Är Fagervall en vinnare?

Efter fem matcher med mediokra resultat börjar röster höjas i ifrågasättande kring Joakim Fagervall och om han är den som ska föra Björklöven till SHL. Så dagens statistiska tema. Är Fagervall en vinnare i allsvenskan?

Det stormar lite kring Björklöven och Joakim Fagervall efter den här svaga inledningen på säsongen där Björklöven parkerar som 12:a på fem poäng med 11-14 i målskillnad. Det är sju poäng upp till Modo på andraplatsen, tio till AIK på första, men de har en match mera spelad.

Det finns både röster som manar om tålamod och som pratar om att Joakim Fagervall inte är rätt man att föra Löven till SHL. De har två argument.

1. Fagervall har nu fått bygga truppen exakt som han velat och det här är resultatet.

Där är det lite svårt. Det har bara gått fem matcher och det går inte riktigt att utvärdera än.

2. Fagervall är ingen vinnare. Han har aldrig vunnit något utan bara levererat mitteninsatser i allsvenskan.

Den kan vi däremot syna. Vad har Fagervall levererat i allsvenskan:

17/18: Björklöven – Femma i serien, tvåa i slutspelsserien.

16/17: Björklöven – Men tog över som tränare först 18 januari och laget slutade 11:a efter mål i sista minuten mot Västerås och undvek kval.

15/16: Luleå (SHL) – Fyra i serien, ut i SM-semifinal mot Frölunda med 2-4 i matcher.

14/15: Luleå (SHL) – Åtta i serien, ut i SM-kvartsfinal mot Frölunda med 3-4 i matcher.

13/14: Västerås – Tvåa i serien, sexa i kvalserien till SHL.

12/13: Västerås – Trea i serien, fyra i kvalserien till SHL.

11/12: Tingsryd – 12:a i serien.

10/11: Inledde i Ryssland och VHL, men avslutade säsongen i Tingsryd som slutade sist i allsvenskan, men klarade sig kvar som tvåa i kvalserien.

09/10: Björklöven – Ersatte Kari Eloranta under säsongen när Björklöven låg på kvalplats, slutade 12:a och klarade sig kvar.

08/09: Arbetade med Björklövens juniorverksamhet.

07/08: Björklöven – Fyra i serien, åkte ut mot Borås i playoff till kvalserien.

06/07: Björklöven – Femma i serien, slutade trea i kvalserien till SHL.

05/06: Växjö – 10:a i serien.

04/05: Växjö – Femma i Södra allsvenskan, Tvåa i södra allsvenskan vår. Ut mot Nyköping i playoff med 0-2 i matcher.

03/04: Oskarshamn – Etta i Allsvenskan Södra, Åtta och sist i Superallsvenskan.

02/03: Oskarshamn – Fyra i Allsvenskan Södra, Åtta och sist i Superallsvenskan.

01/02: Oskarshamn – 10:a i Allsvenskan Södra, Femma i Allsvenskan Södra vår.

Totalt snittar Joakim Fagervall en 6,5:e plats i alla serier han spelat i och specifikt för nuvarande hockeyallsvenskan när han fått starta säsongen som huvudtränare är snittplaceringen 5,8. Jocke Fagervall har slutat topp tre två gånger, topp fyra fyra gånger och topp fem fem gånger på sju säsonger där han fått starta som headcoach i hockeyallsvenskan.

Det går alltså när man tittar på statistiken att konstatera några saker:

1. Joakim Fagervall har aldrig vunnit en hel säsongsserie (bara södra allsvenskan 03/04 som var halva säsongen). Han har aldrig fört något lag till SHL.

2. I allsvenskan finns ingen coach som har mer erfarenhet från just allsvenskan och från allsvenskt kvalspel.

3. Under de åren 2005-2018 som Fagervall slutat topp fem fem gånger på sju säsonger där han fått starta och avsluta säsongen har ingen annan tränare i allsvenskan slutat som sämst topp fem i fem av sju säsonger.

Vad kan man då konstatera av detta? Jo att det finns få tränare i Sverige som vet lika bra hur man tar ett lag till plats 3-5 i hockeyallsvenskan som Joakim Fagervall. Men att ta upp ett lag, att vinna en serie är något nytt.

¤ ¤ ¤

Om jag ska ta av de rent statistiska glasögonen så ser jag så här på det hela.

Jocke Fagervall står för en hockey och för ett lagbyggande som är brunkigare och tråkigare än vad jag själv föredrar, men han har bred erfarenhet från allsvenskan och från den allsvenska toppen så det i kombination med de samtal jag haft med honom där han förklarar hur de vill spela och varför gör att jag tycker att när nu Björklöven valt den här banan så ska de verkligen ge den chansen. Skulle Björklöven sluta nia den här säsongen. Då är det dags att kika på en ny väg framåt. Valet av Fagervall och sedan även då Jäger togs redan 2016 då Björklöven hade slutat 12:a med Tommy Jonsson. Där kunde Björklöven gjort ett annat riktningsval än att ge Fagervall nycklarna. Sedan har Björklöven slutat 11:a och sedan i fjol femma med en andraplats i slutspelsserien. Det har ändå varit steg framåt. Ska en annan tränare än Fagervall komma in så tror jag att det måste bli en rejäl flopp i år.

Ser vi till spelet som Björklöven spelar så har de inte hittat den stabila och grundtrygga defensiv som de hade i fjol under andra delen av säsongen och som laget är byggt, men en ganska låg nivå av skills, eller tråkigt som jag kallar det, så måste den grundstabiliteten fungera.

Där får Fagervall (vilket han naturligtvis gör) utvärdera löpande hur förändringarna av uppspel, mer aggressiv, forecheck och tidiga avslut har fallit ut och justera om det är så att det inte fungerar. Oavsett om det värvas en till spelare med supporterpengarna eller den spelaren och en till så kommer inte laget att bli spektakulärt och frejdigt.

Det är ett lag som ska bygga på grundtrygghet, en stark defensiv, ett hårt arbete, spelare som är fysiskt starka och sedan en del spets på det. Därför ser jag det som oerhört mycket viktigare att Björklöven börjar hitta ett sätt att inte ge bort så många chanser, att stänga ned motståndarna än att målskyttet blommar.

Den fråga som också kommer upp just nu är: Har alla ”experter” överskattat Björklöven? Kanske, men ingen har egentligen sagt att de tror att Björklöven ska ha en chans att nå SHL den här säsongen. Bara att de ska kunna vara med i toppen, 3, 4, 5:a och hugga. Björklöven har själva målet att spela final, men det var egentligen ingen som tippade Björklöven topp-2 före säsongen och det är ju för att det fanns frågetecken kring målvakterna, kreativiteten, målskyttet och centersidan. Frågetecken som inte riktigt fanns i AIK och Leksand.

Ser vi till lag som tagit sig till SHL de senaste säsongerna så går det att göra på olika sätt.

Timrå gjorde det i fjol med en extremt stabil defensiv och en grym målvakt, men sedan med en extremspets i Jonathan Dahlén. Laget var i grunden inte superspetsigt (förutom Dahlén) om vi jämför med anda tidigare seriesegrare.

Mora gjorde det med en explosiv farthockey med skills och med ett spektakulärt spelsätt som blåste över motståndare.

Leksand gjorde det med en krafthockey med en mycket stabil defensiv och en riktigt bra allsvensk trupp, men där de inte var så oerhört spetsiga utan hade produktion från många kedjor över tid, men kom in i ett formstim i rätt del av säsongen. De hade egentligen bättre lag i fjol när de inte gick upp än när de gick upp.

Karlskrona gick upp med en farthockey där de ställde om spelet oerhört snabbt och spelade med grym fart över hela isen som var svår att hantera.

Så är Fagervall då rätt man för att föra Björklöven till SHL? Kanske, kanske inte. I år har han realistiskt inte truppen för det även om den ska vara högt upp i tabellen ändå. Att välja Fagervall är dock ett klart mera tryggt val än att välja en mera proggresiv tränare som har ideér, men kanske inte samma rutin för det är ju det som är valet i hockeyallsvenskan. Att få en riktig topptränare, en vinnare är svårt i hockeyallsvenskan. Vem visste att Fredric Andersson var det för Timrå i fjol innan säsongen började?

Björklöven har gjort sitt val. De går Fagervallvägen och nu är det centrala hur det här laget (med eller utan förstärkningar) ska hitta ett sätt att få ut det som ska finnas där i truppen. Och det är Fagervalls jobb. Ett jobb har gjort förut och som han ska klara av.

15 kommentarer

 1. Brinken

  Han har dock vunnit CHL. Det är visserligen ingen serie. Men jag tycker det ska nämnas i sammanhanget.

 2. Ronny Edvardsson

  Jag tror på Årets tränare, men är lite orolig just nu….topp tre laget Löven, just nu I botten av tabellen. Allt, eller inget kan hända……övertränade eller ej?

 3. bror

  Känns som fantasier varje år inför säsongen att man ska gå upp till shl .
  Man får liksom inte ihop det av nån anledning,efter den här starten så har man svårt att tro på nån topplacering i år igen.
  Så tror att Fagervall får de svårt att få till det här laget oxå..luftslott på hög nivå

 4. Per

  Jag har fullt förtroende för Fagervall. Att spelarna inte hittat rätt ännu är inte konstigt då de flesta inte haft det spelsätt han satt upp. Visst, man känner frustration över att det ser ut som det gör men vi måste ha tålamod tålamod tålamod. Och tålamod är vad Lövare har. Jag vet att vi kommer få se betydligt bättre spel och vi kommer att få jubla. Vi fans har inte den insikt i vad som händer bakom lykta dörrar och hur snacket går, men det är klart som faan att spelarna inte är nöjda med vad dem presterat. Inom all idrott så finns en stor del psykologi och det är att bryta mönster som behövs. Att ändra om i kedjor är en grej, att träna något nytt ett annat. Att man från ledning och spelares sida gör allt för att bryta mönstret det har vi garantier på. Allt annat är befängt. Håll ut vänner, håll ut! Stöd och support är vad laget behöver, inte skrik och gorm. Forza Björklöven!

  • Keepern

   Håller med i allt du skriver, vi supportrar och laget behöver visa tålamod för det kommer att vända. Och det är nu i lite motvind som laget behöver stöd när det går lätt och segrarna trillar in så är det inte lika viktigt med vårat stöd. Tror att det kan vara skönt för laget att åka iväg på två bortamatcher nu och förhoppningsvis kan dom åtminstånde vinna en av dom och sedan ta sig an AIK inför storpublik hemma nästa fredag.

 5. Jan-Erik Brännström

  Intressant diskussion. Trots allt alldeles för tidigt att diskutera tränarbyte. Jag tror inte att jag var ensam som blev fundersam över haussningen av laget inför seriestarten. En person som kommit väl lätt undan är GM Fredrik Grönberg. Han är ju ansvarig för värvningarna av de nya spelarna. Spelare som ratats av SHL lagen och som nu ska föra laget mot toppen i Allsvenskan. Inget lätt ok att bära för dessa killar.
  Sanningen är ju att laget fn inte är bättre än vad tabellplaceringen visar. Vi får avvakta åtminstone 15 omgångar innan slakten påbörjas. Det svänger fort i ishockeyn. Bäst det är så börjar vi vinna matcher men jag tror tyvärr inte på nån topplacering.

  • Mangan

   Med tanke på Grönbergs fingertoppskänsla under den förra sejouren i föreningen så borde även detta spelarmaterial hålla – Alltså stavas dagens kräftgång Jocke Fagerwall. Inte för det att han skulle vara en dålig tränare utan för att hans förlegade ishockeyfilosofi inte passar dagens trupp.

 6. kalle

  nu i morgon så måste Björklöven ta 3 poäng eller så blir det tungt att vända det sitter i mentalt i spelarna nu ska seger komma och inte förlust då kommer det mycket svårt ett ta topp 6 i år

 7. Enrico

  Jag tror på Fagervall som pådrivare och coach, men jag ser honom inte som nån analytiker. Lite som Mats Lusth, Perra Johnson, Hans Särkijärvi…
  Ser man till de två senaste lagen som tagit steget finns det enorma likheter mellan Fredrik Andersson och Jeremy Colliton, även om spelsystemet var helt olika, de analyserar in i minsta detalj för att eliminera slumpen.
  Det skulle det räcka med en assisterande som kan analysera zonstarter, possession, matchning, uppspel, felbeslut etc. Detta behöver inte vara en Babcock eller Quenneville, inte ens en Hellqvist eller Filander, bara en analytiskt lagd hockeynörd med IQ i toppkvartilen.
  Man kan inte nå framgång i dagens hockey med enbart pushning och psykologi även om det oxå är viktigt, det räcker liksom inte längre med att känna lugnet, käka taggtråd och va på tårna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>