Ett drama med eteriska väsen i huvudrollen

Minnalainen rescenserar: Mushishi

Föreställ dig att det existerar en livsform som nästan kan liknas vid övernaturlig. En sublim existens, varken växt eller djur. Så bräcklig och så mycket renare än normala levande ting att få kan uppfatta den eller känner till dess existens. Det kallas "mushi" i den här dramaanimeserien. En person som kan uppfatta och se "mushi" är huvudpersonen Ginko. Ginko är en "mushishi", en expert på mushi och reser från plats till plats för att utforska mushi och hjälper människor som kommit i kontakt med dessa små varelser. För mushi är en komplicerad livsform och människor får oftast allvarliga konsekvenser eller råkar ut för övernaturliga fenomen när dom råkar i mushis väg.


                                  Huvudpersonen Ginko i Mushishi

Serien vann priser bl.a för bästa art directotion  i Tokyo Anime Award, 2006. Även mangan har vunnit många prestigefyllda priser. Musiken är komponerad av Toshio Masuda (Fatal Fury, Naruto, Ghost Hunt). Varje avsnitt har sin särskilda låt som fångar känslan och dramatiken i just det avsnittet. Ja jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva musiken eller handlingen. Man fattar när man ser serien själv. 

Bara animering är så otroligt vacker. Miljöerna känns som om dom är målade med svepande penseldrag. Det är så vackert med alla akvarell-liknande bakgrunder att jag får hjärtsnörp.  

Mushishi är 26 avsnitt lång episodisk antalogi där man får följa med huvudpersonen Ginko ta sig an en ny sort mushi i varje avsnitt. I ett avsnitt får man se en mushi som äter upp dina minnen när du sover, i ett annat avsnitt en som gör att dina drömmar blir verklighet. Ja, det är bara två exempel på alla olika sorters mushi serien bjuder på.

 

Serien är en personlig favorit i alla tänkbara kategorier och får högsta betyg:


Tio vodkaflaskor av tio!