Matchdag – Västerås borta

Efter förlusten mot Oskarshamn och en ledig helg väntar seriens hetaste lag, men också ett av lagen Löven haft lättast för den här säsongen.

Björklöven har 2-0 matcher den här säsongen mot Västerås.2-0 senaste mötet i Västmanland och 5-4 hemma senast efter en galen match där Löven tappade 4-1 till 4-4 innan Fredric Andersson avgjorde. Annars är Västerås seriens hetaste lag med nio segrar på tio senaste matcherna. Sanningen är att de endast tappat poäng mot Björklöven över de tio senaste matcherna. 4-1 mot Pantern, 5-2 mot Tingsryd, 3-1 mot Oskarhamn, 3-1 mot Karlskrona och 3-2 mot Leksand är de fem senaste segrarna.

Det som sticker ut är att laget inte släpper in mål. De är så oerhört snåla bakåt. På de senaste 12 matcherna har de bara släppt in fler än två mål mot Björklöven i den där 5-4-matchen. Annars snittar laget 1,54 insläppta mål per match under 11 av sina senaste 12 matcher. Laget kommer att förlora sin etta i målet Samuel Ersson under JVM och därför har de förstärkt med Jesper Myrenberg från Linköpings J20. Ersson står dock mot Björklöven innan avfärd mot JVM.

Annars är det inte mycket som stör hos Västerås just nu. De bara öser på, håller sig i stort sett skadefria och får med sig alla matchbilder. Rent generellt väntar jag mig en match som Björklöven för, men där hemmalaget kommer att sätta hård press på Löven när de får läge och sedan försöka att vinna på sitt överlägsna spel i special teams.

För mig går det inte att förstå hur Västerås kan vara så här bra och få med sig de här resultaten. De har inte den truppen i mina ögon, inte ens nära, men de lyckas på något sätt ändå. Dock ger jag Björklöven hyfsad chans att vinna. Västerås passar dem rätt bra.

Laget: 

Så här ser laget ut: (Preliminärt)

1 Oscar Masiello (30 Mattias Pettersson)

4 Jonas Emmerdahl – 26 Jacob Stenqvist
7 Alexander Hellström – 52 August Tornberg
37 Jacob Andersson – 28 Simon Åkerström
Hardy Häman-Aktell

79 Emil Lundberg – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
11 William Eriksson – 22 Jacob Peterson – 29 Alexander Wiklund
48 Filip Cruseman – 77 David Lindqvist –  21 Erik Rainersson
33 Marcus Jonsson  – 19 Kristoffer Söder – 20 Mattias Granlund

Mikko Pukka och Simon Backman är fortsatt skadade, men har börjat träna allafall. Pukka är nära spel. Oskar Ståhl-Lyrenäs och Cody Murphy är precis som Lukas Ericsson skadade. Alltså samma lag som senast. En tunn forwardssida helt klart alltså.

Bloggens nycklar:

¤ Västerås press – Björklöven måste klara av att hantera Västerås forecheck på ett bra sätt.

¤ Special teams – Hemmalaget är överlägset i spelformerna. Här måste Löven hålla sig från utvisningbåset eller allafall spela 0-0 i de spelformerna.

¤ Försvarsspelet – Nyckeln på bortais är att sätta försvaret, hålla Västerås på utsidan.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi har lagt matchen mot Oskarshamn åt sidan, även om det fanns bra saker att ta med oss från den matchen också.. Hemma mot Västerås (5–4) gjorde vi en av våra bättre matcher. Det blev några insläppta mål på slutet men vi var bra på i anfall och i försvar i den matchen annars, säger Löventränaren Joakim Fagervall.

Noterbart om Västerås:

¤ Trion Kalle Östman (26 (6+20) poäng), Lukas Zetterberg (22 (14+8) poäng) och Marcus Bergman (20 (9+11) poäng) är seriens hetaste formation och producerar i match efter match. Det intressanta är att Östman och Bergman kommer från ettan i fjol och Zetterberg misslyckades i Timrå.

¤ Från backplats är Jonas Liwing 17 (4+13) poäng och Alexander Lindelöf 13 (4+9) poäng allra farligast.

¤ Västerås har seriens bästa powerplay med 30.00 procent. Noterbart är att PP1 med Bergman, Zetterberg, Östman, Skinnars, Liwing har stått för 13 mål i powerplay.

¤ I boxplay har Västerås 83.33 procent som trea i serien och noterbart är att de gjort tre mål i numerärt underläge.

¤ Samuel Ersson i VIK-målet har klivit fram senaste tiden och blivit seriens bästa målvakt med 94.41 i räddningsprocent och 1.68 insläppta mål per match. Andremålvakten Marcus Bergman fick en klubba som spräckte läppen och slog ut ett par tänder när han vaktade båset förra matchen.

¤ Kalle Östman var sjuk senast mot Pantern, men är tillbaka till den här matchen.

Sagt från Västeråshåll:

– Jag vill inte säga att de inte passar oss. Första matchen i Västerås var vi klart bättre, men det handlar om att göra mål. I Umeå däremot var Björklöven klart bättre i 40 minuter. Vi tar med oss att vi kan hämta upp ett underläge. VI ska ta med oss att det är ett bra lag som vi möter. Vi ska veta att vi haft medstuds på slutet, vi ska ha fötterna på jorden. Men vi har tävlat hårdare än motståndarna, vi har hittat en harmoni i spelet och spelarna har funnit sig i sina roller. Det är mycket som fallit på plats för oss, säger tränaren Thomas Pannanen till hockeypuls. 

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Jakob Arvidsson sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv är på plats i Västerås och levererar sedan intervjuer och texter efter matchen.

3 kommentarer

  1. Ola

    Gissar på förlust 2-1 till Vik. Löven vinner skotten men det vill sig inte. Fagervall vet inte vad felet är. Allt är som vanligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.