Willaim Eriksson som bara försvann

William Eriksson gjorde succé i Vännäs, han kom till Björklöven, sprudlade, svalnade och försvann. Vad händer nu?

Det var höstens stora skrikis. När ska Wille Eriksson får chansen i Björklöven.

Efter ett kort inhopp den 12 November spelade William Eriksson 21 raka matcher från start för Björklöven. Han producerade 8 (5+3) poäng, men förpassades sedan till Vännäs.

 

Det fanns tendenser mot slutet att Wille var på väg ut från laget. Han bänkades i tredje perioden mot Modo 9 Januari och han bänkades även i tredje perioden mot Vita Hästen i matchen efter den 12 Januari.

Därefter lånades Eriksson ut till Vännäs, Filip Cruseman tog hans plats i linan med Peterson och Wiklund och Emil Norberg tog platsen som extraforward.

Det enda som är sagt om det hela är Fagervalls citat till mig efter matchen mot Modo:

”Han har haft det lite tyngre på slutet. Så kan det bli för unga spelare som kommer upp på den här nivån”

Sista poängen gjorde Eriksson borta mot Västervik med ett fint köksvägsmål. Då stod han på 8 (5+3) poäng på 17 matcher, 0,47 poäng per match, femma i laget sett till poäng per match. Sedan kom fyra raka poänglösa matcher och midnre speltid för varje match som gick.

Väl i Vännäs har det gått sådär. När William Eriksson öste in poäng i Vännäs i höstan, 20 (12+8) på 13 matcher så var det i ett Vännäs som gick riktigt bra i Norrettan.

Nu är det i ett Vännäs som ligger sist i Allettan Norra med en poäng och bara 18 mål framåt på 12 matcher. Det är alltså inget lag som flyger fram direkt just nu.

För William har det blivit ett mål och en assist på sju matcher.

William Eriksson är verkligen en spelare som har offensiva individuella kvaliteter som sticker ut. Han har näsa för mål, han är kreativ och han tar sig till lägen. Så frågan är. vad hände?

Det finns olika teorier:

1. Wille är för fysiskt svag för allsvenskan vilket gör att över en kortare tid funkade det, men med tätt matchande så orkade han inte hålla upp den arbetsinsats som krävs på den nivån.

2. Fagervalls sätt att spela hockey dödar all kreativitet. Systemet, fokuset på defensiven, hårt jobb och att lägga puckar på mål direkt du kommer in i zon tar bort all kreativitet. Ett tag kunde Wille stå emot, vara dne han är då han kom till laget med självförtroendet skyhögt, men över tid så bryts du ned som kreativ spelare.

3. När laget tappade prestationen och resultaten efter jul förenklades spelet ännu mer och det passade inte Wille. Han fick då inte alls ut något av sitt spel och som brunkande hårt arbetande spelare i ett grötlag så var det ingen mening att ha honom kvar. Speciellt när självförtroendet inte fanns där längre.

Kom gärna med fler teorier, men lite skumt är det ändå. Han kom, flög och försvann. Jag håller dock fortfarande kvar att nästa säsong vinner han Lövens interna poängliga och säsongen 2020-21 spelar han i SHL.

23 kommentarer

 1. Thomas

  Samma mystik som med Lopatto. Han gjorde en bra match mot AIK sedan fick han inte spela på sin rätta plats och gjorde väl inget större intryck. Tillbaka i Vännäs tydligen helt under isen.
  Kan tycka att Wille ändå borde vara en spelare som skulle vara med. Han har ju som sagt offensiva kvaliteter.

 2. Steffe

  Wille är utlånad till Vännäs men är lövens spelare
  Unga spelare har dalar och toppar, men Med mer sommarträningen och muskler kommer han säkert att bli en kreativ allsvensk spelare

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Så är det helt klart, men det mer svåra att svara på är om Wille hade kunnat fortsätta haft en bra säsong eller om han helt enkelt är för fysiskt svag för att klara det just nu.

 3. Erik

  Har ingen teori mer än Fagges ledarstil inte gynnar tekniska lirare. Men nu när laget går som dynga måste väl t.o.m Fagge ge Wille chansen, även testa Lopatto för att ge laget lite energi igen.

 4. Pelle

  Alla kreativa spelare i löven … tvingas ju spela fagervalls brunkarhockey ! Löven har ex antal spelare som skulle leverera bra i allsvenskan i andra lag me annat spelsätt ! Exempelvis Cruseman han är ingen brukare . Han är kreativ o har en bra spelförståelse men allt det försvinner när han tvingas spela jockes system !
  Samma sak me William osv . Samma sak hände för Kim Karlsson förra året .. finns inte plats för spelare med spelsinne o kreativitet . Utan Granlund o messy är klippta o skurna för fagervalls hockey .
  Loppatto o William hade passat kanon i allsvenskan men dom är inga brunkare o då duger dom inte !! Konstigt att Fagervall o Co bröt me Nicke Johansson för han hade passat i fagervalls super spelsystem . Över röd o dumpa !! Åk som vinthundar o jobba hemmåt ännu hårdare ! Alltid skott från backplats o in o täck målvakt … ush va less man blir på detta skit ! O nu är det buande fansens fel ?! Sälj inga biljetter till nån publik då !? Spela resten av hemmamatcherna på dragonhallarna ! Då slipper ju brunkarna ha press från betalande fans som håller på laget ! O tycker att allt björklöven har misslyckats totalt ! Fiasko! pinsamt ! Tänk om för faan … fyyy faan

 5. Löve

  Eftersom detta handlar om teorier och vad vi ”tror” för att vi inte har den inblicken vad som sägs och händer bakom stängda dörrar så lägger även jag fram en teori.

  William kom in i laget som en ung lovande spelare helt utan förväntningar på sig.
  Vi alla visste att han är en talang men att tro att ham i sin första seniorsäsong skulle göra det så bra som han faktiskt gjort var nog inget vi förväntade oss.
  William kom in i en period där det gått ganska tungt för oss och där vi fick Lyret skadad.
  Han fyllde den platsen med bravur och började producera omgående.
  Iom detta och hans strålande spel växte även förväntningarna på Wille.
  Jag tror att förväntningarna omvandlades till en hel del press. En press att producera. När produktionen började avta något så är det lätt att det sätter sig i huvudet på spelaren och i detta fall en väldigt ung spelare som saknar den rutinen som många andra i laget har.
  Pga detta tror jag man ansåg att han behövde ett miljöombyte och lät honom spela i vännäs för att få tankarna på annat håll.
  Enligt mig helt rätt. Han är ung och vi ska vårda honom på bästa möjliga sätt.
  Tyvärr har det öven gått grus i vännäs.

  Några av mina tankar, däremot håller jag med resten här, ta in wille istället för Norberg. Ge honom chansen nu när han fått vila upp sig lite.

 6. Ronny Edvardsson

  Joakim Fagervall, är jag nöjd med som tränare. Men spelarna måste ju arbeta ute på isen, också. Är man anställd hos en arbetsgivare så jobbar man, annars ingen Lön, eller? Kämpa in i det sista (matcherna).

  • Pulverizer

   Fagervall är totalt maktgalen. Allt han gör är rätt och alla andra har fel. Han ska bevisa det till varje pris.
   Det spelar ingen roll om Crosby och Malkin kommer in i laget. De kommer att floppa. Fagervall dödar all kreativitet och inga talanger får blomstra. De ska bromsas och hållas tillbaka. Alla ska passa in i det usla systemet.
   Sveriges tråkigaste ishockey spelas i Umeå…
   Jag är grymt besviken på att Björklöven har låtit Fagervall styra allt i föreningen.

 7. Jan-Erik Brännström

  Ditt inlägg Gustav är ett av det mest dräpande jag läst på många år. Du skriver helt frankt att Joakim Fagervall saknar förmåga att identifiera förmågor och kunnande hos enskilda spelare. Alla ska döpas i samma form. Över röda och dunka in pucken i planket och hoppas på en turpuck ska ramla in. Jag vill inte gå riktigt så långt men så slog mig en tanke. Jag har i tidigare inlägg sågat Grönbergs lagbygge rejält. Värvning av överskottsspelare mm. Kan det möjligen vara så att dessa nyförvärv inte passade in i Fagervalls brunkarhockey och därigenom inte kunnat göra sig själva rättvisa. Att kunnandet finns men inte utnyttjas. Jag har varit med i Björklöven i 60 år och vi har aldrig ansetts som ett brunkarlag utan ett litet finlirarlag, på gott och ont, som tjusat publiken. Jag vet att det är andra tider nu men man kanske inte behöver kasta allt publikfriande i sjön.

 8. Viktor

  En teori som kanske är nån sorts syntes av dina tre är att han var för dålig defensivt. Jag kan dock inte minnas att han var någon direkt säkerhetsrisk men jag tror att han sa ssjälv inför säsongen att hans svaga sida var spel utan puck.

 9. Ellge

  För länge sen när Mats Lavander och Erik Forsell bar laget på sina axlar (kan ha varit 2006 eller någonstans där) så fick vår då unga talang Jon Palmebjörk chansen i första femman tillsammans med dessa herrar.
  Den inledande hösten gjorde Jon succé och var i toppen av vår poängliga. Han blev ett utropstecken inledningsvis men försvann sakta efter ca 15 matcher och fick det jobbigt. Tappade sin plats och fick spela mer sporadiskt.
  Det var då Sasja myntade uttrycket.
  ”Om du tränar tillräckligt hårt så kan du gå hur långt som helst. Släng inte bort din talang”.

  En annan ung spelare som gjorde mycket poäng i början på säsongen för att sedan stanna av är Lukas Ekeståhl/Jonsson. Han kallade rätt mycket efter en lysande start.

 10. Löven

  Jag greppar inte detta, spelarna fattar visst inte Fagervalls spelide säger ni. Spelarna fattade inte Tommy Jonssons spelide och fick kicken, men gör ett bra jobb i Linköping. Är spelarna i löven helt inkompetenta eller?

 11. Daniel

  Tjena Gustav. När vd bekräftat att dom har en ny sportchef kan väl du säja att du vet att det är Per kenttä ?

 12. Per

  Delvis stämmer väl det mesta. Man ska heller inte glömma att Wille och Loppatto briljerat i div1 norra som är en väldigt dålig serie. När nivån då höjs till Allettan så är de inte lika dominanta. Samma sak med Hockeyallsvenskan. Det är snabbare och svårare och därför svårt att göra skillnad varje match. Wille borde matchas försiktigt i trygg omgivning. Något som bli omöjligt när laget går dåligt och det saknas kreativa spelare som kan ta ansvar. Då blir pressen för hög på en ung spelare som egentligen bara ska lära sig snarare än att vara en ledande spelare som producerar varje dag.

  Lika mycket som Wille drabbas av Fagervalls taktik så är han ett offer för Lövens svaga lagbygge. Samma lagbygge som är anledningen till att Löven har sin förenklade taktik.. Samma lagbygge där ett gäng dåliga hockeyspelare har kontrakt även ett år till. Kenttäs uppdrag är snudd på omöjligt med tanke på alla brunkare som sitter på dyra flerårskontrakt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>