Två onödigt svåra poäng

Björklöven kammade tillslut hem två poäng mot Vita Hästen, men de gjorde det så krångligt de någonsin kunde på vägen.

Det blev alltså två poäng mot Hästen. Ja, det brukar ju i stort sett aldrig bli tre poäng i Himpan och visst nu är Hästen jumbo, men det verkar inte spela någon roll.

Första perioden var ett riktigt sömnpiller. Eller den var precis som jag hade förväntat mig. Precis som spelet alltid blir när Björklöven möter Hästen. Jag vet inte exakt vad det beror på, men det ser ut så här gång efter gång. Björklöven hade mest puckinnehav, men kom bara till alibiavslut. Hästen hade problem med passningsspelet, men när de väl kom till avslut så var det riktigt skott mot Oscar Masiello. På det sättet är jag inte förvånade över att Hästen tog lendingen. De kändes något hetare. De hade ett skott i ribban, de hade mer klara skottlägen.

Det var bara förstalinan som fick något att hända för Björklöven. Dock när Löven fick PP drog de ned tempot vilket kändes lite märkligt då Fagervall valt att peta Wille för att ha förstalinan intakt i PP, men de spelade alltså nästan sämre i fem mot fyra än i fem mot fem.

Målet är inte så mycket att säga om. En magisk passning av Marcus Eriksson som är ren och skär klass. Masiello räddar inte skottet rent och det slås in i mål.

I andra perioden så heter det efteråt att Björklöven var bra, men det är nog mest för att de kom tillbaka resultatmässigt man säger så. Hästen fortsatte som i första perioden att stänga Björklövens uppspel mitt i banan, Björklöven hade problem med sitt spel och de drog på sig två raka utvisningar.  Visst den andra av den på Freddan kändes sjukt billig och kom efter ett bra anfall av förstalinan, men han var där och hackade. Då kan man åka ut.

Då satt 2-0 där och det är inte så mycket att säga om det. Det som går att säga är 1. Oscar Masiello släpper väldigt många skott högt, jag skulle skjuta högt mot honom. 2. Hästen är bra i PP och tar du utvisningar mot dem straffar de dig. Det var dock intressant att se hur Löven stängde av Marcus Eriksson. De ville verkligen få honom att skjuta själv istället för att passa. han hade dock en briljant passning mellan benen på en Lövenspelare in i slottet mot Rommel. Klass! Men han är en av få med klass i Hästen.

Att Emil Lundberg gjorde sitt mål så snabbt därefter var sjukt viktigt. Det var ett fint maskerat skott runt backen som Kokman i Hästenmålet inte kan ha sett så bra. Riktigt fint av Lundberg som var bra hela matchen.

Löven tryckte på och andra delen av perioden var de ganska bra, men det var mest en väntan på att förstalinan skulle komma in. Det var då det skulle kunna hända något. 2-2-målet är ju en stor portion tur. Visst, det är ett fint avslut, men det är offside med en halvmeter som domaren missar, det är ett skott som hinner in precis innan visslan och det är ett skott som oftast blir räddar av målvakten. Men hatten av till Freddan. Han gjorde målet.

I tredje perioden var inledningen återigen hafsig med en kvalitet lite som i första perioden som påminde om försäsong. Publiken hetsade på domaren efter varje blåsning på grund av missade offsiden på 2-2. Det gav en speciell stämning. Granlund satte in en ruggig tackling på Josefsson som sänkte honom, men som korrekt inte var utvisning. Löven såg ut att vara på väg att gå mot seger, det var som vanligt en väntan på att förstalinan skulle spela, men ändå. Det luktade Löven om matchen.

Då kom Jonas Emmerdahls puck out. Sådan måste städas bort. Löven har inte råd med den eller Stenqvists kastade puck mot Modo. 3-2 på tavlan och uppförsbacke.

Löven köttade på. Granlund hade en fin aktion där Lukas Ericsson var nära att peta in 3-3, men det ville sig inte. Då klev Jacob Peterson fram. Han tog pucken in i zon en mot två, släppte till Wiklund som släppte till Selin som skickade upp 3-3 riktigt fint. Han är i bra form Selin helt klart just nu.

Det var nervöst när Löven jagade 4-3 och Hästen istället fick ett jätteläge med sekunder kvar, men sköt över. Matchen gick till förlängning och där väntade man på att någon från förstalinan skulle kliva fram alternativt Marcus Eriksson för Hästen, men då gjorde Peterson det igen och han är grym. Det måste man säga. I Lövens defensiva kostym så levererar han även om han tappat Lyran som lekkompis och även om han blev av med Wille Wessla som lekkompis idag. Fagge tyckte att William var för dålig idag, han har spelat så många matcher på få dagar sa Fagge.

I slutändan en eländig hockeymatch mot ett eländigt Hästen som inte alls är bra just nu, men där Björklöven får slita sitt hår för att ta två poäng.

Slutligen några detaljer:

¤ Jag blir lite förvånad över Joakim Fagervalls uttalande i intervjun med mig om att Björklöven är ”Seriens bästa lag i fem mot fem”. Ni ser intervjun här. Tittar vi på statistiken i fem mot fem så är Björklöven sjua i serien så då måste han mena att hans intryck är det, men då har han ju fel. Jag skulle vilja få fram sån här avancerar expected goals-statistik på Löven så att man kan få något slags fakta på var laget borde ligga med normalbra hockeyallsvenska målskyttar utifrån hur de spelar. Nu finns det bara på SHL, men det vore intressant att veta. Nu blir det mest tycke där man tycker olika.

¤ Fagge brukar få kritik för att han inte coachar eller har fel spelare på isen i slutet av matcher. Den här gången spelade förstalinan typ vartannat byte sista tio minuterna så gällande det coachade han helt klart. Dock förstår jag fortfarande inte varför Granlund-linan måste vara inne när matcher ska avgöras.

11 kommentarer

  1. Per

    Antar att det är svårt men har du eller någon anställd journalist tänkt börja ställa de lite svårare frågorna till Fagge? Om spelet, om truppen och om framtiden. Vi är rätt många som är nyfikna.

    Eller blir svaren enbart floskler utan verklighetsförankring? Uppskattar oavsett ditt arbete. Du är en av få som faktiskt anstränger sig när det kommer till Björklöven. Tack för det!

  2. Torbjörn

    Uttalande om att man är bästa lag 5-5 är bara pinsamt, visst vet han att målskyttet ingår i spelet. Hålla puck och snurra i sarghörnen ger inga poäng.

  3. John

    Om du kollar på highlights så ser du att 1-0 tar på lövenspelaren och går i en båge över Masiello, han tar inte ens i pucken.
    2-0 är alltså ett lågt skott till höger om Masiello, inte ett högt skott.
    Dock, alla skjuter ju högt nu eftersom alla målvakter går ner på knä.
    Expected Goals använder sig ju löven av nu enligt artikel på hemsidan så, kanske det han baserar det på? Vill minnas att jag sett på CMores statistik att löven är det lag som tillbringar mest tid i anfallszon av alla lag men, det var ett tag sen. Jag tycker inte löven gör en dålig match, och inte har gjort den senaste tiden, men nu är det dags att ställa Fagge mot väggen och få honom att inse, de spelare vi har idag kommer inte att göra målen!

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det stämmer att Löven tillbringar mycket tid i anfallszon, men effektiviteten är ju sämst i ligan. Det beror delvis på bristen av målskyttar, men även på ren taktik. När löven kommer in i zon ska pucken 1. På mål, 2 Korsdump, på det sättet ska många returer skapas och lövens överlägsna fysik ska ta vara på returer och lösa puckar. Som det är just nu ökar den taktiken på skottstatistiken med alibiskott och ger sedan bort pucken. Så för mig är inte bara lövens problem att göra mål individuellt (för visst saknas målskyttar), men även taktiskt.

  4. Jan-Erik Brännström

    Det är inte ofta jag går emot din uppfattning Gustav men jag tycker faktiskt att Löven gjorde en klart godkänd bortamatch mot Vita Hästen. En något tveksam inledning men sen arbetade sig laget upp och framåt på ett bra sätt. Problemet idag är att vi drar på oss alltför många onödiga utvisningar samt alltför dålig bytesdisciplin. Vi tar utvisningar för spel med hög klubba, tripping, hakning mm i ANFALLSZON, vilket är en dödssynd. Vi har åkt på flera utvisningar för ”för många spelare på isen”. Det kan inte vara svårt att veta när man ska hoppa in i spelet. Center mot center osv. Vi förlorade en poäng när Emmerdahl oförklarligt skickade pucken upp på läktaren. Trots denna fadäs, att göra fyra mål i dagens hockey är bra och förtjänar beröm. All cred till laget.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Utifrån att laget hamnade i underläge gör de en godkänd insats. Det är inte det som är grejen. Det är att laget möter jumbon som förlorat mot alla på slutet, men trots det blir det bara två poäng. Då går det inte att ta in något på lagen i toppen. Det går att prata om att alla matcher är svåra, men ska du ligga i toppen måste du ta trepoängare mot dåliga lag. Så är det bara.

  5. Magnus

    Vissa matcher är så dåliga att man inte ser hela matchen. Igår mot Hästen – första perioden var en av dem. Kom tillbaka i tredje perioden när det såg ut att bli lite spännande mot slutet trots allt. Det ligger något slags mentalt hinder för löven. Man vinner Oskarshamn, pressar Leksand och AIK, bättre än MoDo, dvs. topplag med bra publiktryck osv. Sedan spelar man mot Tingsryd, Hästen och farten, och intensiteten finns inte där och misstagen är många. Sedan förstår jag inte ”spelsystemet” – 1 lång pass upp till stillastående fw vid blå som skjuter diagonalt ner i zon för att jobba på, gröta i sargen för att sedan förlora ut pucken ur zon (krasst beskrivet). Det är så fruktansvärt tråkig hockey. Funderar också på målskyttet. Löven verkar inte vara särskilt bra på att få ut max av spelare. Kolla på hur Hutchings nu producerar i Oskarshamn (känns så i alla fall). Han var inte någon jätteproducerande spelare i löven – varför? Laget är till viss del felbyggt, men mest tror jag att man har för höga tankar om sig själv, både som spelare och från ledningshåll, vilket skapar detta mentala hinder att jobba för varandra.

    • vinny

      Vi har många f.d. SHL spelare i laget som förbarmat sig att flytta upp till lappmarken för en slant i slutet av karriären (vi har seriens äldsta lag), dessa har svårt att tända till i skitmatcher, laget är byggt kring dessa. Mot större klubbar tänder de dock till.

      Vad gäller Hutchings spelar han nu i ett av seriens bästa och mest produktiva lag därav ett naturligt uppsving i produktionen. Han hade nog haft samma måltorka som alla andra i löven om han spelat kvar här.

  6. Bosa

    Hur ser du på hur Fagge coachat målvakterna? Bör man inte vara oerhört rädd om målisar som är inne i ett flow? Han brutit både Masses och Petterssons fina sviter och vi står nu med två halvdarriga målvakter.

  7. Mille

    Gustav!

    Jag följer Löven på distans och ser så många matcher jag kan på TV. Det är otroligt kämpigt att se hur krampaktigt laget beter sig. Men det finns ändå en positiv skillnad från tidigare år, enligt mitt tycke. Det gäller hur Löven spelar sig ur egen zon. Jag tycker mig se konstruktiva passningar som ofta leder till spelvändningar. Det vill jag minnas att jag inte sett på många år.

    Vad tycker du Gustav som följer Löven år ut och år in?

    Tack för en bra blogg!

    Mille

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det ser bättre ut nu än under inledningen av säsongen med uppspelen och spelet i egen zon. Däremot är det oerhört krampaktigt i offensiven.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.