Derbydag – Modo borta

Dags för säsongens tredje derby. Chans till revansch för Björklöven som förlorat de två första matcherna och som kommer från fyra raka förluster.

Ja Björklöven har ingen rolig situation med fyra raka förluster, men den här matchen är ändå en i mina ögon passande match i ett sånt läge. Det handlar sällan om att det knyter sig i derbyt, sällan om dålig energi. Det brukar vara fullt blås. Det förväntar jag mig den här gången också. Minns ni Granlunds tackling under samma match i fjol? Typ så.

Modo kommer till den här matchen med två raka derbysegrar mot Löven, men de har inte vunnit någon av de fyra senaste matcherna i Fjällräven Center så där har Björklöven fortfarande det statiska övertaget.

Modo kommer från seriespelet med en femteplats och 52 poäng, sex fler än Björklöven, men de gör det med 2-5 mot Oskarshamn i senaste matchen, 2-3 mot Södertälje matchen före och sex förluster på senaste åtta matcherna. Det är inte bara Björklöven som med sina 82 mål haft problem med målskyttet. Det har även Modo haft med 85 mål framåt. Det är seriens två sämsta powerplay som möts, det är tillsammans med Södertälje seriens mest oförlösta lag som möts och det gör att det bubblar lite panik för den som hamnar i underläge i det här derbyt.

Jag förväntar mig fullt ös från start både på planen och på läktarna även om det inte lär bli fullsatt direkt. Oavsett ska det bli en riktigt kul match. De brukar bli de, derbyna som vuxit ut till att bli allsvenskans främsta och ett av de hetare i svensk hockey just nu när Björklöven och Skellefteå är i olika serier precis som AIK och Djurgården.

Laget:

Så här ser laget ut: (Preliminärt)

31 Oscar Masiello (30 Mattias Pettersson)

8 Mikko Pukka – 26 Jacob Stenqvist
7 Alexander Hellström – 4 Jonas Emmerdahl
37 Jacob Andersson – 28 Simon Åkerström
52 August Tornberg

79 Emil Lundberg – 13 Fredric Andersson – 71 Oskar Ståhl-Lyrenäs
29 Alexander Wiklund – 22 Jacob Peterson –  11 William Eriksson
51 Lukas Ericsson – 77 David Lindqvist – 40 Sebastian Selin
33 Marcus Jonsson  – 19 Kristoffer Söder – 20 Mattias Granlund
48 Filip Cruseman

Åkerström, Ståhl-Lyrenäs, Backman och Simon Åkerström tillbaka från skada. Åkerström kliver rakt in med Jacke där han spelat hela säsongen. Lyran tränade med Lundberg och Andersson enligt rapport från träningen. Därför förväntar jag mig att han spelar där. Då hamnar Selin med Linkan och Lucas E. Välbalanserat även om jag själv hellre ser Lyran med Peterson och Wille. På backsidan är det svårt att sia, men med tanke på att Tornberg varit bra i PP på slutet tror jag han tar sjunde platsen före Backman och Hardy.

Bloggens nycklar:

¤ Starten – Det kommer att bli ruggig laddning till start och rejäl fart. Det kommer att handla om att hantera den utan att dra på sig misstag och utvisningar.

¤ Målvaktskampen – Det får bara inte komma en plattmatch från den som står av Lövens målvakter.

¤ Hjältar – Någon måste kliva fram. Lundberg, Peterson, Lyran, Wille? Det kommer att krävas om Löven ska vinna.

Sagt från Lövenhåll: 

- Vi har tränat för lite och rest för mycket den senaste tiden. Vi hade dålig energi senast (0–2-förlusten hemma mot Karlskoga) och det var på grund av att vi inte tränat tillräckligt bra. Nu är vi fulladdade med energi igen, säger Joakim Fagervall, som inte känner just ett revanschsug mot Modo efter säsongens två förluster.

- Vi är väl framför allt sugna på att vinna efter fyra raka förluster, säger han.

Noterbart om Modo:

¤ Med 26 (12+14) poäng på 34 matcher är Patrik Karlkivst poängbäst i Modo. Bakom honom hittar vi Henrik Björklund 21 (9+21) och Tobias Enström 20 (2+18) som slåss med Jacob Andersson om att vara poängbästa back.

¤ Linus Lundin i Modomålet har konkurrerat ut Erik Hanses rejält på slutet. Lundins 93.30 i räddningsprocent och 1.94 insläppta mål per match är klart bättre än Hanses 89.79/2,65 och Lundin har därmed tagit förstaspaden.

¤ Med 53.18 procent vunna tekningar är Modo näst bäst i serien. Individuellt sticker Jonathan Jonsson ut med 58.30 på tekningarna.

¤ Modo har 14.55 procent i powerplay. Det är i mina ögon helt sjukt med de spelarna som Modo har som Björklund, Karlkvist och Eriksson, men så är det. Sämst i serien, Löven är näst sämst med 16.24. Björklöven har dock seriens sämsta boxplay med 75.23 procent. Modos boxplay noters för 78.00 procent som åtta.

¤ Modo är med fyra puckar insläppta i powerplay det lag i serien som släppt in flest mål i spel fem mot fyra.

¤ Victor Aronsson är långtidsskadad, Tobias Enström blev pappa nyligen och är också osäker för spel där laget tas ut på matchdagen.

Sagt från Modo-håll:

- Vår roadtrip gav oss inte den utdelning vi önskat vare sig resultatmässigt eller prestationsmässigt och et är klart att det är frustrerade. Det sitter i till nästa match börjar samtidigt som det bygger upp en extra frustration och hunger.  De tidigare matcherna mot Björklöven har varit fysiska, småfula där det hör till att det ska ligga på gränsen och även fuskas på sina ställen för att ge laget fördelar. Vi har lyckats att ligga på rätt sida den gränsen och inte gått för långt över den eller satt oss själva i dåliga situationer på grund av egoistiska beteenden. Vi har gjort rätt saker och har vunnit matcherna, vilket vi även ska göra imorgon. Sen har vi revansch att kräva av oss själva där vi spelade fruktansvärt dåligt utan puck i den senaste matchen mot Oskarsham, säger Björn Hellqvist till Modos hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson och jag själv är på plats och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>