Matchdag – Leksand hemma

Tätt mellan matcherna just nu. Innan uppehållet väntar kommer Leksand på besök på tisdagen i ett packat A3 Arena. Kan fysiska Löven verkligen välta jätten Leksand?

Efter segern mot Oskarshamn senast är Björklöven över tid inne i en ganska bra trend. 12 poäng på 6 matcher, 21 mål framåt på dessa matcher så det har på något sätt lossnat lite för Björklöven.

Leksand kommer till den här matchen med seriens bästa formation i högform och med 2-1 mot Modo och 4-1 mot Västervik i ryggen. Visst det blev förlust mot Karlskoga 2-4 i matchen före det, men Leksand har vunnit 6 av sina 7 senaste matcher och ligger trea i tabellen på 30 poäng. Det är ett riktigt bra lag i bra form som kom till Umeå på måndagen, bodde över på Scandic Syd och ska försöka ställa till det för Björklöven idag.

Det Björklöven har på sin sida är den närmaste historien. Där har Björklöven haft ”lätt” för Leksand. Det blev 10 av 12 poäng för Björklöven mot Leksand förra säsongen och bisarrt nog nollade Björklöven Leksand senast lagen möttes i Umeå och vann med 4-0. Leksand har faktiskt inte tagit tre poäng i Umeå sedan 9 oktober 2009.

Leksand är dock klara favoriter i matchen och delvis för att de har ett bättre lag över 23 spelare, men framförallt för att de har en makalös förstalina. De sprider inte ut produktionen utan Oskar Lang har stått för 17 (4+13) poäng, Linus Persson 14 (4+10) poäng och Thomas Valkvae-Olsen 14 (10+4) poäng. 18 mål, 45 poäng. Där får Löven hålla i hatten.

Jag ser framför mig en rejält fysisk historia. Jag tror att Björklöven kommer att bli rejält tillbakatryckta. Frågan är bara om Leksand tar sig till farliga lägen eller om de nöjer sig med alibiskott som de kan göra ibland. Då har Björklöven en bra chans att försvara sig till poäng och kanske seger. Hur som helst så kommer det att bli packat med folk, bra stämning och det finns potential för en underhållande tillställning.

Laget: (Bekräftat)

31 Oscar Masiello (30 Mattias Pettersson)

5 Hardy Häman Aktell – 26 Jacob Stenqvist
7 Alexander Hellström – 4 Jonas Emmerdahl
37 Jacob Andersson – 28 Simon Åkerström
August Tornberg

79 Emil Lundberg – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
71 Oscar Stål-Lyrenäs – 22 Jacob Peterson – 20 Mattias Granlund
33 Marcus Jonsson – 19 Lukas Ericsson – 10 Emil Norberg
48 Filip Cruseman – 19 Kristoffer Söder – 29 Alexander Wiklund
William Eriksson

Cody Murphy är skadad (ljumske) och missar matchen. Kevin Goumas är petad. SImon Backman tränar för fullt, men verkar inte vara redo för spel än. Mikko Pukka är skadad (armbåge). William Eriksson som öst in poäng i Vännäs tränade med laget på måndagen. Vi får se om han får chansen. Han borde få det.

Bloggens nycklar:

¤ Oscar Masiello – Mot ett lag som lär vinna skottstatistiken rejält, som lär föra matchen. Då blir Oscar Masiellos insats kanske Lövens viktigaste.

¤ Spelet i egen zon – Samma typ av spel i egen zon som i matchen mot Oskarshamn kommer att krävas för att vinna den här matchen.

¤ Lyrenäs/Peterson – Björklöven har en het duo. Ska det bli seger måste den duon leverera framåt.

Sagt från Lövenhåll: 

- Det studsade vår väg senast, men det är något vi har jobbat oss till. Jag ser fram mot den här matchen. Vi har fått skare och ting på plats och spelet att fungera efter en lite motig inledning, säger Joakim Fagervall till kollega Johnsson.

Noterbart om Leksand:

¤ Trion Lang, Valkvae och Persson är etta, tvåa, trea i interna poängligan. Den som sticker ut mest är Lang som kan skapa i stort sett helt själv från inget. Han måste Björklöven ta hårt. 17 (4+13) är trea i serien totalt. Lang ryktas just nu till i stort sett alla SHL-klubbar i landet.

¤ Näst bästa målskytt bakom Valkvae är Jon Knuts med 5 mål (9 poäng). Fjolårets målkung Tor Immo i Troja har ”bara” stått för tre mål så här långt för Leksand.

¤ Axel Brage har stått 11 av 13 matcher för Leksand och var tilltänkt som etta i målet när han värvades från Örebro. Han har stått för 90.38 och 2.61 i siffror så lite av en besvikelse. Jonas Arntzen har 93.04 och 1.79 på sina fem matcher i målet.

¤ Med 17.39 procent i powerplay är Leksand nia i serien. Oskar Lang är bästa poängplockare i powerplay med 6 (1+5), men ingen har gjort fler mål än två i powerplay i Leksand som haft problem i spelformen.

¤ Med 84.44 procent i boxplay är Leksand fyra i serien.

¤ David Rundqvist har missat de två senaste matcherna sedan han träffades av en puck i onsdags mot Karlskoga. Han testas på matchdagen.

Sagt från Leksands-håll:

- De har haft en fruktansvärd tung start och blivit pressade. Men, de har fått en boost nu. För oss handlar det om att inte ge de något mer. Vi måste komma ut med bra självförtroende och spela det vi vill, och låta dem anpassa sig efter oss, , säger tränaren Leif Carlsson till dt.se

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson och jag själv är på plats och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

2 kommentarer

 1. Coachen

  Extremt intressant match ikväll å se hur Björklöven står sig mot ett tippat topplag och se om laget kan följa upp den kanonbra insatsen mot Oskarshamn med en till. Spännande hur vi lyckas ta deras toppfemma med Lang i spetsen. Ser att Lang enligt eliteprospect är ovanligt småväxt som hockeyspelare (170cm, 68kg) och gissar att Löven som vanligt vill försöka spela fysiskt ikväll också. Blir en utmaning att hinna med i svängarna och sätta tacklingarna rätt så det inte bedöms ojuste med utvisningar som följd… kom igen Löven!

  • putte

   Om tacklingarna bedöms som juste eller inte beror nog mycket på vilken domare vi får i matchen. Bävar för herr Lyth, han kan ensam förstöra en hel match. Schillken fokuserar bara på offensiv spelare i målgården och missar det mesta. Holm är bara patetisk… Men blir det någon annan domare så kanske det kan bli en bra match.

   Ska dock mycket till för att Löven ska besegra Leksand, tror det kan bli en svidande förlust där bristerna i lagbygget visar sig tydligt.

   Hoppas Wille får spela några byten…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>