En sanslös kross av Löven

5-1 eller så kändes rimligt, men 8-1. Ja, det var en sanslös kross som Björklöven bjöd på under lördagen i A3 Arena.

Det finns två sidor av det här myntet.

Det första. Björklöven körde fullständigt över AIK, visade upp att de har en bredd som matchar Modo på forwardssidan, att de har seriens bästa powerplay och boxplay. Att de inte gärna tar foten av gaspedalen och att de nu leder serien (jag vet, Modo har en match mindre spelad).

AIK försökte verkligen inledningsvis, men när de väl hamnade i underläge var de som att laget gav upp och lät det rinna iväg. Det känns så oerhört skört och svagt i AIK just nu att de inte klarar något motgång utan bara faller ihop. Det var ett läge i tredje perioden som var talande när Emil Aronsson backcheckade, Alex Hutchnings kom från utsidan, Aronsson i sort sett bara sket i att försvara och Hutch fick kliva in, gå på mål och kunde sånär raka in målet.

Det var verkligen ett lag med självförtroende mot ett utan som möttes. Dessutom inför 4852 åskådare som alla (förutom 23 pers typ) höll på Löven. Det var speciellt att klacken buade varje gång Robin Jacobsson fick pucken. Jag pratade med allsvenskans domarchef som var i Umeå. Han visste inte alls varför publiken buade mot Jacobsson så ta det inte för givet att alla vet. Men den tacklingen på Kim Karlsson var något utanpå allt annat så jag förstår de som buar.

Om vi ska prata om själva matchen så inledde Björklöven väldigt svagt. De hade inte det tempot som behövdes, den skridskoåkningen som de behövde och det gjorde att AIK med sitt presspel kunde stoppa Björklöven i mittzonen, på blålinjen och Löven tvingades att dumpa, jaga och ta kamp. De blev en match där ingen skapade något, en match som passade AIK, en match som tog ned marginalerna mellan lagen.

Känslan var dock att AIK inte skulle orka spela med den intensiteten hela vägen, att Björklöven skulle kunna öka, få lös sina kreativa linor (med transtalantlinan först i kö) som inte alls kom till i första. Det var faktiskt bara fjärdelinan med Emil Lundberg, David Lindqvist och Kristoffer Söder som lyckades skapa i första. Den linan var oväntat bra och framförallt Lundberg var på spelhumör efter sin skada och hade ett par oerhört kreativa passningar.

I andra perioden kom Björklöven ut lite mera aggressiva, men det viktiga där var att de fick näta. Det var första efter Freddans PP-mål som de verkligen började sätta press på AIK. Sedan vilket mål. Bara pang i bygget av kaptenen från högerkanten. Ett sånt där klassiskt PP-mål.

2-0-målet borde aldrig blivit mål. Jag satt bredvid domarchefen som rullade det om och om igen. Hutchings är på målvakten så att han stör innan pucken går in. Det är inte domarchefens åsikt. Han sa inte vad han tyckte, bara visade mig reprisen. Det är bara som det är. Det borde dömts bort, men nu blev det inte så.

Sedan fick Löven fem mot tre och jag tycker att PP1 var lite väl långsam med pucken, lite väl kladdiga, men vad spelar det för roll när Wille gör som han gör. Ett riktigt läckert avslut som får mig och alla andra som tvekat kring Willes målskytte att höja på ögonbrynen. Missförstå mig rätt. Jag hoppas verkligen att Wille ska göra 15 kassar den här säsongen.

Fyran av Ponne är ju riktigt fin innan AIK fattar vad som händer och femman av Larsen igen i fem mot tre var lite märklig. Han fick bara stå där, ingen gick på och tillslut låg pucken i mål. Typ så. Tre poäng från Larsen gör att han nu har fyra. Jag trodde att han skulle ha klart fler i nuläget,  men det är som det är. Han har inte varit riktigt den offensiva kraft jag hade trott på förhand.

Under inledningen av tredje perioden gick Löven ned sig något och jag var inte förvånad att AIK gjorde 1-5, men det som imponerar mer är att laget inte gjorde som Karlskoga tidigare på lördagen mot Mora, föll ihop när segern var klar. Istället klev Björklöven fram, åkte mer skridskor och alla fyra femmor kuggade in. Speciellt kul var det att se en sån som Alex Hutchings som kämpade och slet, åkte grillor med stora siffror på tavlan.

Han jobbade fram pucken till Tyler Vesel på 6-1-målet och vad rätt det kändes att Vesel fick göra det. Han har varit riktigt bra på slutet. Precis lika rätt som 8-1-målet som Linkan gjorde. Det kändes bara rätt så bra som den linan hade varit i fem mot fem. Gränsfall till lagets bästa i lika styrka under dagen om vi ser till tre perioder. I andra hade Ponne-linan något sjukt byte där AIK-inte fick andas på 90 sekunder.

Linkan skulle för övrigt haft en straff i första perioden. Han får en slashing på handsken när han är fri, men det ser inte domaren som har en dålig position.

Sedan om vi ska prata boxplay. Nu har AIK ett uselt powerplay, men Lövens boxplay är bara så bra. Lägg till Acke och Palmen på det här. Då har då ett ännu bättre BP. Freddan och Linkan är rysligt smarta i BP, Selin och Wiken har gått så långt att de nästan letar efter mållägen i BP. De hade två, gjorde ett mål i matchen i spelformen. Det är rysligt imponerande

Lövens spel i boxplay och powerplay känns som deras stora vapen mot topplagen och mot SHL-lagen. Läs gärna min krönika om detta om ni har plus.

Annars hatten av. 8 fucking 1.

Noterbart:

¤ Björklöven har fem spelare som snittar över 1 poäng per match. Cradall 22 (9+13) på 20 matcher, Hutchings 22 (8+14), Freddan 21 (11+10) på 20, Deilert 11 (3+8) på 10 matcher, Wegiel 4 (1+3) på fyra matcher. Lägg till  Vesel 7 (3+4) på 10 matcher och Selin 15 (8+7) så har du sju spelare över 0.75 poäng per match. Alltså bra mycket bättre (0,59) än någon hade förra säsongen.

¤ Klackens uppvisning när Freddan intervjuades av cmore. Klacken sjöng hans namn under hela intervjun. Freddan var i mina ögon matchens gigant även om han bara gjorde en pinne. Han ledde boxplay, han inledde målskyttet i powerplay, han gör aldrig ett dåligt byte. Hatten av!!!

7 kommentarer

 1. Lövet

  Andra målet är gränsfall men bara för att du satt med domarchefen som tycker sig se en massa så betyder ju inte det att beslutet att döma det som mål är felaktigt.

  Jag tycker det är ett regelrätt mål.. Sett så många liknande situationer. Med mål som följd.

  Hade inte protesterat om det dömts bort heller.

  50/50.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Den är inte 50/50. Pucken är inte inne när Hutch rammar målvakten. Solklart att det ska dömas bort. Men med Lövenglasögon är det solklart mål.

   • Enrico

    Efter reprisen hade jag räknat bort målet, instämmer att det solklart borde dömts bort. Hade det drabbat Björklöven, framförallt ifjol när allt gick emot, hade jag varit vansinnig.

 2. kakmonstret 2000

  Storkross i alla ara. Invantar med spanning nasta match mot ett topplag da, eller t.ex SSK som nu har 3 raka segrar och fatt in Pogge i malet. Vi har gjort en suveran sasong sa har langt men pa sistone 0-2 mot Vasteras och 1-3 mot Modo, 8-1 mot AIK ar mycket bra men AIK ar seriens mest urusla lag just nu med uruselt sjalvfortroende sa…

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Du glömde 5-3 mot Hästen och 4-0 mot Tingsryd. Då har vi de fem senaste matcherna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>