Dom kallar oss den lata generationen

Det finns nog ingen ungdom som inte får illamåendekänslor efter att ha sett dom två senaste avsnitten av Dokument Inifrån som behandlar ungdomar och arbeten. Först avsnittet om företaget The Phone House som liknas vid en sekt och sen kvällens avsnitt om dom inhumana arbetsförhållandena som ungdomar med bl.a provanställningar utsätts för inom serviceyrken. Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva som gör mig förbannad och ger mig olustkänslor. För råkar vara en hel jävla del.

Om personal inte stämplar ut för rast när det inte finns tillräckligt med kunder i en restaurang, ska dom då få rengöra herrtoaletter med en tandborste? Eller ska ungdomar ha konstant (obetald) jour och sova med mobilen under kudden för att vara arbetstillgänglig dygnet runt? Ska ungdomar jobba varje kväll, varje helg? Annars får dom räkna med utfrysning och utskällning? Pressas att arbeta tio timmar i sträck utan rast tills dom svimmar på ett betonggolv och vaknar upp i ett sjukhus. Jobba så hutlöst många timmar övertid att när dom ber om att "bara" få jobba 40 timmar per vecka så blir dom omedelbart uppsagda. Jobba in en heltidstjänst på sju månader med en timlön på femtio kronor? Hjärntvätt, kränkningar, hot, ingen fritid, ge både kropp och själ till företaget under provanställningstiden bara för att bli av med jobbet just innan det skulle ha blivit fast tjänst.

Fast vänta nu. Ungdomar är ju lata, vi sitter ju bara framför datorn. Det är vårat eget fel. Vi är för kräsna med vilket jobb vi vill ta. Sänk våra ingångslöner och förläng provanställningstiden från sex månader till tolv. För arbetsgivarna är ungdomarna bara en produkt som ska leverera, leverera och leverera. Pallar inte den ena trycket så finns det alltid någon annan.

Frågan är bara hur länge.

Se båda avsnittena av Dokument Inifrån:
Generation Utanför
Säljsekten

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.