Bästa tårtbotten

Den absolut bästa tårtbotten vi provat på och är nuförtiden det enda receptet vi använder oss av. Det bästa av allt är att det är superenkelt !

 

Ingredienser

Ägg
Socker
Vetemjöl Special
Potatismjöl
Bakpulver
Vaniljpulver/vaniljsocker

 

Sätt ugnen på 175 grader (150 grader om du har varmluftsugn).

Du behöver tre likadana glas och det är dom du använder som mått.

Utgå alltid från äggen och knäck dessa i ett glas först.

Ägg:

Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 8 ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg

Vid större form: Lägg till 2 ägg för varje 2 centimeter.

IMG_2442

Efter att ha knäckt äggen i ett glas, mäter du upp lika mycket socker i det andra glaset och det tredje glaset fyller du med 2/3 mjöl och 1/3 potatismjöl.

Lägg sedan i bakpulver och vaniljpulver i glaset med mjöl.

Bakpulver:

1 tsk till 2 ägg
2 tsk till 4 ägg
2,5 tsk till 6 ägg
3 tsk till 8 ägg
3,5 tsk till 10-11 ägg
4 tsk till 12-13 ägg

Vaniljpulver:

1/4 tsk vaniljpulver till 2-4 ägg
1/2 tsk vaniljpulver till 4-6 ägg
3/4 tsk vaniljpulver till 6-8 ägg
1 tsk vaniljpulver till 8-10 ägg osv

 

Vispa ägg och socker pösigt. Vispa länge så att det blir vitt och luftigt!
Sikta mjölblandningen och vänd ner det mha slickepott.

IMG_2443

Smörj och bröa en springform. Klä sidorna med bakplåtspapper så att botten kan resa sig ordentligt.
Häll i smeten och grädda längst ned i ugnen.

Gräddningstid:

Ca 20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg
55-60 minuter för 11-13 ägg

Det är väldigt varierande på tiden beroende på ugn. Prova med en tandpetare för att se om den är färdig gräddad.
Öppna inte ugnen under de första 25 minuterna, då kommer botten sjunka ihop!

Låt botten svalna i formen en stund och lägg en bakduk över.
Färdig att dekoreras eller frys in den och ta fram senare !

 

Chokladbotten:

För att göra en chokladbotten använd samma grundrecept men uteslut vaniljsocker och i mjölglaset har du 1/3 potatismjöl, 1/3 vetemjöl och 1/3 kakao.

Recept tagit ifrån www.sockerrus.se

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Pingback: My little ponny tårta | sockerchock

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.