Dagens insändare

Skriver i dagens Folkbladet tillsammans med Carin Nilsson(s) om prioriteringarna nästa mandatperiod:

Socialdemokraterna i Umeå sätter välfärden framför andra investeringar och förstärker under nästa år Äldrenämnden och Individ- och familjenämnden med 83,7 respektive 82,2 miljoner kronor för det arbetet.

Vi har de kommande tio åren en stor befolkningstillväxt och i det också en ökning av de som är 80 år och äldre att öka med 65 % jämfört med i dag. Det ställer fler krav på välfärden. Välfärden ska finnas tillgänglig i hela kommunen, det är en jämlikhetsfråga för oss socialdemokrater.

Det handlar om en politik för äldre som både kan stärka upp när man behöver samhällets hjälp och som bejakar den pigghet och livsglädje som finns. För många är boendet en sådan central del. Socialdemokraterna vill därför öka byggande riktat till äldre, och utifrån olika behov.

Det behövs fler trygghetsboenden för dem som vill bo tillsammans med andra äldre, samt fler vård- och omsorgsboenden för dem som behöver mycket stöd och hjälp.

Därför vill vi även fortsätta utveckla den kommunala hemtjänsten. För att underlätta för de äldre som är i stort behov av resurser från det gemensamma så vill vi förstärka samverkan med landstinget.

Socialdemokraterna i Umeå tänker under nästa mandatperiod se över möjligheterna till akutsjukvårdsteam och närsjukvårdsteam som kan ge en mer personcentrerad och sammanhållen vård.

När kommunen växer så är det viktigt att den gör det jämlikt, hållbart och jämställt. En viktig del är det förebyggande arbetet. Vi vill utveckla samarbetet med privata fastighetsägare för att se till så att vi får fler sociala kontrakt och tillgång till bostäder för personer i behov.

Det handlar om att trygga hela ledet i det sociala arbetet, och där är bostaden central. Från socialdemokraterna vill vi även den kommande mandatperioden fortsätta arbetet med att halvera barnfattigdomen.

Under de senaste fyra åren har vi genomfört flera insatser för att bekämpa barnfattigdomen, som tidiga insatser och grundförutsättningar för arbete, bostad och egen försörjning för föräldrarna.

En stor och viktig fråga är även att sätta fokus på våldsarbetet. Socialdemokraterna i Umeå vill fortsätta stärka och utveckla Centrum mot våld, öka stödet till tjej- och kvinnojourerna och starta ett kommunalt skyddat boende.

För de kvinnor som utsätts för våld ska kommunen vara en garant för ett bra mottagande. Där har vi ett gemensamt ansvar. Den 9 september avgör du. Välfärden måste gå före skattesänkningar. Rösta på Socialdemokraterna.

Andreas Lundgren (S)
ordförande Individ och familjenämnden
Carin Nilsson (S)
ordförandekandidat Äldrenämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
RSS Nytt från vk.se