Införa en köttskatt för att minska svinnet?

Jonas Paulsson, initiativtagare till Köttfri måndag och talesperson för Klimataktion, vill ha raka miljöskatter.

"Den grundläggande ekonomiska principen är att externa kostnader för varje produkt ska uppskattas och prissättas. Då kan den fria marknaden med full kraft verka för allmänintressets bästa", skriver Jonas Paulsson i ett debattinlägg i Dagens Industri.

Enligt Jonas Paulsson står köttet för fyra femtedelar av matens miljöpåverkan och att en fjärdedel av all mat som produceras i Sverige slängs. Han skriver också att maten står för 25 procent av de totala utsläppen av växthusgaser samt för huvuddelen av övergödningen av Östersjön.

"En rak köttskatt löser problemet på enklast möjliga sätt genom att göra kött dyrare. Då minskar matavfallet dels som en logisk följd av en minskad köttkonsumtion och dels som en effekt av att producenter, konsumenter och butiker inte slänger det som är dyrt i samma utsträckning".

 

Artikeln är saxad från Icanyheter, en del tycker det är en utmärkt idé, andra tycker man bör ändra livsmedelslagen så att man inte ska behöva kasta kött som passerat bäst före-datumet men ändå går att äta, för att minska svinnet. Sen enligt artikeln i VK så skippar männen grönsaker på sin tallrik, kan det bli ett trendbrott om man inför en köttskatt eller kommer dessa gubbar att fortsätta äta sin pannbiff med brunsås sju dagar i veckan?

Själv tycker jag det är fruktansvärt när folk låter kött bli liggandes i kylskåpet så att det blir dåligt och de måste kasta bort det. Till vilken nytta vart djuret mördat om det inte ens kan uppfylla som mat? Se till att ha koll på kylskåpets innehåll och låt inget gå till spillo!

 

Kasta inte bort kött!


Bild tagen från en frysdisk i filippinerna.
Klicka på bilden för att komma till ursprungskällan.