Siffror är dock endast siffror. Känsla kan vara en annan sak och på försäsongen har Oscar Masiello sett ut att vara den bättre av de två målvakterna. Siffrorna talar dock för Pettersson över tid.

Om ni vill höra vad målvakterna själva sa inför säsongen så läser ni David Pettersson långa intervju med killarna här.

Några smakprov:

– Vi båda vet att vi är bra målvakter på den här nivån, sedan gäller det att visa det, säger Pettersson

– Det var en lärorik säsong. Jag fick inte spela jättemycket men det kändes stabilt. Och jag känner att allt slit som jag la ner förra säsongen ger frukt nu, säger Masiello.

Så här säger Björklövens målvaktstränare Markus ”Steken” Ekman-Westman om målvakterna:

…Oscar Masiello: ”En extremt tävlingsinriktad målvakt med bra skolning. Man ser att han har en bra struktur i sitt spel och jobbar dagligen på goda vanor. Oscar ska under säsongen fortsätta att ta kliv på och vid sidan av isen. Kan bli en ledare på och av isen denna säsong”

…Mattias Pettersson: ”En explosiv målvakt med väldigt högt hockey-IQ. Han har bra spelsinne och är bra på att läsa spelet. Har under sin karriär förlitat sig på detta och jobbar med att finna mer struktur i sitt positionsspel vilket börjar sätta sig mer och mer. Lugn i sinne och uttryck men en varg i fårakläder.”

Även Joakim Fagervall pressades i Lövenmagazinet inför premiären på frågan kring målvakterna. Då svarade han så här:

”Jag tycker att den frågan ställs i och med att det är två målvakter som inte var framträdande i fjol. Jag ser inte att målvkaten skiljer sig fårn vårt försvarsspel. Vi ser att vi har ett väldigt bra försvarsspel med den backuppsättnng och centeruppsättning vi har och därför är jag inte orolig. när det gäller målvaktssidan. När vårt försvarsspel satt i fjol blev Adam Werner en av seriens bästa målvakter och det var han inte från början även om många tyckte att han var en av seriens bästa målvakter på slutet. Det var vårt försvarsspel som inte släppte in några mål och vår box var helgjuten så jag är inte orolig.. VI har två målvakter som kan ta oss hela vägen.”

Själv måste jag säga att det är lite nedvärderande mot målvakterna. Det kan vara så att han har rätt, men det betyder i sådana fall att det inte har så stor betydelse om du har en supermålvakt eller ej. Det är försvarsspelet som är nyckeln. Men det går inte att komma ifrån att Pantern t.ex. haft väldigt bra målvakter flera säsonger i rad vilket lyft dem någon placering högre än vad deras försvarsspel själv klarat av. Så i mina ögon lyfter verkligen en riktigt bra målvakt laget. Det blir en härlig trygghet. Den tryggheten har inte Björklöven just nu och frågan är om någon av killarna växer ut till det. Själv tror jag att det blir svårt att sluta topp-3 om inte någon av Mattias Pettersson och Oscar Masiello gör det.

5 kommentarer

  1. #33

    Tycker inte att det är nedvärderande mot målvakterna, tror att fagervall menar att försvarsspelet ger målvakterna chansen. Så som vi spelade försvarsspel i början av förra säsongen (tyvärr även i början av denna säsong) så hade det inte spelat någon roll vem vi än ställt i mål. Werner blev inte bättre (möjligen marginellt) men däremot så fick han lättare skott och inte omöjliga skott mitt i slottet var och varannan minut. Visst en målvakt kan göra en och annan tokräddning men inte flera per period.

  2. wilas

    Löven verkar har som policy att sätta in två rätt obeprövade målvakter varje säsong, istället för att söka efter en erkänd, rutinerad målis. Varvad då med yngre som vill konkurrera om platsen.
    Verkar som Löven ledningen inte prioriterar denna viktiga post. Jag skulle vilja att .externa intressenter går in med medel till en klass målvakt. Tror att pengarna för supporter spelaren inte räcker till.

  3. Ellge

    Jag tycker Werner var under utveckling och växte under säsongen. Sen är det ju självklart lättare att lyckas med ett bra försvar framför sig. Men det ena ger det andra och blir ringar på vattnet. När man vinner självförtroendet så agerar man mer rätt på instinkt och tvärtom blir det oftare felaktiga beslut i jobbig motgång.
    Adam Werners slutliga % drogs ju ner av en svajigare inledning på säsongen, men på slutet måste han haft ett grymt snitt med hjälp av laget och hans utveckling och självförtroende…

  4. A

    JA, vi kan inte lasta all kritik på målvakterna. Ja de kan utvecklas och bli bättre med säsongen, när vårt vanliga spel sitter så är förmodligen båda två 90%iga målvakter som kan hålla till en topp 8 placering. De behöver i princip bara stå i vägen för de fåtal skott som tar sig igenom vårt solida försvar (om vi nu kommer dit..)
    MEN!
    Vi har inte tid att ha två målvakter som ska växa med uppgiften och utvecklas. Vi har inte tid att vänta på en explosion från målvakterna till att bli matchvinnare i december. VARJE ENSKILD POÄNG kommer spela roll i slutet av säsongen och så är det bara.

    Det är inget personligt mot spelaren, det är mot Björklöven. Vi kan inte gå ut och snacka om målsättning hit och dit vareviga år och sedan höfta till med oprövade (ja det är dom faktiskt) kort på lagets absolut viktigaste position.
    Vi behöver en målvakt som vinner matcher åt oss. När vi har en dipp i defensiven och allt rinner igenom, behöver vi en målvakt som kliver fram och vinner matcherna åt oss. Varken Masse eller Pettersson är en sådan målvakt. De kanske kan bli på sikt, i dec/jan, men vi har poängmässigt INTE tid att vänta på det.

  5. Hannes

    fagervall säger ”När vårt försvarsspel satt i fjol blev Adam Werner en av seriens bästa målvakter och det var han inte från början även om många tyckte att han var en av seriens bästa målvakter på slutet. Det var vårt försvarsspel som inte släppte in några mål” och verkar anse Werner är vilken dussinmålvakt som helst. Märkligt han kan säga så som inte ens är målvaktstränare och ännu märkligare att ett SHL-lag tar hem Werner som andremålvakt till Markus Svensson…

    Nej ner med näsan och ner med fötterna på jorden fagervall

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.