Varken hackat eller malet

Björklöven hittar verkligen inget som liknar en form just nu. Insatsen mot Almtuna var återigen nere på lagets lägstanivå

Det är enkelt att bara konstatera att ”laget är inte bättre än så här” och visst är det så. Ett lag är inte bättre än vad de presterar och detta Björklöven har förlorat mot Pantern som blir utspelade av nästan alla lag de möter, det här Björklöven har tappat poäng mot ett Vita Hästen utan Markus Ericsson och nu även förlorat mot ett jumbo-Almtuna med bara sex backar och ett formsvagt lag som presterade en väldigt platt hockey.

Detta Björklöven har gjort tre mål på 12 perioder.

Ja, jag ser potentialen som finns, jag ser vad vi såg på försäsongen, men det var då, potentialen är potentiell, men nuet är nuet och där stinker Björklöven. Det är skittrist, men så är det.

Det stora problemet tycker jag är att Björklöven inte sitter ihop som lag. Spelar går på samma yta, spelare går på samma spelare i egen zon, många passningar är misstajmade och jag ser inte att det beror på att alla är så dåliga passningsspelare bara utan att medspelarna inte är där man tror att de ska vara. Spelare kommer en och en i forecheckingen, dumpar lägs ned där ingen kommer efter, uppspel till backar görs när de inte är med. Ja, det är många, många detaljer där laget inte sitter ihop. Det är i mina ögon i slutändan en ledarfråga. Joakim Fagervall och Jesper Jäger tillsammans med de ledande spelarna ska få laget att sitta ihop. Att både göra jobbet tillsammans i alla sekvenser av spelet, men också att få spelet med puck att flyta i och med att rätt spelare spelar ihop.

Insatsen mot Almtuna var usel. I första perioden hade Björklöven otroliga problem i egen zon, otroliga problem med passningsspelet vilket gjorde att jag tycker att det nästan var de som skapade Almtunas chanser. Jakob Stenqvist var inte ensam som spred uppspel. Det kom från hela linjen och var så olikt hur Björklöven spelade mot Västerås där laget var mera homogent. Nu satt det inte ihop alls spelmässigt varken defensivt eller offensivt. Visst Björklöven kom upp i en del anfall, hade en del skott, men det kändes väldigt oenligt.

I andra perioden spelade Björklöven upp sig något, men då deras powerplay var så genomuselt i två av tre powerplay så kunde de inte få någon energi från att Almtuna drog på sig utvisningar. När Björklöven väl skapade chanser, t.ex Murphys friläge så brände de lägena. Powerplay börjar för övrigt bli ett problem på riktigt. Det kostar verkligen att ha sjuprocentigt PP.

Björklöven har tidigare snabbt kommit upp i tredje perioden. Nu dröjde det en bra bit innan de arbetade ned Almtuna i egen zon och då hade de oerhörda problem att komma förbi täcket när de satte upp skottlägen. Det för lite för sent. Almtuna var absolut inte bra i den här matchen. Tony Mårtensson t.ex. glänste inte som jag trott att han skulle göra. Björklöven var bara sämre än dåliga Almtuna över 60 minuter.

Just nu är linan med Marcus Jonsson, Mattias Granlund och Jacob Peterson bästa formationen och när det är så. Då är inte Björklöven bra.

Kevin Goumas var osynlig, Filip Cruseman var osynlig, Cody Murphy är otajmad, Den linan skapade väldigt lite mot Almtuna och den linan ska bära laget offensivt är tanken.

Kedjan med Söder och Wiklund skapar oerhört få lägen just nu och tappar väldigt mycket puck. Formationen är långt ifrån försäsongen och Wiklund som Löven värvade som en producerande spelare är en bra bit från det just nu. Oskar Ståhl-Lyrenäs som imponerade så mycket på försäsongen känns för snäll och tar sig inte till farliga lägen och när han väl skjuter sitter skotten i täck.

Fredric Andersson sliter, han hade ett par fina framspelningar, men Sebastian Selin har efter en fin start på säsongen tappat lite form och Emil Lundberg kämpar med avsluten. När Löven ser ut så här på forwardssidan då blir det inte många mål.

Visst, det går att klaga på Stenqvist som sprider puckar, Jacke Andersson som inte gör mål, Acke Hellström som är lite mera seg än vi trott, en Pukka lite ur form, men backsidan har ändå hämtat sig. Spelet i egen zon, förutom i första perioden idag, har hämtat sig lite, men forwardssidan måste göra mer. Den bara måste det.

Jag vet inte exakt vad Fagervall ska göra. Löven kommer inte att värva in en massa spelare. Det är någon hit och någon dit. Han måste få ordning på det här laget, på de här spelarna. han måste får självförtroende i det här laget, i de här spelarna.

AIK på fredag är en vattendelare. På ett sätt är det en gratischans att bygga det där Löven söker. Du får gratis motivation mot ett sånt lag, läktarna kommer att vara packade, stämning hög och förväntningarna låga. I den typen av matcher brukar Björklöven vara bra, men samtidigt är det seriens bästa lag som kommer på besök. De kan ju också chockstarta Björklöven och skjuta ned dem ännu längre ned i dyn.

Konkret skulle Fagervall behöva göra något. Vaska om i formationerna, ändra i PP-uppställningarna, ta in några av killarna från Vännäs, ändra i uppspelet, starta matchen med ny taktik, t.ex. fullt blås en match eller så. Det behöver hända något. Laget behöver skakas om på något sätt. Det här funkar ju inte som det ser ut just nu,

20 kommentarer

 1. Per

  Nya linor som jag tjatat om är en start. Sedan så måste det in stjärnor som kan producera. Prestationsångesten hos spelarna är enorm och här ligger ansvaret på Fredrik Grönberg som pratat om Söders offensiva vilja, Murphys målskytte och till och med stackars Jacob Peterson som vår nya Otto. Överlag så bär spelarna på en enorm ryggsäck och jag förstår att det blir jobbigt när ingen går i bräschen och leder laget. Björklöven måste förstärka med minst en spelare av Hutch kvalitet. Förmodligen också ytterligare en till stjärna. Back eller center kvittar men Löven måste köpa in massor med poäng. Kosta vad det kosta vill. Löven måste värva och det rejält. Säljsidan får glatt finna sig i en ny; reviderad budget som täcker det misslyckande som Fagge och Grönberg gjort.

  Detta kommer inte att lösa sig genom att man gnuggar på och skjuter 35 skott per match. Med den extremt trubbiga trupp som man har så kommer alla lag i serien att stänga ner detta tröga och förutsägbara lag utan större problem. Det är en väldigt stor risk att detta lag kvalar neråt om man inte redan nu agerar kraftfullt. Ett kval som jag inte tror att man skulle klara av.

  Grönberg och Löven måste svälja stoltheten och inse var detta lag står. Försäsong är försäsong och har väldigt lite med verkligheten att göra. Alla ser de brister som finns i laget och det är rent sagt oansvarigt att skylla på dålig form, nytt spelsystem eller bara missflyt. Lagbygget är en bluff!

 2. Viktor

  Tack för klarsynt analys, som vanligt!

  1. Jag är väldigt nyfiken på vilka powerplay-formationer och 5-5-formationer du skulle vilja se.

  2. När är krav på förändringar i ledarstaben är rimliga att begära? Björklöven känns som en boxare som trots att han förlorat medvetandet fortfarande står upp. En domare måste kliva in och bryta detta.

 3. Kakmonstret

  Jag undrar om det verkligen kommer o vara packat med folk… finns en viss grans hur manga usla matcher man kan gora innan publiksiffran sjunker. Men visst, hoppas pa 4500 och en absurt hogre niva an det vi ser mot NHL lagen Pantern, Hasten, VIK(vinst iofs men inte nagon direkt blandande hockey) och Almtuna. Tror pa antingen otroligt roliga 4-4 o vinst i OT eller 1-6 fornedring.

 4. Pelle

  Klockren analys ! Sånär på publiken mot AIK .
  Ingen vill se detta spektakel mer . Så därför svag publiksiffra mot storsatsande AIK som vinner enkelt mot ett för säsongen otroligt svagt björklöven ! Rent utsagt pinsamma .

 5. linus

  Har sett Lövens alla matcher och tycker det sett likadant ut i alla. Om Vita Hästen och Västerås hade fått normal utdelning på sina chanser hade Löven förlorat dessa matcher med.

  Sen förra säsongen har Löven tappat nästan alla som låg i toppen av poängproduktionen och ersatt med jag vet inte men gissar Fagervalls motivering som ”hårt arbetande krigare som bär klubbmärket med ära”.

  Tror många lag är glada att de blivit av med några lite för högt betalda krigare …

  ”Vi har nu skjutit minst 32 flipp-skott varje match från blå som träffat målvakten, vi har nu dumpat puck till hörn 77 gånger varje match, vi har ”87%” i pass tillbaks till back efter sarg. Kom igen nu. Messy styr PP Granlund lägger upp.”

 6. rille

  Kan ej förstå hur Fagge tycker att offensiven är problemet. Tycker det är helt obegripligt att han ej ser bristerna i defensiven, det är ju där problemen finns. Backar som ej kan slå ett uppspel på bladet, som går bort sig och bjuder på friläge efter friläge, som inte har den styrka som krävs för att hålla rent framför mål. Det är den dåliga defensiven som går vår offensiv dålig. En bra och trygg defensiv gör att forwards kan börja tänka offensivt. Verkar inte vara någon som ifrågasätter vår defensiv och vårt backspel… Varför? Är alla blinda eller??

 7. Jan-Erik Brännström

  Bra analys av Gustav och inläggsförfattarna ovan. Gustav glömde en avgörande sak. Vi klarar inte ens av att sköta spelarbytena. Två utvisningar för för många spelare på isen är ju fatalt underbetyg till spelare o ledare. Pojkhockeynivå. Grönbergs lagbygge håller inte måttet fn. Trots allt kan det svänga fort så vi får väl ge oss till tåls till femtonde omgången. Har ingenting hänt får vi inrikta oss på att klara negativkvalomgångarna.

 8. Erik

  Ok, fakta, söder, viklund, Messy, Granlund, selin, Är för dåliga för att lita i något annat en i 4e kedjan. Men på något sätt ser Fagge att söder är nya Ottosson och att viklund är Farley. Dessa killar är ju brunkrare utan teknik. Blir tokig

 9. NiW

  Jag får katastroftankar!
  Mina tankar kastas obarmhärtig till säsongen 2014/2015 när SHL skulle utökas till 14 lag.
  Jag tänker naturligtvis på Södertälje Sportklubb.
  De gick all in med spelare och ledare, var topptippade och en given SHL-kandidat.
  Verkligheten blev brutal och degradering till division 1 ett faktum.

 10. Lugn i båten

  Nu får ni lugna er lite pojkar….Löven har varit dåliga visst….Men man behöver kärleken som mest när man förtjänar den som minst…Hoppas att folk ställer upp och fyller ladan på fredag…En vinst mot gnaget och fulla läktare med grymt tryck kan vända hela skutan..KÄMPA LÖVEN!!!!!

 11. kalle

  det är fruktansvärt hur det såg ut i går när björklöven upp spelet får av 4 av 10 nu måste det hända mycket i morgon om inte kommer ny förlust och då är ett spöke som där ner i botten och det måste en vinnst i mot aik i morgon eller så blir mycket tung för löven i år

 12. Zigge

  När man hör matchanalysen som Fagervall och co har efter matcherna mot Västerås och Almtuna så blir jag förvånad och rädd !!!!!Vad ser alla vi andra på för matcher????Tydligen har förmågan till kritisktanalytiskt seende gått upp i rök hos tränarna. Att man fortfarande inte lagt fokus på det mest elementära, nämligen ett fungerande försvarsspel över hela banan är för mig en stor gåta!!!!! Det ser minst sagt för bedrövligt ut just nu och pinsamt att titta på, än mer oroande är att spelarna vid avbrott inte är mer aktivt lyssnande på de direktiv som Fagervall ger. Försvars coachen ska vi inte tala om!!!! Passivare intryck har jag sällan sett !!!! Idelös??!Okunskap?! ja både och skulle jag tro. Här måste en försvarsstrateg ta plats i båset och med en tydlighet visa och hjälpa enskilda spelare med instruktioner på tavlan hjälpa spelarna i sitt agerande utifrån den spel ide laget har!!!!!Kompetensförstärkande åtgärder behövs i båset!!!! I utvecklande av speliden både på träning och i matcher. Varumärket på såväl enskilda spelare som föreningen är i fara om dessa pinsamheter får fortsätta!!!!!! Agera nu Styrelsen!!!!!!!!!!

 13. Ronny Edvardsson

  Blir det inte vinst vid full tid nästa match, vet jag inte vad som händer……Kvalserien, mot Div. 1 lag är mindre kul, till Våren. Plockar man inte poäng nu när dom i toppen på denna serie, drar i från med många fler poäng är bottenlagen, just nu.
  Orolig Löven Supporter!!!!!!

 14. Mangan

  Det sjuka är att Löven förmodligen vinner med uddamåler mot Gnaget för att sedan göra 2-3 plattmatcher efter det…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>