Analys av värvningsläget

I går gick Björklöven ut på sin hemsida med vad som fint kan uttryckas som ett bra förtydligande eller mindre fint som ett tiggarbrev. Så då är frågan. Vad händer nu?

Om ni mot förmodan har missat det Björklöven skrivit på sin hemsida hittar ni det här.

I grunden handlar ”brevet” om att Björklöven är oerhört tacksamma för de 219 000 kronor som de fått in av supportrarna. De är inte nöjda med resultaten som presteras så här långt och de letar efter att förstärka truppen, men har inte hittat något för de spelare de tittat på har varit för dyra.

”Det finns ett par intressanta alternativ som vi kollar på men just nu finns inte riktigt plånboken för att kunna komma i mål med den typ av spelare vi viil få in. Vi är inte intresserade av att bara plocka in spelare för att bredda truppen eller röra om i grytan. Vi söker 1-2 spelare som ska göra oss spetsigare.”

Så säger Joakim Fagervall.

”i har visserligen medel att jobba med men man ska ha i beaktning att de typer av förstärkningar vi tittat på har kostat mycket pengar och där har vi inte räckt till ekonomiskt för den typ av spetskompetens som vi söker.”

Så säger VD Anders Blomberg.

På ett sätt är det bra att Björklöven förtydligar för fansen vad som händer med pengarna till supporterspelaren för jag antar att de som satt in pengar undrar vad som händer. Däremot är det ju så att om Björklöven vill värva 1-2 spelare med spetskompetens då måste de få kosta och då räcker inte 219 000 kronor så långt. Då måste antingen klubben själva satsa pengar, och det finns eget kapital, eller så måste sponsorer pynta in mer speciellt menade medel till den/de värvningarna. Det är inget nytt. Björklöven brukar ofta gå ut till sina mest trogna sponsorer och ställa frågan när en värvning ska göras. Hur många värvningar har inte Ica Superteg var med på t.ex.

Det intressanta är dock sättet det görs på här. Normalt sker det inte officiellt. Det har varit VD, säljchef eller liknande som ringt runt. Inte att Löven lagt ut ett anslag på hemsidan som i princip säger ”pengar till värvning sökes”. Själv kan jag tycka att det i slutändan är upp till klubben att värdera. Vad skulle en bra slutforcering på säsongen vara värt ekonomiskt i ökade publikintäkter vid segrar, ett eventuellt slutspel med extra publikintäkter mot vad minskade publikintäkter och vad ett eventuellt negativt kval skulle innebära för klubben.

Det finns alltid en budget. Det förstår jag. Men ibland handlar det om att satsa för att vinna. De bästa ekonomiska resultaten kommer Björklöven att göra den dag som de lyckas sätta en framgångsrik trupp tidigt. Då kommer läktarna att fyllas, marginalintäkter strömmar in, varumärket bli ännu mer attraktivt att stödja. Alla vill vara med en vinnare, men nu är Björklöven där de är. Det finns de som menar att det inte är värt att spilla pengar på den här säsongen. Den är ändå körd, men det är en klar balansgång. Om Björklöven inte investerar i några nyförvärv eller gör några satsningar som får kosta något. Vad innebär det?

Klubben kan aldrig se en säsong som körd. De måste hela tiden jobba för att få bästa möjliga resultat. Därför utgår jag ifrån att det inom kort kommer en eller två spelare till truppen. Gissningsvis från finska ligan där visserligen bara Ässät är avhängda från slutspel just nu, men där fler kommer att bli det. Det tror jag kan bli bra också. Det finns en hel del kvalitet att plocka därifrån.

Den stora frågan är dock varför det inte agerats tidigare?

Det är en fråga som är svårare att svara på. Björklöven har egentligen från starten av serien legat mellan plats 7-12 och pendlat fram och tillbaka sett till olika formkurvor under säsongen. Målet har varit topp-2 och allt annat än lika bra eller bättre än förra säsongen måste ju klubben se som ett misslyckande. Ur det så borde Björklöven har agerat rejält på marknaden. Mina teorier är så här:

¤ Tidigt på säsongen var truppen väldigt intakt med få skador. Flera spelare som Cruseman väntade man på att få en utväxling från. Kevin Goumas fanns där med ett hopp om att han skulle kunna leverera. Man väntade helt enkelt på att ”få ihop” laget. Det såg ju så bra ut på försäsongen.

¤ Fredrik Grönberg var för svag som sportchef när han var kvar i klubben. En stark sportchef hade agerat tidigt på säsongen på ett tydligare sätt när laget inte presterade som de skulle.

¤ När David Lindqvist kom in så gick laget in i en positiv trend. Från omgång 19 till omgång 30 var Björklöven femte bästa laget i serien. Lindqvist levererade inte inledningsvis, men efter sju poänglösa matcher gjorde han fem poäng på fem matcher. Under samma period hämtades William Eriksson från Vännäs och började producera direkt. I slutet av den perioden kom förstalinan igång och var seriens hetaste under en kort period. Det som sett så dåligt ut under inledningen av säsongen var helt plötsligt inte det.

¤ Utifrån hur laget presterat från matchen mot Tingsryd den 24 Oktober och fram till jul. Alltså om vi inte ser till spelet som är subjektivt utan poängen som tagits, helt okej. En kurva som om den hade fortsatt, skulle landat på en placering någonstans 4-7. Det är bara det att nu efter jul kom det fyra raka förluster och det har ställt allt på ända igen. Björklöven hade efter segern mot AIK (om vi återigen inte kikar på truppen eller spelet, bara på poängskörd) en realistisk chans att komma femma och fjärdeplatsen fanns inom räckhåll.

¤ Det har inte funnits någon sportchef i Björklöven sedan den 20 November utan det har varit Fagervall som parallellt med matchandet ska ta fram det som ska förstärka truppen. Detta har alltså sammanfallit med en period där resultaten gått hyfsat bra för laget. Men skulle kunna säga i slutändan att fram till nu har det aldrig varit panik.

13 kommentarer

 1. Erik Stefansson

  Lite panik tycker jag det varit. Har ju inte funnits någon målvakt eller målskytt på hela säsongen. Det har nog alla sett. För att lyckas krävs detta.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Inför säsongen svarade ju fagervall att ”Jag är inte det minsta orolig för målskyttet. Det har vi i truppen” och om målvkaterna ”Har du ett bra försvarsspel så blir målvakten bra också”.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Det här är ju ett försökt att analysera varför Björklöven gjort som de gjort. Vad soiom är fel, vad som borde värvats under säsongen tycker jag har varit rätt solklart länge. Ett riktigt bra SHL-lån som målvakt och två forwards. En målskytt och en framspelare.

   • Robert From

    Behövs verkligen en framspelare?
    Det bränns väl målchanser till höger och vänster?
    Målchanser brukar ju komma (oftast) av framspelningar.
    Jag hade hellre satsat på två målskyttar.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

     Det jag tycker behövs är en person som kan vara dirigent i powerplay. Det är det ingen som klarar fullt ut just nu. Inte Freddan och tyvärr inte Peterson heller.

 2. Kristoffer

  Tänk om organisationen varit lite mer handlingskraftiga när det gick bra (omgång 19-30) och då hade gått ut med ett ”tiggarbrev” och sagt typ ” efter en skakig start är vi nu inne på ett vinnande spår men vi är inte nöjda utan nu siktar vi uppåt och då krävs det förstärkningar…” Då hade det känts trovärdigt och insamlingen hade nog fått ett uppsving i och med en uttalad satsning. Nu känns det som om de helt plötsligt insett (det många andra insett) att:
  - det finns risk för ett fiasko med eventuellt kvalspel till div 1 och därav riskera klubbens framtid, både ekonomiskt och sportsligt.
  - värvningarna i år inte är de spelartyper som vinner matcher i HA.

  Nyförvärv behövs, men frågan är vilken spelarprofil de söker? Är det spets utifrån JF,s kriterier eller är det spets utifrån det faktiska problemet, målskyttet. Den frågan borde Löven besvara innan de kan hoppas på att insamlingen tar fart igen.

 3. Rille

  Vi behöver en fantom i målet som kan täcka upp för vårt otroligt bristfälliga försvar. Vi behöver två pålitliga målskyttar som verkligen kan producera. Att bygga om hela laget är för sent, nu gäller det bara att rädda sässen. Till nästa år vill jag se att man börjar bygga bakifrån med en riktigt bra målvakt, sedan nya stabila försvarsstarka och spelskickliga backar. Därefter kommer forwardssidan. Hoppas föreningen lärt sig någon gång att det är så man bygger ett fungerande lag.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   De la ju allt krut på backsidan i år, laget är ju verkligen byggt med defensiven först som grund. De gömde dock målvaktssidan, men det är en annan sak. Löven hade inför säsongen en av seriens starkaste backuppsättningar. Sedan vilken utveckling eller avveckling man får på spelarna är en annan sak.

 4. Rille

  Jag förstår det Gustav och de som sa att vi hade bästa backuppsättningen visade sig ha fel bevisligen. Med handen på hjärtat, håller vår backuppsättning hög klass? Försvarar de bra? Har de bra uppspel? Visst har Jacke gjort många poäng men titta på hans försvarsspel, hans +- stats, håller han hög klass? Jag menar att forwards måste lägga ner så mycket energi på försvarsspel och att problemet med anfallsspelet har sitt ursprung från detta. Sedan håller jag med om att vi behöver en gedigen målskytt och att det också kan lösa en del knutar. MEN illusionen att vi skulle ha en bra backuppsättning måste släppas, 2/3 av serien har spelats och vi kan nu se att så ej är fallet.

  • Keepern

   Det är nog inte backarna som är vårt största problem, dom har gjort det helt okej även om man hade ändå högre förväntningar även på dom. I statistiken insläppta mål ligger vi på en åttonde plats men däremot då det gäller gjorda mål så har vi bara två lag efter oss, och Leksand har gjort lika få mål som oss. Vi har t.ex gjort 22 mål färre än Oskarshamn på 34 matcher vilket är helt galet. Och i mina ögon är det där problemet ligger, vi gör alldeles för lite mål !
   Jakob håller hög klass och det finns nog risk för att han blir erbjuden ett SHL kontrakt till nästa år. Då det gäller +- staten du skriver om så har han 0 vilket är bra med tanke på att han spelar så mycket. Jakob leder dessutom backarnas totala poängliga före Tobias Enström så nog är Jacke en klassback.
   Totalt har vi nio backar som spelat och av dom har sex stycken 0 eller + i + – statistiken och Tornberg är sämst på -4. Tittar vi på samma statistik för forward så har vi Söder -9, Messy – 8 och Linkan -7 på 18 matcher ! Det är katastrof siffror. I topp hittar vi vår kapten på + 11 sedan Lundberg och Selin på + 8.
   I mina ögon är det ett antal forwards som helt enkelt varit för dåliga och att målvakterna som alla befarade inte räckt till som är problemen. Inte backarna eller Fagervall, även om han har kunnat matcha annorlunda vid många matcher. Fast egentligen är väl det största problemet att laget är fel byggt från början sedan om det Grönbergs misslyckande eller gemensamt med Jocke det har jag igen aning om.

 5. Thomas

  Förstärk offensiven, här i slutet har vi ju oftast släppt in få mål men ändå förlorat. (Undantag Tingsryd borta) Producerande spelare skulle göra mycket. Tänk bara om vi kunde göra något mål i pp? Tänk om vi kunde göra mål efter en snygg anfallskombination?
  Jobbigt att vi återigen står i en situation där det blir panik istället för att ha ett färdigt lag på en gång. Tack Grönberg för det.
  Tack Gustaf för en väldigt bra blogg.

 6. PEPO

  Visst blir en målvakt bättre av ett bra försvarsspel och där har vi brustit. Skulle dock önska att vi hade en keeper som kunde göra de där matchavgörande räddningarna. Vid flera mål så har vi missat markeringen helt eller gjort felpass. Tas dessa bort så finns förutsättningarna. Sedan att få in två målgörare. Säger det åter igen: Håll nollan bakåt så räcker det med ett enda mål framåt för att ta TRE poäng. Det som bekymrar är att vi på 35 omgångar aldrig lyckats spela ut riktigt. Det har aldrig lyst om anfallspelet en enda gång. En 7-1 vinst eller något där vi verkligen visa vår riktiga kvalitet. Och varför, jo för att den helt enkelt saknas. Min gissning är också att vårt sätt att spela är väl utrett av motståndarna och då blir vi handlingsförlamade när plan B saknas. Ofta offensiven får vända tillbaka för att man blir blockade i mittzon. Skulle som sista önskan vilja se forvards som bryter in i mitten istället för att åka via rundeln och runt mål i anfallzon. Våga utmana! Men sluta hoppas, det gör jag aldrig. ÄLSKA BJÖRKLÖVEN!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>