Verklighetsbaserad finsk ångest

Fastnade framför en finsk långfilm som gick ikväll, Rööperi. Det tog inte lång tid innan jag såg och hörde att det var en Aleksi Mäkelä-film. Hans fantastiska val av musik till scener måste vara ett av hans signum. Filmen var bra, den drog med mig på en gång. Dock var den hemskt vemodig, vilket finska filmer verkar ha gemensamt. Tragik och misär går hand i hand genom hela filmen men ibland kan man skymta glädje och humor mitt i all bedrövelse.

Rööperi handlar om den finska kriminella undervärlden i 60-talets Finland. Filmen är baserad på journalisten Harri Nykänens interjuvroman "Rööperi – Rikoksen vuodet 1955–2005" där han interjuvat den kriminella sexkungen och buisnessmannen Tom Sjöberg, som är inspirationen till filmen och även är huvudpersonen, spelad av Samuli Edelman. 


Betyg: 
sju av tio vodkaflaskor