Spetsförvärv under säsong

Efter plumpen med Kevin Goumas och 0-3-förlusten mot Södertälje skriks det efter spets till Björklöven. Därför tänkte bloggen kolla hur det gått genom åren när spets värvats.

Att spelare värvas in under säsongen för att spetsa truppen händer varje säsong och så lär de även ske den här speciellt med tanke på att det pågår en supporterinsamling till en supporterspelare.

Frågan är vem som kommer in och när och där har jag inga tips alls just nu. Men i väntan på det kan vi ju kika på hur det gått för ”spetsvärvningarna” som gjorts under säsong genom åren. Det är alltså inte alla värvningar genom åren, defensiva backar och sådant, utan bara de tilltänkta spetsförvärven. Åren vi kollar på är de sedan Löven kom upp tillbaka till allsvenskan igen.

2017-18:

Roope Talaja – Värvades 22 Oktober 2017.

Plockades in som en energispelare och en målskytt. Hade det länge tungt med målskyttet, kom igång på slutet och landade på 11 mål.

41 matcher 22 (11+11) poäng.

Brock Trotter – Värvades 15 Februari 2018.

Plockades in som spets inför slutspelet för att ge Löven större chans att nå SHL. Kom aldrig till spel på grund av strul med arbetstillståndet på grund av en rattfylla i Tyskland. Stämde sedan Björklöven på uteblivna löner.

Under säsongen värvades Lucas Eriksson och Filip Riska, men ingen av dem som något uttalat spetsförvärv utan som rollspelare och ersättare längre ned i truppen.

2016-17:

Zach Hamill – Värvades 21 November 2016

Plockades in som spets med NHL, KHL-meriter och fick en central roll. Svarade inte riktigt upp till förväntningarna, men sköt Björklöven kvar i allsvenskan mot Västerås.

29 matcher 18 (7+11) poäng

Austin Farley – Värvades 22 November 2016

Plockades in efter att ha floppat för Modo som en spetschansning och det föll väl ut. Gjorde succé direkt, men skadade sig och fick ändå förlängt kontrakt och spelar som bekant nu i SHL efter 33 poäng och 15 mål förra säsongen.

17 matcher 10 (7+3) poäng

Mikko Pukka värvades in 29 Januari som backspets och stagade upp försvaret och är kvar i klubben fortfarande. Linus Boström värvades in, men inte som spets utan som bredd. Stod dock för 11 (5+6) poäng på 27 matcher, men fick ändå inte förlängt kontrakt. Även Linus Fernström togs in under säsongen, den 15 december. Stod 17 matcher med 3.36 och 87.0 som stats, dåliga stats, men han var ändå bästa målvakten den säsongen.

2015-16:

Kelsey Tessier – Värvades 30 December

Kom som en förstärkning och värvades enligt rykten för att Fredric Åkerblom ville ha just honom och inte specifikt sportchef Daniel Johansson. Var inledningsvis en besvikelse, men gjorde sedan några pinnar. Fick inget nytt kontrakt.

17 mather 9 (4+5) poäng

Brock Trotter – Värvades 16 Oktober

Värvades som spets för att få till powerplay. Var just detta, men då efter ett par års uppehåll på grund av bruten nacke seg på rören. Var dock spektakulär och värd entrépengen när han spelade. Klassisk spets.

35 matcher 26 (6+20) poäng

Rasmus Bengtsson värvades in på backplats under säsongen. Kom 23 September, gjorde 24 matcher och 10 (1+9) poäng. Daniel Håkansson lånades in från Linköping när fönstret stängde, men det blev bara tre matcher och ett mål där.

2014-15:

Mark Hurtubise – Värvades 17 Oktober

Kom från Ilves med erkända spetsegenskaper från tidigare sejourer i bl.a. Leksand. Kom in och var lat, jobbade absolut inte hårt, men jävlar vad han levererade framåt. Klassisk skäggspets. Blev inte kvar då han ansågs för dyr. Spelar i Österrike nu.

37 matcher 33 (14+19) poäng.

Jack Combs – Värvades 13 Januari

Combs hade gjort nästan två poäng per match i ECHL och togs in som spetsförvärv. Mitt favoritförvärv. Kunde knappt åka skridskor och var handikappad på den stora isen. Gjorde dock mål i första matchen och fick rubriken ”He Combs, he shots and he scores”. Kontraktet bröts efter tre matcher. Waltin ville inte ha honom. Har nu en grym karriär i Tyskland där han snittar strax under en poäng per match.

3 matcher 1 mål

Henrik Nyberg värvades under säsongen i en brunkroll och gjorde 3 (2+1) poäng och har sedan haft en bra allsvensk karriär, Tobias Björklund plockades in från USA och såg spännande ut i 10 matcher på sin backplats, men har sedan fadedat ut. Johan Lorraine togs in från Stockholm och gjorde 10 macther, ett mål, men imponerade inte. Alexander Ribbenstrand togs in när Löven hade backkris, gjorde 20 matcher och stagade upp defensiven.

2013-14:

Gustav Hjalmarsson – Värvades 1 Oktober

Plockades in från Växjö på prov, gjorde mål direkt borta mot Södertälje, förväntningarna blev höga, föll platt och var en komplementsspelare resten av säsongen. Har slutat med hockeyn.

36 matcher 8 (3+5) poäng.

Phil DeSimone – Värvades 26 Februari (sen deadline pga OS)

Togs in från Södertälje som förstärkning till negativt kval. Fick en undanskymd roll konstigt nog. Stod för två mål ändå. Spelar i CHL med Bolzano.

10 matcher, 2 mål.

Jesper Thörnberg – Värvades 26 Februari

Togs också in från Södertälje, imponerade inte så mycket från start, men togs in för sitt skott. Blev kvar i klubben och stod för en grym säsong två säsonger senare och hade då 27 poäng och 16 mål. Numera i Danmark och lirar.

12 matcher 3 (2+1) poäng.

Tommy Wargh – Värvades 22 November

Togs in som backspets med KHL-rutin och offensiv som skulle leverera. Inledde lite tveksamt, men kom igång och hade en makalös kvalserien. Blev kvar i klubben två säsonger. Är nu I Boden.

34 matcher 22 (6+16) poäng.

Utöver dessa lånades Umeåsonen Fredrik Sandgren in till negativa kvalet och gjorde där succé defensivt.

¤ ¤ ¤

Ska jag lyfta ut något här är det Mark Hurtubise som lyckat förvärv. Björklöven hade enorma offensiva problem när han kom in och han gav laget en ny dimension. Det var ett tydligt bevis på att det går att plocka spelare från andra klubbar i högre ligor som inte lyckats och få resultat. Sedan var även Austin Farley, Jesper Thörnberg, Brock Trotter (första gången) och Mikko Pukka lyckade spetsvärvningar under säsong.

Dåliga exempel är Jack Combs. Där ville inte tränaren ha honom och då ska inte spelaren värvas. Detsamma gällde Phil DeSimone som inte Jens Öhman ville ha. Det är så oerhört viktigt att tränaren också vill ha spelaren.

Sedan steg ett är ju att spelaren överhuvudtaget kommer att bli spelklar. Annars ska den inte värvas.

4 kommentarer

 1. bror

  Med tanke på floppvärvningarna från KHK,redan där har ju Grönberg misslyckats.
  Så hoppas man nu att de finns spelare där ute som går att få in i laget inte bara floppar som denna säsong.
  Tror att det inte finns någon av dessa spelare som är värvade kommer att börja producera,nä.. bänka gör obekväma beslut.Eller bryt kontrakt om de går?
  Sen målisarna..känns väldigt osäkert..om dessa två kommer att bidra till högre placering, tveksamt.
  Skriver oxå, Stenqvist ,han håller inte gör misstag på misstag..skjuter i täck.
  Känns som att han klarar av att göra allting fel.
  Tyvärr.

 2. Erik Stefansson

  Nog dags att bryta med Grönberg och att någon annan får ta över. Detta är så illa, först Trotter. Sen, söder på långkontrakt. Och sen nu Goumas. FiASKO

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>