Nyårs-dessert

För att få lite variation valde jag att inte göra en tårta till nyårs-dessert. Istället blev det en randig chokladterrin med marinerade jordgubbar och mascarponecrème. Kombinationen var perfekt med mastig choklad som smälte i munnen, heta och syrliga jordgubbar samt den lena mascarponecrèmen.

IMG_1937

En något tidskrävande dessert som är väl värd tiden. Utöver chokladen är den helt laktosfri.Tyvärr fanns endast assietter som lutade inåt att tillgå, vilket gjorde att jordgubbarna rann en del. För snyggast servering rekommenderas platta tallrikar eller kanske jordgubbarna runt chokladen.

 

Chokladterrin (recept taget härifrån)
Ca. 15 st.

  • 2,7 dl laktosfri vispgrädde
  • 180 g mörk choklad
  • 180 g mjölkchoklad
  • 180 g vit choklad

Gör så här: 

  1. Klipp upp en av kortsidorna (alltså de långsmala) på en mjölkförpackning och plasta in
  2. Smält mörk choklad i 1,6 dl grädde, häll i mjölkförpackningen
  3. Låt stelna i kyl eller frys beroende på hur bråttom du har
  4. Smält mjölkchoklad i 0,9 dl grädde, häll ovanpå den stelnade mörka chokladen
  5. Låt stelna
  6. Smält vit choklad i 0,6 dl grädde, häll ovanpå den stelnade mjölkchokladen
  7. Låt stelna över natten
  8. Förbered en skål med kokhett vatten, en degskrapa eller kniv, en rulle hushållspapper samt bakplåtspapper
  9. Ta ut chokladen från mjölkförpackningen och lägg på en skärbräda, dra bort plastfolien
  10. Doppa degskrapan/kniven i vattnet några sekunder, torka av och skär därefter en skiva
  11. Torka av eventuell choklad från degskrapan/kniven, doppa i vattnet och torka av
  12. Skär längs kanterna på chokladskivan så att den blir jämn och fin, placera på bakplåtspapperet
  13. Återupprepa steg 10-12 så många gånger som behövs, lägg nytt bakplåtspapper på rutorna om du ska stapla dem

 

Marinerade jordgubbar med chili, lime och kanel

  • 1 stor chili (spansk peppar)
  • 2 kanelstänger
  • 1 lime (skal + saft)
  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 500 g jordgubbar (frysta går bra)

Gör så här:

  1. Skär bort toppen på chilin, dela därefter på längden
  2. Riv skalet från limefrukten, dela därefter frukten i två
  3. Blanda vatten, socker och limeskal i en liten kastrull, pressa ned limesaft från halvorna och lägg ned kanelstängerna + chilihalvorna
  4. Koka upp och låt koka 5-6 min (variera tiden utefter hur starka du vill ha jordgubbarna, 5 min är ”lagom” starkt om du inte är så förtjust i styrka), lyft därefter ut chilin och koka 5 min till
  5. Sila marinaden
    Steg 1-4 kan göras en dag i förväg
  6. Skär jordgubbarna i skivor, lägg tillsammans med marinaden i en kastrull och koka upp, koka ca 5 min

 

Laktosfri mascarponecrème

  • 5 dl + 1 dl laktosfri grädde (så hög fetthalt som möjligt)
  • 1 msk pressad citron
  • 3-4 msk florsocker

Gör så här: 

  1. Häll 5 dl grädde i en kastrull, värm på låg temperatur till 80-90 grader (använd termometer eller när små bubblor börjar synas)
  2. Sänk temperaturen till lägsta möjliga och tillsätt 1 msk pressad citron
  3. Rör om i lugnt tempo i ca. 3 min, den ska då ha tjocknat något och små, små klumpar ska börja synas längs kanterna
  4. Ta kastrullen från värmen och låt stå 30 min
  5. Sätt en sil eller ett durkslag i en skål, lägg i en bakduk och häll i grädden, vik över kanterna så allt täcks och ställ därefter i kylen ca. 24 timmar (det som därefter är kvar i duken är hemmagjord mascarpone)
  6. Vispa 1 dl grädde, tillsätt därefter mascarpone och florsocker
Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.