Matchdag – Almtuna hemma

Tredje matchen på fem dagar, tabelljumbon väntar och en bra chans att slå vakt om Björklövens serieledning.

Almtuna skulle ju inte ens varit i allsvenskan den här säsongen. De åkte ur, men Panterns konkurs räddade dem. Därför har de ett tunt lag och är tippade i botten. Efter tre matcher har de också endast tagit en poäng och gjort fem mål. Det gör att de parkerar sist i tabellen. Poängen kom från senaste mötet med Västervik där de föll med 1-2 efter förlängning. Före det föll Almtuna med 2-3 mot AIK och 2-5 mot Karlskoga.

Almtuna släppte tio skott mot sig senast mot Västervik. Det säger en del om Almtunas spel. Det är defensiven först som gäller och sedan ska Tony Mårtensson fixa resten typ. Med 20 nya spelare där 14 är från J20 eller division-1 förra säsongen så är det kanske inte så konstigt att det är där laget börjar och ska sedan utvecklas.

Ser vi bakåt så vann Björklöven 2 av 4 matcher mot Almtuna förra säsongen och då tog Löven hem de två sista med 3-2 och 2-1. Sedan Löven gick upp till allsvenskan har de vunnit 8 av 12 hemmamatcher mot Almtuna. Dock säger historien inte så mycket för det laget Almtuna har den här säsongen har inte mycket med historien att göra.

Jag ser en matchbild där Almtuna backar hem, satsar på kontringar och powerplay. Björklöven får ha det mesta av pucken. Sånt här är ju farligt att säga, men jag ser faktiskt inte Löven förlora. Tror att Andreasson-linan kommer att ha en bra kväll. Får jag hoppas på något är det att Hucthings nätar.

Laget: (Preliminärt)

30 Mattias Pettersson (35 Joe Cannata)

4 Alexander Deilert – 18 Brian Cooper
22 Andreas Hjelm – 24 Ludvig Stenvall
52 August Tornberg – 5 Hardy Häman-Aktell
43 Alexander Popovic

28 Justin Crandall – 77 David Lindquist – 37 Alex Hutchings
11 William Eriksson – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
79 Emil Lundberg – 20 Pontus Andreasson – 71 Oskar Stål-Lyrenäs
10 Emil Norberg – 19 Kristoffer Söder – 21 Erik Rainersson
David Eriksson

Skadelistan börjar bli diger. Acke har varit där ett tag, Wiklund fick ett knä i huvudet i måndags, Oliver Larsen fick en tung tackling, tog sig mot axeln och klev av i onsdags. Så gjorde även Lukas Ericsson så nu är det fyra spelare borta. Locket på om skadorna från Kenttä, men Popovic och Norberg kallas hem och är med. Jag tippar att Norberg går som ordinarie forward och David Eriksson som extra med tanke på att Eriksson just haft problem med orken på träningarna. Dock är ju Eriksson spännande, men han lär få byten istället för Norberg.

Tredje matchen på fem dagar. Därför gissar jag att Mattias Pettersson står. Vi får se när laget släpps vid 12.00.

Bloggens fokuspunkter för Löven:

¤ Attack – Björklöven är så mycket bredare över fyra femmor även med skadorna än Almtuna och skickligare. Sätt press från start, ät upp motståndarna, vinn pucken högt och gör mål på det. Almtunas backar bortsett från Per Svensson är svaga.

¤ Stoppa Mårtensson – Det är linan med Mårtensson, Haag och Liljendahl som är Almtunas hot framåt. Om jag coachade skulle jag matcha specifikt mot den linan för att ta bort den så mycket som det går och tvinga andra att kliva fram i Almtuna.

¤ Inga dumma utvisningar – Almtuna kommer att ha svårt att skapa i fem mot fem. Ge dem inte chansen i fem mot fyra för där har de ju ett par bra spelare.

Sagt från Lövenhåll:

– Det är så tätt mellan matcherna så inget är sagt än inför matchen mot Almtuna från Löven varken till VK eller till hemsidan. Uppdateras.  

Noterbart om Almtuna:

¤ Tony Mårtensson gjorde förra säsongen 69 (!) sjuka poäng på 62 macher i serie och kval. Han är den offensiva nyckeln och både William Haag och Tobias Liljendahl som spelar med 39-åringen lär få fina säsonger. Nu står Mårtensson på 3 (1+2), Haag på 3 (0+3) och Liljendahl på 2 (1+1) poäng. Det är åtta av lagets totala 15 poäng.

¤ Med bara 64 skott mot sig på tre matcher är Almtuna det lag i serien som släpper igenom minst antal skott på mål. Trots det är det laget som snittar flest insläppta mål per match (3.32).

¤ Med 23.35 minuter per match är Per Svensson den som spelar mest i Almtuna. Jag skulle säga att han kanske är lagets viktigaste spelare som håller ihop laget defensivt. Kanske till och med viktigare än Mårtensson.

¤ Almtuna har två nya målvakter på den här nivån. Jesper Eliasson (från Växjö J20) har stått två matcher med 85.19 i räddningsprocent och Daniel Rosengren (från Kallinge-Ronneby) har stått en med 80.00 i räddningsprocent.

¤ Almtuna har full trupp. Ingen är skadad inför mötet med Löven.

Sagt från Almtuna-håll:

– Vi släpper till 10 skott på hela matchen senast och det säger väl en hel del om matchbilden och hur vi ser ut. Sedan gäller det för oss att vara bättre i vårt powerplay och ta vara på lägena där. vara mer effektiva när vi får lägena. Vi har en tuff bortamatch på fredag så det är bara att ta med det positiva och bygga vidare på det. En bra och solid defensiv behöver vi till på fredag när vi möter Löven, säger tränaren Martin Gudmunsson till Almtunas hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Emanuel Otterhall sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Emma Klöfver och Otterhall är på plats levererar texter samt presskonferens och ytterligare webb-tv-klipp efter matchen. Bloggen ser matchen som vanligt den här säsongen i soffan och återkommer med kommentar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.