Vänsterpartiet tredje största parti i lokalmätning, större än S

Läser med intresse att Vänsterpartiet i Göteborg i den senaste lokala mätningen gått om Socialdemokraterna. Vänsterpartiet får i mätningen 14.6%(9.44 i förra valet) och blir i mätningen tredje största parti, före S som fick 14.2%( 22.39% i förra valet). Hela mätningen kan du läsa här 

Självfallet ska man inte överdriva en enskild mätning, väljarna avgör på valdagen. Men detta är den tredje mätningen, de föregående i maj och juni som visar på liknande siffror. De mätningarna kan du läsa här och här

Skulle detta bli verklighet skulle det politiska situationen i Sveriges näst största stad förändras i grunden. Varför detta är intressant är att förändringar i politiska styrkeförhållandet oftast förändras först i storstäderna innan de slår runt om i landet. Men även att förändringar i en av de stora städerna får betydande påverkan på utfallet i riksdagsvalet. Opinions förändringarna som innebär att ett lokalparti( Demokraterna) i mätningar blir största parti i Sveriges näst största stad kan inte sägas vara något annat än omdanande av det politiska landskapet.

Jag kommer med spänning följa utvecklingen

Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

  1. Sven

    Fundera på varför.
    Är det vad v åstadkommer eller vad s och viss mån m INTE åstadkommer, dvs missnöjesröstningar?

    Fundera på hur Umeås vänster ska förklara varför v röstar med alliansen och förhindrar ett centralt äldreboende. Där ströks min lokala röst på v!!!!

  2. Mattias Sehlstedt (inläggsförfattare)

    Hej Sven. Självfallet ska man fundera på varför. Tror delförklaringar är att V har fått igenom mycket saker där och lyckats komma ut med det, en annan anledning är att S verkar gått högerut. Till det kan läggas att att S företrädare gjort saker, exempelvis rest utomlands på skattebetalarnas pengar och skandaler förekommit i anknytning till det och att det hos befolkningen funnits kritik hur det stora partiet hanterar demokratin i kommunen. Finns många bra artiklar i GP.se att läsa om detta.

    Vänsterpartiet har inte röstat emot ett centralt äldreboende. I valrörelser sprids olika saker. Gissar att du kan ha tolkat hyreslägenheterna, i form av lägenheter till äldre som är tänkt att byggas på nuvarande länsstationen som ett äldreboende. Vänsterpartiet vill att det ska byggas hyreslägenheter där, gärna med låga hyror genom ett så kallad markanvisning med hyrestak, så att fler oavsett storlek på plånboken ska ha råd att bo där. Beslutsförslaget om att redan nu lämna markreservation för att bygga hyresrätter där var under all kritik, vi tycker att det är viktigt att det demokratiskt går rätt till, varit mycket senaste åren i Umeå som just inte gått rätt tillväga demokratiskt i Umeå, exempelvis utförsäljningen ur AB Bostaden, rivningen av apberget, hanteringen av byskolor, osv som inte gått rätt till. Vi tycker det är viktigt inte bara att det blir bra beslut, utan också att de demokratiskt går rätt tillväga och att de tillvägagångssätt som är demokratiskt beslutade ska följas. Beslutsförslaget innehöll inte heller något inget om detta om kommande hyror. . Ärendet är omfattande och vi kommer om några dagar att ha ett utspel om bostadsbyggande där det kommer att ingå. Lägenheter kan i verkligheten byggas på nuvarande länsbusstationen 2021-2022. Det finns ingen klar plan, exempelvis detaljplan som garanterar vart en ny länsbusstation ska byggas, vilket vi tycker behöver vara mer klart innan kommunen avvecklar nuvarande länsbusstationen.

    • Sven

      Ni förstår alltså inte ens vad ni röstat för?
      Tror ni på allvar att ett marknadsförfarnade kommer att ge lägsta möjliga hyror? I synnerhet då ni verkat för alliansens önskemål???
      Långt ifrån vänster för mig.
      Långt ifrån en klok förklaring.
      INGEN har väl ens funderat på att bygga innan nya stationen är klar. Svepskäl för ett vansinnigt röstande från v.
      Lika låg nivå som smygande vid försäljningen, vilket tog fokus från den relevanta frågan – om försäljningen var rätt eller inte.
      Inget i ditt svar motsäger egentligen inte att röstningen bara var barnsligt tjurande mot sossarna. Med idiotiska konsekvenser.

      Jodå. Jag följer GPs artiklar och ser resultatet. Självklart missnöjesröstar folk.
      Flera partier har det som främsta idé att späda på och jaga detta missnöje.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.