Glasswienerbröd

När det vankas födelsedagsfika för någon vars favorit-bakverk är glasswienerbröd så är dessa ju nästan ett måste. Jag försökte mig därför på dessa smaskiga bakverk. De blev mycket uppskattade av både födelsedagsbarn och gäster, och var faktiskt inte så krångliga att göra som de verkar.

Glasskräm (taget härifrån)

Gör så här:

  1. Gör 3 dl vanilkräm dagen före. Jag använde marsán, tillsatte ca 1/2-1 tsk vaniljessens samt lite extra pulver.
  2. Vispa 3 dl grädde, vänd ned vaniljkrämen.

Wienerbröden (taget härifrån)

Innan du börjar: Se till att antingen ha mycket plats i kylen eller något annat svalt ställe. Wienerbröd ska kall-jäsas! Se även till att du har en film eller något annat roligt att göra under all väntetid som krävs.

  • 50 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 8 dl vetemjöl, + till utbakning
  • 200 gram smör (kylskåpskallt)
  • 1 dl pärlsocker
  • 1 dl florsocker

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke, rör ut i lite kall mjölk. 
  2. Blanda i resten av mjölken, socker, salt och vetemjöl.
  3. Arbeta ihop degen och låt vila i kylskåp i 15 min. Hyvla under tiden smöret med en osthyvel (eller liknande).
    .
  4. Kavla ut degen på mjölat bakbord till ca 35×30 cm.
  5. Lägg hyvlat smör på 2/3-delar av degen, spara en halv cm längs kanterna.
  6. Använd mjölade händer för att klappa lätt på degen (även delen med smör på) från mitten och ut åt alla riktningar.
  7. Vik degen i tre delar genom att först vika den smör-fria delen över smör-delen.
  8. Vrid degen ett kvarts varv. Kavla försiktigt från mitten utåt mot både lång- och kortsidor tills degen är ca. 1 cm tjock. Låt inte degen spricka.
  9. Vik återigen delen i tre delar, börja från kortsidan.
  10. Vrid degen ett kvarts varv och kavla på samma sätt tills degen är 1 cm tjock.
  11. Vik i tre delar, vrid, och kavla ut igen.
  12. Vik degen, täck med folie och lägg i kylskåp 10 min.
    .
  13. Dela degen i två delar för att göra det lättare. Kavla ut en del till en stor kvadrat. Använd en pizza-slicer för att skära ut trekanter som är 5 cm längs ena sidan och 10 cm längs de andra sidorna. (enklast är att skära knappt 10 cm höga längder och därefter skära dessa sick-sack)
  14. Kavla ut trekanterna lite lätt (tryck inte för hårt), vik därefter upp den långsmala spetsen mot mitten på 5-cm:s kanten och tryck till lite.
  15. Gör likadant med den andra deg-delen.
  16. Lägg på bakplåtspapper på kall plåt, jäs under duk på ett svalt ställe, knappt en timme. Slå på ugnen på 225 grader.
    .
  17. Pensla bröden med vispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 7-10 min till de har fått en fin färg (håll koll under de sista minuterna, bullarna blir snabbt brända).
  18. Låt svalna, använd därefter en sprits för att fylla med glasskräm. Överviket kan behöva lossas med sked eller liknande.
  19. Pudra på florsocker.

 

Njut!

image

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.