Matchdag – Oskarshamn hemma

Björklöven tar sig an serieledarna på söndagen. En serieledare med rungande form trots två kännbara avbräck. Ska det kunna bli poäng verkligen?

Sportchef Per Kenttä har gjort det igen. Oskarshamn tappade sin succétränare, de tappade Manuel Ågren (14 mål), Markus Björck (34 poäng, vann backarnas poängliga), Karl Johansson (30 poäng), Niklas Johansson (28 poäng), Joakim Hagelin (13 mål) och tappade möjligheten att låna som de gjorde 22 gånger förra säsongen. Trots det så tog Kenttä in en ny tränare, värvade ihop ett nytt lag med en budget som är 7-8 i serien och leder nu ändå serien.

Han hittade Filip Svenningsson i HV:s J20 (39 poäng på 35 matcher där – liknande siffror som Lyrenäs hade i J20) och såg att han skulle funka i allsvenskan. Vips så hade 19-åringen gjort 14 (7+7) poäng på 14 matcher. Noterbart att han missar matchen mot Björklöven på grund av landslagsuppdrag. Kenttä hittade Adam Åhman också i HV:s J20 som i fjol hade 89.2 och 3.28 i J20, men där Kenttä såg att här finns något. Åhman står nu på 95,8 och 1.26 som seriens bästa målvakt. Här har vi två makalösa fynd från Kenttä.

Oskarshamn leder serien med två poäng på 34 poäng trots att de har en match mindre spelad än AIK. De har spelar en väldigt offensiv hockey, men har trots det bara släppt in 22 mål (minst i serien med 14 måls marginal). De har gjort 49 (näst flest i serien). Det är makalösa siffror. Oskarshamn kommer från följande radda matcher till det här mötet: Pantern (h) 4-0, Västerås (h) 2-0, Modo (h) 5-2, Vita Hästen (b) 6-2. 17-4 i målskillnad.

Det är alltså ett stekhett lag i tokform som Björklöven möter. Ännu mer intressant är kanske att trots denna formkurva så värvade nyligen Oskarshamn Anton Johansson från Örebro och Janne Kivilahti från Nybro. Avtalet med Björn Karlsson har brutits. Kenttä jobbar konstant med truppen.

Björklöven och Oskarshamn har möts en gång den här säsongen. Det var i slutet på September och Oskarshamn vann med 3-0. Det brukar sluta så i mötena lagen mellan. Att hemmalaget vinner. I de 11 senaste matcherna lagen mellan har hemmalaget vunnit. Björklöven vann med 3-2, 4-0 och 5-1 förra säsongen i Umeå. Oskarshamn vann då med 6-1 och 3-2. Så om historien spelar in så ska Björklöven ha en bra chans, om verkligheten spelar in så ska de inte ha någon chans alls mot detta stekheta lag. Speciellt med tanke på hur svårt de haft för Håkan Åhlund-coachade lag tidigare.

Jag ser framför mig en ganska underhållande match idag i högt tempo. Dock är jag rädd att Oskarshamn är lite för effektiva för Björklöven just nu. Lite för säkra i sitt grundspel.

Laget: (Bekräftat)
31 Oscar Masiello (30 Mattias Pettersson )

8 Mikko Pukka – 26 Jacob Stenqvist
7 Alexander Hellström – 4 Jonas Emmerdahl
37 Jacob Andersson – 28 Simon Åkerström
5 Hardy Häman Aktell

79 Emil Lundberg – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
71 Oscar Stål-Lyrenäs – 22 Jacob Peterson – 20 Mattias Granlund
33 Marcus Jonsson – 19 Lukas Ericsson – 10 Emil Norberg
48 Filip Cruseman – 19 Kristoffer Söder – 29 Alexander Wiklund
21 Erik Rainersson

Cody Murphy är skadad (ljumske) och missar matchen. Kevin Goumas är petad. SImon Backman tränar för fullt, men verkar inte vara redo för spel än. August Tornberg petas. Det jag ser som frågetecken är ifall Emil Norberg blir kvar i tredjelinan eller om Rainersson slår sig in där. Norberg var inte bra senast.

Bloggens nycklar:

¤ Hantera spelvändningarna – Det går riktigt fort när Oskarshamn vänder spelet. Det gäller att vara med.

¤ Misstagen i egen zon. Det går inte att sprida uppspel och puckar på linjerna. Då blir du straffad av Oskarshamn.

¤ Trafik  – Nu när Björklöven inte har några naturliga heta målskyttar då måste de ha trafik in på kasse och vinna kampen om returerna. Annars blir det inga mål.

Sagt från Lövenhåll: 

Inget på hemsidan än.

Noterbart om Oskarshamn:

¤ Filip Svenningsson som jag tidigare skrev om är lagets bästa poängplockare på 14 (7+7) poäng, men bakom honom hittar vi rutinerade Arsi Piispanen på 12 (4+8) och Alex Hutchings på 12 (3+9). Ja, ex-lövet har kommit igång, men inte riktigt med målskyttet utan ser mer ut som en playmaker i Oskarshamn än just en målskytt så här långt.

¤ Lagkapten Jonas Engström och nye Joakim Thelin (från AIK) har båda gjort 7 mål vardera och delar därmed målligan med Svenningsson. Från backplats är det Jesper Dahlroth som var i Timrå tidigare som är farligast med 8 (4+4) poäng så här långt.

¤ I powerplay har laget 34.55 (!!) procent. Alltså helt galna 19 powerplaymål, betänkt att Björklöven totalt gjort 32 mål. Allra farligast i powerplay har Svenningsson med 10 (4+6) poäng varit i powerplay, men också Piispanen med 3+3 och Alex Hutchings med 2+4 poäng.

¤ Victor Öhman, den tilltänkta nyckeln i powerplay för Oskarshamn, har stått för 8 (3+5) poäng på 10 matcher, men i onsdags meddelade han att han tar en time-out från hockeyn på obestämd tid på grund av personliga skäl. Öhman har inte spelat sedan 17 Oktober.

¤ Oskarshamn har vunnit 10 av 11 matcher under ordinarie tid när de gjort första målet. De är alltså nästan omöjliga att hantera när de får medgång. När de får spela på ett mål. Oskarshamn har dock inte vunnit en enda match där de inte gjort första målet under ordinarie tid.

Sagt från Oskarshamnshåll:

- När jag ser tillbaka på Panternmatchen så tycker jag vi fuskar lite grann och är inte riktigt ödmjuka i första perioden. Men vi klarade av det och sedan blev det mycket bättre i andra och tredje. Vi måste upp i arbetsinsats och det är så klart inte alltid det flyter på men man måste ständigt påminna om det och vara ödmjuk. Vi ska kolla lite på video på Björklöven här senare idag. Det är ett lag som hackat lite grann under de första 14 omgångarna. Vi fokuserar som vanligt på vår prestation och hur vi ska komma upp där så får vi se var vi hamnar någonstans imorgon. Janne Kivilahti är med på resan och kommer att spela mot Björklöven, säger tränaren Håkan Åhlund till Oskarshamns hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 15.00. Jag själv är är på plats och levererar texter samt webb-tv-klipp efter matchen på vk.se och folkbladet.nu.

6 kommentarer

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Ingressen hängde kvar från mallen jag hade som inlägg. Ändrat nu. Det står på flera ställen i texten efter ingressen att de leder serien.

 1. Löve

  Detta ska vara en given förlust. Finns inget som talar för Löven egentligen. Vårt bp mot deras pp kommer att fälla oss ikväll.
  Vår brist på naturliga målskyttar.
  Våra backars ständiga misstag i egen zon.
  Vårt dumpa puck ner i sarghörn och kämpa efter sargerna med oförmågan att bryta oss in på mål.
  Eller varför inte … vår oförmåga att tävka målvakt.

  Så Gustav vad talar igentligen för Löven, denna afton eller varför inte.. denna säsong?

 2. Jan-Erik Brännström

  När Asplöven historien gick i graven uppmanade jag Björklövens ledning ett flertal gånger att värva Per Kenttä som ny sportchef. Jag vet inte om man försökte, tror knappast det. Han lyckas med det mesta. Det är ju närmast tragiskt att vi låter en sån begåvning gå vår näsa förbi och hamna i södra Sverige. Men vi vet ju bäst så är det bara. Suck………

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>