Fantastisk animering om hämnd, alkemi & syskonkärlek

Animen "Le Chevalier D’Eon handlar om den unge mannen D’Eon som är riddare i kung Louis XV’s tjänst och även medlem av den hemliga polisen som arbetar i skuggan för att hålla freden säker i det franska samhället. När hans äldre syster plötsligt blir funnen flytande i floden Seinen död i en kista med ordet "Psalms" skrivet på locket kastas D’Eon in i en kamp med revolutionärer och paranormala krafter i jakten på sanningen bakom systerns död. Historian tar sin början i Versailles och sträcker sig från Frankrike vidare mot Ryssland och sedan England.


                  Scener ur första avsnittet av serien Le Chevalier D’Eon

Animen Le Chevalier D’Eon är löst baserad på den verkliga personen, Charles Èon de Beaumont och utspelar sig under 1700-talets Frankrike. I det verkliga livet var Èon de Beaumont en diplomat som arbetade under kung Louis XV’s hemliga dimplomati Secret du Roi och ett av hans mest kända dåd är när han återupprättade den diplomatiska förbindelsen i S:t Petersburg mellan det ryska och franska hovet. Han säkrade Frankrikes allians med Ryssland strax inför utbrottet av sjuårskriget.

I serien finner man spår av historiska händelser och verkliga personer vilket är ett stort plus för den som är intresserad av historia och serien har lovordats av kritiker för dess fantastiska animeringsstil och design. Musiken komponeras inte mindre av Michiru Oshima, en personlig favoritkompositör som bl.a har gjort musiken till Legend of Zelda – Twilight Princess, Memories of Tomorrow & Full Metal Alchemist.

Jag såg den här serien för fem år sen och den är och förblir den allra första historiska animen jag sett så den har en kär plats på min topplista. Visserligen tyckte jag då att den var lite udda eftersom den utspelade sig i Frankrike, jag hade bara sett serier om samurajer, japanska skolungdomar i uniform, gigantiska robotar och monster av diverse slag som bekämpade varandra i häftiga strider. Så Le Chevalier D’Eon var verkligen något annorlunda då den genomsyrades av historia, politik, svärdfäktning och alkemi följt av hovdamer i vackra klänningar, klassisk musik, Versailles fontäner och Louis XV’s snygga peruk.

Betyg: 7 vodkaflaskor av 10

Till den här rescensionen har jag använt mig av wikipedia och wikipedia, mina egna reflektioner och bilderna är skärmbilder som jag tagit från första avsnittet.