Spets sökes med ljus och lykta

Bra start, men sedan enkla mål bakåt och urtrubbigt framåt. 0-3 mot Södertälje belyser återigen att Björklöven saknar offensiv spets.

Kevin Goumas värvades till Björklöven som offensiv spets. Det föll platt, det blev allt annat än bra. I vissa matcher går det bra ändå, att med brunk, kamp och ett grundspel ta poäng och ibland segrar. Ibland räcker inte det. Ibland behövs det spets. Det behövs spelare som kan göra det lilla extra. Det var den typen av matcher som Austin Farley, Axel Ottosson , Alex Hutchings och David Lindqvist såg till att Björklöven tog poäng eller vann förra säsongen.

Nu när inte Jacob Peterson slog till. När inte Fredric Andersson hade bästa dagen. Då skapade Björklöven, men det hände inte så mycket.

Bloggen såg matchen hemma i soffan utan journalistögonen på. Utan med ett glas vin på bordet, sonen i famnen, så det är i den kontexten jag kommentarer matchen. Utan anteckningar, utan fullt fokus. Men ändå. Det är med känslan”värva spets nuuuuu!” som Cmore-appen stängs av efter den här matchen.

Annars måste jag säga att Björklöven som hade så stora problem under inledningen av säsongen i starten av matcherna rent spelmässigt fått till detta nu. De var riktigt bra första tio minuterna precis som de var mot Karlskoga och mot Vita Hästen. Sedan får de inget för det. Alla förstaperioder slutar i förlust ändå.

Här kan man fråga sig varför Mattias Pettersson får stå. Jag fattar att han måste få stå någon gång, men så länge Oscar Masiello levererar borde han få stå sig ur målet kan jag tycka.

Nu har Björklöven lite otur på 1-0, pucken studsar rätt för Södertälje, Simon Åkerström är felvänd som sista gubbe för att göra något. Sedan går 2-0 in och där är Pettersson täckt, men samtidigt slänger Björklöven 10-15 puckar på kassen där Sahlin är täckt som inte går in så jag inte köpa det rakt av. Som målvakt måste du arbeta för att inte bli täckt, se till att täcka så mycket yta så att så få puckar som möjligt ska bara ”ramla in”.

Sedan kom matchens besvikelse. Andra perioden. Det är där Björklöven ska kliva ikapp, men istället är det Södertälje som spelmässigt kör över Björklöven och Löven gör det som de gör genom hela den här matchen. Drar på sig odisciplinerade utvisningar. Nu håller de boxen genom matchen, men utvisningarna tar rytmen ur Lövens spel. Det blri dyrt i längden att dra på sig utvisningar även om du inte släpper in mål. Detta är dock inget taktiskt, kollektivt. Det är individuellt, precis som att Löven inte sätter dit chanserna. Det är individerna som själva inte är tillräckligt skickliga.

Björklöven skapade en del lägen i tredje perioden. De hade ett ganska bra powerplay, men ingen spelare var riktigt het. Jag vet inte senast jag såg så många skott gå över, utanför och i magplattan som för Björklöven i den här matchen. Det är där någon ska kliva fram och gå före, men den spelaren finns inte riktigt just nu. Därför var det aldrig nära att Björklöven skulle komma tillbaka i tredje perioden. Den här perioden var förlorad i första perioden där Björklöven inte tog vara på sitt tryck, där de släppte in enkla mål och i andra perioden där laget skulle jaga, men istället stod för sin sämsta sekvens i matchen.

Så i slutändan. Björklöven gjorde ingen jättedålig match, men de har ingen Dyk, ingen Meyer, ingen Blomstrand för att nämna tre målskyttar i just Södertälje. Då räcker det inte med att göra en ”inte så dålig match”. Då måste Björklöven göra en riktigt bra match. Annars vinner de inte på bortais mot ett topp-8-lag i den här serien.

Så idag känner vi alla. Värva spets!! Sen kan vi prata om truppens storlek, vem som ska ut, hur det ska hanteras en annan dag.

Just ja serienledarna i tokform kommer till Umeå på söndag. Huuuva!

20 kommentarer

 1. Pepo

  Håller med dig helt. Men de matcher där vi letar crosspass framför anfallzon, då gör vi mål. Idag var dessa bortblåsta. Öppnande pass och värdera lägena. Och varför inte Masse fick stå från start är förvånande.

 2. KungsholmsLövet

  Just precis så. SSK är inte så mkt bättre egentligen, men de sätter sina lägen medans vi träffar sargen bakom eller bröstplattan. Sedan är det alldeles för billiga mål vi skänker bort vid 1-0 och 2-0. Den första ska inte ens behöva bli ngt när vi har pucken i ägo vid sarg bakom mål, och tvåan är ett höstlöv från blå.

 3. Putte

  Men snälla nån !! Spets värvar man i april/maj !!
  Tror ni på riktigt att det finns toppspelare nu ?? Samma tragiska visa år efter år …..Fattar inte att vi aldrig kan lära oss & gör/hamnar i samma problem år efter år.
  Jag har varit i hallen sen -80, MEN nu går det inte att tvinga sig dit längre.
  Nytänk tack, när det gäller spelide & värvningar!!
  Spara pengarna som finns & ta INTE in nån lyxbrunkare, utan gör om gör rätt till nästa sässe.
  Mig lurar ni inte längre !!

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Hurtubise, Farley, Trotter (säsongen när han spelade), Hamill, Thörnberg för att nämna ett par spelare de senaste åren värvades under säsong. Det går att hitta spets även under säsong.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

     Självklart ska man bygga ordentligt på en gäng, men föreningen kan ju inte ge upp den här säsongen nu.

  • Jiggen

   Spets går att värva hela tiden. Du skämtar nu va? Spets i Allsvenskan är t.ex. spelare som av någon anledning inte funkar högre upp i hierarkin. Lag i alla ligor, utom den allra högsta i världen, kan såklart värva spets från ligor högre upp i kedjan. Även lag i den högsta ligan, NHL. kan hitta spets som inte riktigt funkar i andra lag.

 4. Jiggen

  Faktiskt ett ganska klockrent inlägg. Det Löven vi såg idag var absolut inte helt värdelösa, och i längden kan det kanske räcka till topp 8 beroende på ifall man orkar kämpa max större delen av tiden, men det är absolut inte ett riktigt topplag som Löven själva har som målsättning. Nu måste nog Löven antingen satsa som ett topplag, eller gå ut med att topp 8 är en målsättning. Ganska många har ju inställningen att Löven ska vara ett topplag, och då blir det såklart missnöje efter t.ex. denna match.

 5. Oddset

  Det är återigen Stenkvist som inte gör sitt jobb, som resulterar i 1-0. Kan han göra det backar ska göra o bara plocka bort sin gubbe har vi inte mål där. Är det någon som har koll på hur många mål bakåt han är orsak till? Då spelar det föga roll att han ibland glimtar till framåt. Det måste finnas ett löfte till Frölunda om speltid. Vore fint om någon kunde ställa den frågan!

 6. Anders Mattsson

  Håller också med om såg det behövs komma in någon som gör skillnad men vem finns det någon ledig.

 7. Löve

  Ganska enkelt..
  Vår kära sportchef anser att det inte behövs spets. Vi kan göra im villa spelare som helst till målskyttar. Det är bättre med 20p spelare spridna över ett par kedjor då är vi mindre sårbara vid skador..
  Ett jävla BS. Är bara att kolla på övriga lag som vill ligga i topp.. vad värvar de?

  Ja spets måste in 2 naturliga målskyttar.
  Vilka som ska ersättas?
  Cruseman måste ses som årets flopp i HA.
  Därefter är ju viklund helt menlös.

  Skulle nu cruse spela i vilket annat lag i HA så hade han säkert legat på topp 10 i poängligan så frågan är varför blir alla bra spelare dåliga i löven? Måste ju ändå vara mer som floppat än de som glänst?
  Goumas är inte ens uttagen i laget.. bara där ser man Grönbergs kapacitet som SC.
  Om han inte var 100 skulle han inte värvats.
  Men ska vi vara ärlig behöver han nog bara vara 50% för att slå sig in i vårt lag.
  Ok om de rehabbar / extratränar Goumas oxh förhoppningsvis kanske han är spelbar i dec , men utöver honom behövs en ledande lina som kan gå i bräshen och producera poäng.
  Det är 4:e matchen vi blir nollade på dessa 14 matcher och det säger ganska mycket. Nu när grönberg står och gömmer huvudet i sanden är det dags att någon går och sliter upp honom !
  Helt enkelt bedrövligt.

  • Lennart Holmlund

   Jag håller med dig till fullo. Jag har inte någonstans hittat någon CV på Grönberg. Bo i Stockholm och vara sportchef är fel. Det finns juniorer som är lika bra som nyförvärven och så skickade man Filip Åström till Frölunda. Det är ett tecken på att Grönberg inte sett honom spela

 8. kalle

  nu måste jag säg en sak att det här är nog det värsta året som gör att jag inte går till A3 MYCKET SOM ÄR FEL NU MED BJÖRKLÖVEN

 9. linus

  Redan sedan truppen var färdig så stod det klart att det inte fanns en enda kreativ forward så hela säsongen hittills känns som när familjen Marklund köpte hus i Lycksele och sitter på altanen och väntar på havsutsikt … eller nåt.

  Oavsett den dåliga matchform Goumas visade sig ha så vilka skulle han spelat med?

  Lövens offensiva spel som grovt kan beskrivas – ”dumpa in pucken, slit bakom målet, pass till back längs sarg, in på målet, back skjuter eller passar andre back som skjuter” – är för det första väldigt lättläst för motståndarna och för det andra väldigt svårt att ändra med befintligt spelarmaterial.

  Nu är Västervik, Tingsryd, Almtuna och Vita Hästen svaga i år så några nedflyttningsproblem borde undvikas. Dock kan man inte undvika att ställa sig frågan på vilket sätt denna trupp ska föreställa ett långsiktigt lagbygge mot SHL och den frågan kan bara firma Grönberg&Fagervall besvara …

 10. Erik Stefansson

  Kommer det inte in två forwards med näsa för målet innan/under uppehållet är den här säsongen körd. Det måste väl Fagge å Grönberg oxå se. Annars kan de byta jobb.

 11. Per

  Spets? Var det inte sånna behov vi byggt bort med Söder, Viklund mfl. Vi ska ju inte vara beroende av enskilda stjärnor nu när alla spelare är ungefär lika skillade..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>