Matchdag – Vita Hästen hemma

Efter tre raka matcher med poäng har Björklöven chansen att ta ett rejält kliv från botten när Hästen på andra sidan sträcket väntar hemma på onsdagen.

Första mötet med ett lag Björklöven redan har mött i serien den här säsongen. Vita Hästen besegrades efter straffar i omgång två sedan Löven hämtat upp 0-2 och 1-3 och sedan Sebastian Selin hängt upp en avig straff för bonuspoängen. Då efter en i grunden svag insats i två perioder mot ett skadeskjutet Hästen utan Markus Ericsson, deras offensiva ryggrad. Den här gången är Ericsson tillbaka och där bör en del av Lövens fokus ligga på att stoppa honom.

Vita Hästen kommer från tre raka förluster. Efter fina 6-3 hemma mot Modo den 17 oktober har Hästen förlorat mot Oskarshamn 2-6, Västerås 1-2 och Södertälje 2-4. Formen är alltså ganska svag och Hästen har tagit över platsen under kvalsträcket efter de här förlusterna. Det här är därmed en match som Björklöven ska vinna om de hör hemma någonstans högre upp i tabellen.

Ser vi historiskt på mötena mellan Björklöven och Vita Hästen så har hemmalaget haft klar fördel, men de fyra senaste mötena mellan lagen har slutet med bortasegrar. Hästen vann alltså bägga matcherna i Umeå förra säsongen, båga med 2-1. Krasst så har Björklöven endast tagit en trepoängare på de senaste sex matcherna mot Hästen.

Jag ser framför mig en match precis som vanligt mot Hästen. Det brukar bli söndertrasade hockeymatcher med många utvisningar, med dålig hockey och med spelvändning efter spelvändning. Det är upp till Björklöven att ta tag i den här matchen, föra den och visa Hästen att de är ett bättre lag. Annars kan Vita Hästens powerplay avgöra en sån här tillställning. Det känns ovisst, men kan Björklöven upprepa insatsen från senast mot Karlskoga ska chansen till seger vara bra.

Laget (Bekräftat):

31 Oscar Masiello (30 Mattias Pettersson)

8 Mikko Pukka – 26 Jacob Stenqvist
7 Alexander Hellström – 4 Jonas Emmerdahl
37 Jacob Andersson – 28 Simon Åkerström
5 Hardy Häman Aktell

79 Emil Lundberg – 13 Fredric Andersson – 48 Filip Cruseman
71 Oscar Stål-Lyrenäs – 22 Jacob Peterson – 20 Mattias Granlund
40 Sebastian Selin – 19 Lukas Ericsson – 10 Emil Norberg
33 Marcus Jonsson – 19 Kristoffer Söder – 29 Alexander Wiklund
21 Erik Rainersson

Cody Murphy är skadad (ljumske) och missar matchen. Kevin Goumas är petad. Cruseman går in i förstalinan och Norberg tar Crusemans plats i tredjelinan. Erik Rainersson är extraforward. Backman som är tillbaka i full träning är tydligen inte redo för match.

Bloggens nycklar:

¤ Uppspelen – Nyckeln till att inte låta Vita Hästen trasa sönder matchen är att sätta uppspelen, att inte tappa puck ideligen i den spelfasen.

¤ Disciplinen – Det är extra viktigt mot Vita Hästen att inte ta en massa onödiga utvisningar. Klubban i isen.

¤ Fysik – Är det något som Björklöven är bättre på än Hästen är det att de är tyngre och starkare. Därför gäller det att vinna kampen framför måelt, i sarghörnen, andrapuckar. Ja, använd fysiken.

Sagt från Lövenhåll: 

- Nu vill vi ha mycket matcher. Våran kurva pekar åt rätt håll. När det stämmer så blir det inte ens jobbigt att spela många matcher på kort tid. Vi jobbar som en enhet i både anfall och försvar, det är det som legat bakom vändningen. Våra nycklar är att vi fokuserar på vårat jobb, att vi är egenhet och gör jobbet klart i både anfall och försavar. Det är det som varit i fokus de senaste dagarna. Vi har förlängt perioderna i matcherna som vi varit bra. De här segrarna har byggt energi., säger Joakim Fagervall. 

Noterbart om Vita Hästen:

¤ Marcus Eriksson har stått för 43,44, 42 och 40 poäng i allsvenskan de senaste fyra säsongerna. Han är mycket av Hästens offensiv, framförallt hur han sätter upp andra spelare och speciellt i powerplay. Ericsson missade de två första matcherna för säsongen, men har hunnit med 11 poäng på 11 assist de 12 matcher han spelat. Han är dock inte bästa poängplockare. Det är Jesper Samuelsson med 12 (3+9) poäng. De bildar förstalinan tilsammans med Christoffer Fish 7 (5+2) poäng. Det är den formationen som Löven måste stoppa.

¤ På tal om powerplay. Där är det en annan målskytt, Henrik Rommel, nyförvärvet från Karlskoga som gjort sex mål. I PP har Rommel 9 poäng, precis som Ericsson som har 9 (!) assist i spelformen och Samuelsson har 8 (1+7). Galna siffror individuellt, men laget har trots det ”bara” 18.97 procent i spelformen.

¤ Vita Hästen har 75 procent i boxplay som nionde lag i serien.

¤ Vita Hästen delar målvaktssysslan mellan Marcus Hellgren (6 matcher) och Viktor Kokman (8 matcher). Hellgren har något bättre statistik med 91.57/2.27 än Kokmans 91.11/2.96.

¤ Vita Hästen bussade till Umeå. De åkte redan på tisdagen och övernattade i Umeå där de värmer 10.00 på onsdagen.

¤ Arvid Degerstedt är avstängd i fem matcher och missar mötet med Björklöven. Marcus Fornell har fått lämna laget och tränare/sportchef Leif Strömberg har aviserat att förstärkning kan vara på väg in.

Sagt från Hästenhåll:

- Det kan bli en kul match. Ett bra lag, en bra arena med bra tryck i. Vi har bra tryck i vårt spel, bra hemgångar, anfaller med fem spelare. Vi måste bara ta betalt också. Vi måste se till att inte stressa upp oss och jobba metodiskt. Det är då vi kommer att börja vinna över tid, säger Leif Strömberg till Hästens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv och Gunnar Johnsson är är på plats och levererar texter samt webb-tv-klipp efter matchen.

15 kommentarer

 1. Bosa

  Vad är det för fel på Goumas? Han värvades som spets, men får knappt nån speltid. Är han för dålig, inte tillräckligt tränad eller spökar knäskadan?

 2. MB

  Som vanligt känner man dåliga vibbar när Hästarna är på gång. Tidigare säsonger har man haft svårt mot på papperet sämre lag, så också hittills i år, vi får hoppas vi kan vinna någorlunda komfortabelt för en gångs skull, vore skönt att en gång för alla vända denna trend.

 3. Oscar

  Vet inte hur du fått laget bekräftat….
  Laget ikväll enligt hemsidan
  Björklövens lag ikväll:

  31 Oscar Masiello (30 Mattias Pettersson)

  8 Mikko Pukka – 26 Jacob Stenqvist
  7 Alexander Hellström – 4 Jonas Emmerdahl
  37 Jacob Andersson – 28 Simon Åkerström
  5 Hardy Häman Aktell

  79 Emil Lundberg – 13 Fredric Andersson – 48 Filip Cruseman
  71 Oscar Stål-Lyrenäs – 22 Jacob Peterson – 20 Mattias Granlund
  40 Sebastian Selin – 19 Lukas Ericsson – 10 Emil Norberg
  33 Marcus Jonsson – 19 Kristoffer Söder – 29 Alexander Wiklund
  21 Erik Rainersson

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jag jobbar med copy-paste på en malla från tidgare och då låg ordet bekräftat kvar där. Det var ingett bekräftat lag.

 4. Galloway

  Konstigt att du skriver ner ett lag som ställer upp ikväll och VK skriver ett annat lag som ställer upp ikväll.
  Jobbar ni inte åt samma tidning?

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jag skrev mitt inlägg på morgonen idag, VK efter att laget släpptes. Mitt lag var preliminärt, det som de skrev var efter att Löven släppt laget. Jag jobbar åt vk, men jobbar inte på redaktionen utan som frilans på mitt eget kontor och bara ibland samarbetar jag med övriga anställda.

   • Galloway

    Du kanske inte ska skriva något överhuvudtaget förns det att de finns fakta.
    Typ som en journalist SKA göra

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

     Så jag får aldrig spekulera i bloggen? Då blir det inte mycket till blogg. I nyhetsartiklar på Vk.se och itidningem skriver jag bara med fskta. I bloggen spekulerar jag ofta. Ibldnd har jag fel.

    • Tim

     Du kanske inte ska läsa något överhuvudtaget om du inte kan skilja på en bloggs preliminära uppgifter och en tidningsartikels bekräftade uppgifter?

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   För att jag skrev den på morgonen, långt innan Björklöven släppte laget på sin hemsida.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>