Om Goumas-gate och Grönberg

Så bröt Björklöven tillslut med Kevin Goumas och i sig inget konstigt med det. Han kunde ju inte spela, men efter det här är läget prekärt för Fredrik Grönberg.

Jag har redan skrivit en krönika om hela det här ärendet. Ni läser den här. Ja, den är pluslåst så för er gratisätare så antingen betalar ni för er, hittar någon polare som har login eller så missar ni den. Jag kommer ibland att länka till pluslåsta grejer jag skrivit. Så är det. Men ni ska få en liten variant av krönikan här i bloggen.

Ärendet Goumas är enkelt.

1. Björklöven gjorde tester innan de skrev kontrakt med honom. De borde ha tillräckligt med underlag för att veta vad de får, speciellt när Mora nekat honom, innan de skriver kontrakt med Goumas.

2. Du värvar inte en spelare som Goumas för att han ska träna och vara bra efter jul. En sådan spelare måste komma i spel, leverera offensivt. Annars är det ingen ide.

3. När han nu inte kunde spela. Inte var redo. Då var det bara att bryta kontraktet.

4. Detta blev i slutändan en chansning, en chansning som blev pengar (oavsett hur lite eller mycket det blev) ned i sjön. Sedan oavsett om det är Fagervall, Grönberg eller styrelsen som propsat på att göra det här så landar det på Grönberg. Han är som sportchef ansvarig för värvningar, den som ska ha sista ordet.

Så vad lämnar då det här för Grönberg?

Jepp, jag hyllade honom när han kom. Det var utifrån hans förra sejour i Björklöven. Jag tycker att Grönberg är trevlig, korrekt, ger ett seriöst intryck och han presterade förra gången. Jag har personligen positiva erfarenheter av honom som journalist, men så här långt har han under denna sejour…..

…värvat Brock Trotter som aldrig kom till spel och där han sedan hamnade i ett ekonomiskt tvisteärende med Björklöven.

…värvat Alexander Hellström, August Tornberg och Hardy Häman-Aktell, förlängt med Mikko Pukka och Simon Backman, lånat in Jakob Stenqvist igen.  Där har Hellström nu på slutet blivit bra, Aktell har varit lyckat, Pukka/Backman har förutom skador varit lyckat. Stenqvist har haft en sämre säsong än i fjol, Tornberg har inte alls klarat allsvenskan som det såg ut på försäsongen.

…brutit med Niklas Pavel. Lyckat med tanke på att laget hade tio backar och att Pavel inte levererade.

….antingen valt att inte förlänga eller inte lyckats att förlänga med Alex Hutchings, David Lindqvist, Axel Ottosson och Austin Farley.

….förlängt med Cody Murphy som ”ständigt jobbar på detaljer och jag förväntar mig att han tar ett steg nu helt tillbaka från skada”, men som haft en mycket tung säsongsstart med en assist och ett målsumpande som heter duga.

…värvat Oscar Masiello och Mattias Pettersson på målvaktssidan. Masiello har blivit en succé, Pettersson som Grönberg skröt upp ”Finns inga gränser för hur bra han kan bli” har floppat så här långt.

….värvat KHK-linan med Filip Cruseman (som en bärande offensiv spelare), Kristoffer Söder och Alexander Wiklund. Cruseman har floppat så långt och är iskall just nu, Wiklund skulle ta nästa steg offensivt i sin produktion och har inte gjort det, Söder skulle vara nyckel i boxplay, men har kommit igång där först på slutet. Fick en konstig PP-roll från början som ingen fattade.

…värvat Sebastian Selin som skulle ta nästa steg i Löven och Emil Lundberg som skulle vara en offensiv kugge och målskytt. Selin har levererat och spelat ungefär som han gjort tidigare i Almtuna och Pantern. Lundberg har levererat okej, men inte som han gjorde senast i Björklöven.

…värvat Oskar Ståhl-Lyrenäs och William Eriksson som två talang som skulle blomma ut i Björklöven. Lyckat med båda. Eriksson som haft låneavtal med Vännäs har öst in poäng där, Ståhl-Lyrenäs har tydligt tagit steg och producerar mer än i Modo.

…värvat Kevin Goumas som inte var redo för spel, bänkades, läktades och kontraktet bröts.

Med t.ex. KHK-linan känns det som att Fagervall haft ett rejält finger med i spelet och visst kan det vara så, men i slutändan är det sportchefen som har sista ordet vid värvningar. Det är han som ska få ta smällen när det inte blir bra. Så fungerar det. Så här långt har hans insats inte varit bra. Det går inte att säga något annat. Speciellt Trotter och Goumas-gate har blivit en nagel i ögat som sponsorerna som lastat in pengar måste skaka på huvudet åt.

Björklöven slutade i fjol femma i serien och sedan trea i slutspelet. De har som uttalad målsättning att sluta topp-2 den här säsongen.

Fredrik Grönberg har kontrakt till över säsongen 2020-21 enligt vad Björklöven kommunicerade vid anställningen. Dock med en klausul efter 2018-19.

Efter misslyckandena med Goumas och Trotter samt att så länge Björklöven ligger långt ned i tabellen så tror jag inte att Grönberg har råd med något misslyckat ärende till. Nästa spetsvärvning måste bli lyckad. Blir det en till misslyckad och Björklöven inte slutar bättre än i fjol då tror jag att Björklöven bryter med Grönberg efter säsongen.

Kommer det inget fler misslyckande utan nästa värvning blir lyckad, några av spelarna som inte presterat så bra börjar smyga igång och samtidigt avancerar Björklöven och slutar som i fjol eller bättre. Då tror jag att Grönberg blir kvar.

15 kommentarer

 1. Per

  Frågan är varför vi alltid måste gå för bottenskrap eller välkänt. Varför kan vi inte försöka hitta spännande spelare på egen hand? Oddsen på att Goumas blir Lindqvist är väl typ 1.01.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jag vet inte om du läst på vk.se: ”Kan det bli aktuellt med någon ny spelare som ersättare till Goumas?
   – Vi känner ingen stress över situationen, men det här möjliggör för en plats till. Nu har vi börjat hitta mer rätt i de saker som vi har, sett ur ett kollektivt perspektiv.”

 2. gormat

  Jag tycker det är fel att hacka på Grönberg när det är spelarna som inte kommit upp i nivå. Okej med Goumas och Trotter, där har det brustit, men de svenska spelarnas prestation kan han ju inte lastas för. Jag har sett KHK de senaste 4 åren, i stort sett varje match, och måste säga att jag jublade då värvningarna av Söder, Cruseman och Viklund offentliggjordes. Även om Viklund senast spelade i Västervik så minns jag vilken enorm betydelse han hade då laget gick upp till SHL. Söder har jag ansett vara lagets (KHK:s) bärande defensiva klippa och då han varit inne på isen så har det varit svårt för motståndarna att göra mål. Cruseman var oerhört bra i allsvenskan i en offensiv lina men har haft det lite tuffare i SHL då det blivit mer försvarsspel men på allsvensk nivå birde han återigen kunna bidra starkt i en producerande kedja. Så med tanke på deras CV skulle nog de flesta allsvenska sportchefer agerat. Nu tror jag fortfarande att alla tre kommer att bli bättre ju längre säsongen lider och att den faktiskt sportsligt ansvarige Fagervall får ihop dessa tillsammans med övriga förvärv och lag som helhet! Tålamod är en dygd och laget ska vara som bäst efter jul! Då hoppas jag alla bitar är på plats och som en liten påminnelse så skrek ju publik och andra efter både Åkerströms och Werners otillräcklighet i början på förra säsongen!

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Varför kan inte Grönberg lastas för spelarnas prestation. Det är väl det som är hela grunden till bedömningen av hans jobb vad spelarna presterar på isen. Vad ska man annars utvärdera en sportchef på?

  • Pepo

   Håller helt med dig gormat. Klart som tusan att alla var medvetna om Goumas tillstånd och att läkarna gett sitt utlåtande till grund för beslutet. Visst var det säkert en chansning på kort sikt men Löven såg långsiktigt på beslutet. Hade inte läkarna gett löfte om helt återställning så hade Löven inte ritat på. Dessutom lade man in klausuler. Så sluta kasta skit och på ledningen och ställ krav på dem som är på isen istället. För vi ska upp igen!

   • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

    Okej, så krav på isen, men inte utanför. Ok, men vem ansvarar för vilka som är på isen?

 3. rce

  Jag säger som så:Värva in Per Kenttä om möjligt. Där har vi en kille som brinner för sitt jobb och som år efter år lyckas med sina värvningar.

  • NiW

   Att värva in Per Kenttä skulle ha gjorts direkt efter det Asplöven lämnade HA.
   Som det nu går för Oskarshamn så lär nog fler än en SHL-klubb ha ögonen på Per Kenttä inför nästa säsong.
   Att han skulle hamna i Björklöven är högst osannolikt.

 4. Knutte

  Kände mig träffad av din kommentar ”gratisätare”. För mig är det bara en fråga av teknisk natur .Jag gnäller inte om all text är stängd.

 5. Stefan Eirell

  En helt annan fråga, vad gäller för övergångar mellan SHL och HA, kan SHL ta spelare från HA under pågående sesång isf finns ngn deadline?

  • Hannes

   Vissa SHL-lag kontaktar allsvenska spelare, direkt till spelarens telefon, mitt under play off spel och tom under resor till playoffmatcher och erbjuder kontrakt för nästa säsong. Känns som de gör det för att nyckelspelare ska tappa fokus så att vissa icke önskade allsvenska lag ska ta steget upp till SHL.

 6. M94

  Jag betalar för VK plus, mestadels för lövenbevakningen då jag bor i södra Sverige. Men tycker denna säsong att kvaliteten har gått ner så mycket att jag funderar på att säga upp det. Inte alls lika många artiklar som tidigare säsonger, och typ hälften av artiklarna som skrivs är hämtade från andra tidningar.

  Dock gör du ett bra jobb Gustav!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>