Systemet levererar för Löven

Oskarshamn, inga problem, Leksand jepp det fixar vi. Björklöven fäller seriens jätte nu när systemet kuggat i.

Det börjar ta sig för Björklöven. Det är kanske inte sprudlande, men det är effektivt, stabilt och det plockas poäng. Det är framförallt kombinationen av det stabila spelet i egen zon (systemet), uppspelen som äntligen fungerar och Oscar Masiello i målet som gör att Björklöven numera är precis det som vi trodde inför säsongen att de skulle vara. Alltså svåra att slå.

När jag intervjuade Jocke Fagervall efter matchen fick jag en 90 sekunders utläggning om att man minsann inte ska göra fler än tre mål per match när jag frågade om vad nästa steg är utvecklingsmässigt med spelet nu när grunden sitter. Vi får tolka det som att det vi ser nu är det som är målet. Det spelmässiga målet. Det är så här Björklöven ska vinna matcher. Grundtrygga i egen zon, bra målvaktsspel, enkla bra uppspel, stark forecheck och sedan nått mål här och där som styrs in på något motståndarben.

Lite överdrivet och generaliserande. Visst det finns spelare som bryter mönstret, läs Ståhl-Lyrenäs, men det är så Björklöven slagit Oskarshamn och Leksand allafall. Det är så Björklöven tagit poäng i 6 av 7 senaste.

Insatsen mot Leksand var inte alls lika fysiskt tacklingsgalen som mot Oskarshamn. Det var en mera kontrollerad hockeymatch. Sedan var 0-0 efter två perioder kanske inte så rättvisande. Det var i första perioden inte alls någon tråkig tillställning. Det var fartfyllt, chanser åt båda håll och borde nog slutat 2-2 eller nått. inte 0-0.

Björklöven inledde riktigt bra, fullständigt tryckte ned Leksand i egen zon. Det dröjde till att Leksand fick med sig en utvisning innan de kunde spela sig in i matchen och ta över. Här känns det som att Björklöven måste börja få betalt. Inleder de så måste de också näta någon gång då och då. Nu känns det mest som att Löven inleder furiöst för att spela 0-0 och det är ju ingen bra utgångspunkt.

I andra perioden trodde jag att Leksand skulle växla upp, men då gjorde de tvärt om. När tempot gick ned började de slarva och bjöd Björklöven på ett antal lägen. Det blev en sämre hockeymatch, men fortfarande med två lag som försvarade sig ganska väl, med två bra målvakter och det kändes mot slutet av andra perioden ganska låst. Jag bara väntade på att kedjan med Lang, Valkvae och Persson skulle vakna. Det hände dock inte. De snurrade visserligen bra ett par byten, men kändes bekväma och tog sig inte till farliga ytor. Lang var rent kass.

Sedan fick Björklöven precis som mot Oskarshamn lite tur med sig. Jacke Anderssons skott styrdes in och det hade inte varit helt orättvist om Björklöven skulle vunnit på det. Så stabila kändes de bakåt. Så bra var Oscar Masiello som faktiskt är en av seriens bästa målvakter just nu. Det känns lite bisarrt att skriva med tanke på hur osäkra vi alla var gällande målvaktssidan, men så ser det ut just nu. Nu fick Björklöven smaka på fru fortuna för 1-1 styrde in på Simon Åkerströms skridsko och nej, Åke gjorde inget fel där. Han var väldigt stabil idag som alla andra backar. Det känns grundtryggt. Det var bara när Tornberg var inne i boxplay det såg skakigt ut från backplats.

Jacke Andersson är dock stekhet just nu. Han ligger tvåa i backarnas poängligan. Han är riktigt, riktigt bra just nu åt båda håll. Det kändes rätt att han fick avgöra. Han eller Lyrenäs vore rätt som det ser ut offensivt just nu. Björklöven har en bra grund att stå på i sitt spel just nu, men offensivt så har de 1-2 alibilinor varje match. Söder, Wiklund och just nu menlöse Cruseman är mest alibi just nu.

William Eriksson fick spela i tredje perioden med Lukas Ericsson och Marcus Jonsson. Det var inget speciellt vi fick se, men med tanke på vad han presterat i ettan måste han fortsätta få chansen. Helst i en lina där han blir uppsatt i lägen. Med tanke på hur ineffektivt powerplay är just nu skulle jag testa honom där. Förutom Peterson/Lyrenäs finns det ju ingen annan som är självskriven där av alla forwards utifrån vad de presterat den här säsongen i spelformen.

Björklöven går nu in i ett uppehåll och de gör det med en bra känsla. Det för första gången den här säsongen sedan försäsongen. Björklöven har hittat något. De har hittat hur de ska spela efter sitt system och det kommer att ta dem en bit. De är svåra att slå och det var ju tanken med det här lagbygget så steg-1 är nu avklarat. Skönt det.

 

7 kommentarer

 1. Kjell Karlsson

  Ja det är bra att Fagervall satt ihop ”Karlskrona-linen” så dom får misslyckas tillsammans nu, Grönbergs förvärv fullt synade, jag tror det är med flit av Jocke. Vilken otrolig besvikelse dom är, Cruseman och Söder är ju bara lättmjölk rakt av. Saknar Messy och Granlund tillsammans i fjärdelinan.
  Och varför skiljs vi inte från dom och Thornberg, för bådas skull, vilka felrekryteringar av vårt egentliga problem, Grönberg
  Kul att äntligen se oss som ett LAG äntligen, oxå.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Missade du näst sista stycket? ”William Eriksson fick spela i tredje perioden med Lukas Ericsson och Marcus Jonsson. Det var inget speciellt vi fick se, men med tanke på vad han presterat i ettan måste han fortsätta få chansen. Helst i en lina där han blir uppsatt i lägen. Med tanke på hur ineffektivt powerplay är just nu skulle jag testa honom där. Förutom Peterson/Lyrenäs finns det ju ingen annan som är självskriven där av alla forwards utifrån vad de presterat den här säsongen i spelformen.”

 2. Keepern

  Gustav, varför har Löven slutat med presskonferenserna efter matcherna ? Det är alltid intressant att även få höra motståndarnas åsikter om matchen. Annars skulle jag och många VK läsare med mig uppskatta om ni skulle hinna med en intervju med gästande lags coach även om jag förstår att det är tight med tid pga deadline efter matcherna.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Det är Björklövens val att göra så. Alla lag i allsvenskan utom Tingsryd har slutat med presskonferenser då det är så får journalister på plats. Ofta vill de journalister som är på plats göra separata intervjuer även om det finns en PK så ibland har det bara varit jag där i Umeå.

 3. Bosa

  Rykten säger att Goumas kommer att lösas från sitt kontrakt. Har du hört nåt om det och tror du att det tillkommer spets under en snar framtid?

 4. Niclas

  En fundering kring Jacob Andersson. Han leder interna poängligan, har mest speltid i laget och har tagit jättekliv i det defensiva spelet. En av våra absolut viktigaste spelare. Är dessutom en lövenprodukt.
  Vad är anledningen till att han inte får vara med i första lineupen? Få känna uppskattning/applåder av fansen när första femman presenteras på hemmamatcherna. Istället låter man ett lån från Frölunda få denna roll istället.
  Kanske är en bagatell, men tycker detta sänder konstiga signaler…..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>