Jacke till Skellefteå eller inte?

MrMadhwak kom på tisdagen med nyheten att Jacob Andersson är klar för Skellefteå AIK från nästa säsong. Något Andersson själv dementerar. Så vad är då sanningen?

MrMadhawk brukar sällan ha fel. Han hade det när han menade att Lindsay Sparks var klar för Björklöven i höstas så det kan ske, men han brukar inte ha fel så ofta.

”Enligt säkra källor är det Skellefteå som vunnit kampen om Andersson.” skriver Madhawk eller Johan Svensson som expresenjournalisten heter.

Så vi får utgå ifrån att Svensson har rätt. För besked kommer vi inte att få förrän efter säsongen.

Jacob Andersson kan ju inte gå ut och bekräfta det här. Det funkar ju inte. Det spelar ingen roll om det är sant. Det skulle se dåligt ut att han (eller hans agent) när Löven går så dåligt som de gör, gör klart med honom till hatklubben mitt under brinnande säsong.

Det är ganska ovanligt med övergångar direkt från Björklöven till Skellefteå. Det jag känner till är:

2009: Johan Forsberg
2007: Erik Forsell, Erik Andersson

2005: Daniel Sondell,

2003: Steve Potvin
2001: Johan Ramstedt

1999: Dick Andersson
1980: Mats Abrahamsson

Fyll gärna i andra som ni vet som gått samma väg. Av de jag känner till är det bara Erik Andersson och Daniel Sondell som född, uppvuxen i Umeå som gått den vägen tidigare. Det finns ett par som gått till Skellefteå via andra klubbar, men det räknas inte. Jan Lindholm 1979 och Rasmus Enström 2015 har gått andra vägen.

n.

Därför är det ganska kontroversiellt val att göra. Det spelar ingen roll att Jacob Andersson varit i Skellefteå under ungdomsåren för då spelade Björklöven i ettan, det spelar ingen roll att lagen inte möts på över 10 år i tävlingssammanhang. Det är fortfarande troligen de klubbarna vars fans hatar varandra mest i svensk hockey. Det är fortfarande en Umeåkille som väljer att ta det steget trots vad han vet. Gör Andersson fel? Näe, han måste tänka på sin karriär och om han får ett kontrakt av Skellefteå som är riktigt bra, han tror sig kunna få speltid där. Då är det svårt att tacka nej. Oavsett historik. Kommer han att få skit kastad efter sig? Säkerligen, det är en kontroversiell övergång, men det utgår jag ifrån att Anderssons och hans agent har med i beräkningen.  De såg vad som hände mot Erik Andersson, de vet att åren gått, det svalnat lite, men att risken fortfarande finns att få en judasstämpel.

Rent hockeymässigt så har Skellefteå ett klart sämre lag än på många år, framförallt är deras backsida svag. Andersson kan staden, kan organisationen och klubben betalar bra. Bortsett från historiken är övergången logisk. Skellefteå, ja de får en riktigt bra back som utvecklats till en tvåvägsback med bra offensiva skills och som helt klart kan utvecklas ännu mer.

Angående värvningar så pratade kollega David Pettersson med Joakim Fagervall och Anders Blomberg på tisdagen. Båda menar att de fortfarande letar efter förstärkning. De har dock gått miste om andra målskytten som plockats upp i allsvenskan internt den här säsongen. I början på januari var det Martin Janhols som valde Södertälje efter att lämnat Malmö, nu är det Tor Immo som lämnar Leksand och går till Karlskoga. Om Björklöven nu verkligen är på jakt efter en målskytt hade Immo varit perfekt. Han gjorde trots allt 27 mål i Troja i allsvenskan förra säsongen.

Men även här antingen högg inte Björklöven, hade inte koll eller kom till korta. Mitt förslag och vad jag tror är att inget alls händer. Det vore det mest logiska och det bästa för klubben. Spara pengarna till nästa säsong. Det är för sent nu.

15 kommentarer

 1. Deven

  Dick Andersson 99/00 gick ju från Löven tillbaka till Skellefteå efter en väldigt kort sejour i gröngult..
  Steve Potvin.. är väl en annan som gjort den resan..
  Daniel Sondell.. 05/06.

 2. Deven

  Dick Andersson 99/00
  Steve Potvin 05/06
  Daniel Sondell 05/06

  Där har du 3 spelare som har gjort den förbjudna flytten..

 3. Faffe

  Skellefteå har inte ett ”klart sämre lag än på många år”. Något sämre bakåt men det sitter inte i spelarna att det inte riktigt klaffar i år. Sen är frågan om Jakob Andersson verkligen platsar i Skellefteå? Att man är Björklövens bästa back betyder inte att man platsar i ett topplag i Shl.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Har sett Skellefteå ganska många gånger den här säsongen och ser dem inte som ett topplag. Spelmässigt en bra bit ifrån även om forwardssidan på pappret är stark. Det har inget i mina ögon med klaff att göra. De har ett tunnare lag än på 10 år, backsidan är extremt mycket svagare än vad den varit när laget varit som bäst. Jag ser inte varför Noren, Berglund, Wisby, Lindström eller en åldrande Lindgren skulle gå före Andersson. Så då beror allt på vad Skellefteå värvar på backsidan.

 4. putte

  Lopatto! Apropå att värva eller inte. Kostar troligen kaffepeng och ger honom en chans att spela till sig ett kontrakt till nästa säsong. Vännäs säsong är snart slut och de riskerar inte att åka ur. Han spelar oavlönad på turistvisum nu…

 5. Lövare

  Angående Green Devils uttalande. Jag tycker att Fagervall och Jäger måste få avgöra om Jakob Andersson ska spela eller inte, och inte Green Devils. Att spela eller inte spela ska alltid handla om prestation. Om J.A är klar för någon annan klubb har bara betydelse om vi möter den eller om engagemanget för Löven minskar. Andersson är väl knappast den som visar på tappat engagemang på sistone eller? Sen har vi ju inte bra backat i överflöd nu med alla skador.

 6. Pelle

  Ja varför inte ta el låna loppatto av Vännäs ? Vännäs ligger sist o har inget längre o spela för ..
  loppatto skulle inte göra bort sig i löven o ev kunna bidra me några mål för också ! Samt få chansen att spela till sig ett kontrakt för nästa säsong !? Varför inte liksom ??

 7. Kö över Tegsbron

  Intressant är om JA väljer Skaik även
  om föreningar
  lagt bud. Skillnad på förening och
  förorening.

  Tobba har ju fått skämmas över Erik.
  Är det värt det?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>