Matchdag – Tingsryd hemma

En slutspelsmatch för Björklöven när Tingsryd kommer på besök för andra gången på kort tid. Idag MÅSTE det bli seger om slutspelshoppet ska leva.

Björklöven har faktiskt den ”enklaste” matchen möjligt när Björklövens slutspel över fyra matcher inleds ikväll för att försöka nå slutspelet. Inte för att Tingsryd är sämst i serien, nej för att Björklöven haft så lätt i Umeå mot just Tingsryd. Björklöven vann senast lagen möttes för 10 dagar sedan med hela 6-1 i en riktig klang och jubelföreställning. Lite märkligt att lagen möts så här tätt i Umeå, men det är en annan sak. Över tid har Björklövens vunnit med 6-1, 3-2, 6-1 (ja det stämmer, 6-1 även förra säsongen), 4-3, 4-2 och 5-1. På de senaste sju matcherna har det endast blivit en förlust i Umeå, under Tingsryds supersäsong som tvåa i serien då de vann med 5-4. Lägg till att Björklöven vunnit tre av de sju senaste matcherna i Tingsryd också så inser vi att det här är lite av en favoritmotståndare.

Tingsryd kommer från en tuff 1-2-förlust mot Västervik där de la mycket fokus på domaren efteråt. Före det blev det 0-3 mot Almtuna, 1-6 mot Björklöven och 3-2 mot AIK. Formen är alltså skakig.

Björklöven brukar kunna åka sönder Tingsryd hemma. Det brukar handla om att de helt enkelt fysiskt vinner kampen, lösa puckar och kan trycka ned Taif i egen zon. Nyckeln är ju att få hål på Tex Williamsson för annars tar energin slut. Det skulle förvåna mig om vi fick en annan matchbild än att Björklöven har puck, dominerar, frågan är bara vilka misstag Björklöven bjuder på, delvis give-aways, men även markeringmissar i defensiven. Det är där nyckeln ligger för Björklöven i den här fyra sista matcherna. Inte ge bort något, men samtidigt ha energi och trampa.

Laget: 

Skador på Pukka, Emmerdahl, Murphy, Hellström och Lukas Ericsson. Hardy Häman-Aktell missar matchen förkyld.

Så här ser laget ut: (Bekräftat)

30 Mattias Pettersson (31 Oscar Masiello)

26 Jacob Stenqvist – 37 Jacob Andersson
28 Simon Åkerström – 52 August Tornberg
49 Simon Backman – 16 Isak Ahrling
24 Gabriel Österberg

77 David Lindqvist – 13 Fredric Andersson – 29 Alexander Wiklund
79 Emil Lundberg – 22 Jacob Peterson – 71 Oskar Ståhl-Lyrenäs
40 Sebastian Selin – 19 Kristoffer Söder – 20 Mattias Granlund
48 Filip Cruseman – 33 Marcus Jonsson – 10 Emil Norberg
11 William Eriksson

Bloggens nycklar:

¤ Misstagen – Björklöven får inte ge bort några mål utan stänga igen i defensiven. Det är nummer ett i resten av matcherna som är kvar.

¤ Energi – Björklöven måste komma ut och spela med rejäl energi. När de slagit Tingsryd hemma har de ofta halvt chockat TAIF och tryckt ned dem i egen zon.

¤ JP-linan – Det är dags för Jacob Peterson, Emil Lundberg och Oskar Ståhl-Lyrenäs att kliva fram och producera igen.

Sagt från Lövenhåll:

- När vi verkligen haft kniven på strupen på allvar tycker jag vi har lyckats prestera bra hockey, säger Joakim Fagervall.

- Jag försöker pumpa upp energi i gubbarna så att man ser fram emot matcherna. Det har kanske varit en tid då det har varit lite mer oro och nervöst, men det tycker jag är borta nu. Nu spelar vi med pucken och vågar lira, säger Fredric Andersson

Noterbart om Tingsryd:

¤ Daniel Ljunggren är med sina 33 (11+22) poäng laget bästa poängplockare, liraren Kim Tallberg är tvåa med 30 (14+16) som han delar med Daniel Öhrn 30 (13+17).. Noterbart är att Max Novak som inledningsvis floppade rejält för TAIF nu står på 20 poäng och 10 mål. Han har varit klart bättre på slutet.

¤ Rasmus Bengtsson, ex-lövet, är poängfarligaste backen med 19 (3+16) poäng. Noterbart är också att Hannes Joahnsson som bara spelat 20 matcher har +12 i plus/minus-statistik.

¤ Tex Williamsson är åtta i målvaktsligan med 91.78 i räddningsprocent och 2.51 insläppta mål per match. Han kan fortfarande briljera och vara riktigt bra, men siffrorna är en nivå ned för honom är tidigare säsonger.

¤ Med 17.45 procent i powerplay är TAFI näst sämst i serien (bara Löven är sämre). I boxplay är laget nia på 78.83 procent. Kim Tallberg och Filip Ahl har stått för fem PP-mål vardera.

¤ Tingsryd är sämst i serien på straffar och har fortfarande inte vunnit en enda straffläggning den här säsongen.

¤ Martin Reway saknas på grund av hjärnskakning

Sagt från Tingsryd-håll:

- Varje poäng är viktig för oss. Det viktigaste idag var ändå att vi är tillbaka till det krigande Taif. Vi måste ha den glöden i varje match nu när vi går in i de fyra sista. Idag fick vi något gott att ta med oss, sa tränare Larry Pilut efter senaste matchen mot Västervik till smålandsposten.

- Att vi spelade dåligt i förra mötet med Björklöven är inget jag kan påverka nu. Tänker jag på den tar det energi jag behöver i de avslutande matcherna. Jag har accepterat att det hände, skämts över insatsen och släppt det, säger Max Lindroth till smålandsposten.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson är på plats levererar texter samt presskonferens och ytterligare webb-tv-klipp efter matchen.

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>