Triss i anime – Skräck

Hell Girl Åldersgräns 13+

Enligt rykten finns det en hemsida på internet som bara går att få tillträde när klockan slår midnatt. Hemsidan går under namnet Jigoku Tsushin, grovt översatt, "Helvetes Korrespondens". Ryktet säger att om du skriver in namnet på personen som du vill ha vedergällning på så kommer Hell girl att dra personen rakt ner till inferno om du är villig att betala priset.

Enma Ai är Hell Girl och är huvudpersonen i serien. När hon får en förfrågan via hemsidan söker hon reda på personen och erbjuder denne att ingå ett avtal med henne. Personen får en docka med en röd tråd, om man drar den röda tråden har man officiellt ingått i kontraktet och Enma Ai kommer att skicka personen till helvetet. Baksidan av kontraktet, och som Enma Ai förklarar, är att om man ingår i avtalet så kommer man själv aldrig att komma till Himmelen, och när ens liv på jorden är slut så kommer ens själ att förevigt att plågas i helvettet.

Hell girl är en animeserie med teman som skräck, hämnd, drama och mystik. Varje avsnitt är fristående med fokus på en persons hämnd varje avsnitt. Personernas historia och omständigheter varierar stort men alla handlar om hur de blir utsatta för tragiska situationer som till sist leder dom till att koppla upp sig på hemsidan för att utkräva sin hämnd, även om priset är att deras egna själ. Till en början kan avsnitten kännas upprepande men efter några stycken så kommer huvudhandlingen att göra entré och en röd tråd kommer att synas i serien som byggs upp för varje avsnitt och gör ett dramatiskt avslut i sista avsnittet.

Betyg: 10 / 10 vodkaflaskor.


Se första avsnittet av Hell Girl online här 


 

Highschool of the dead Åldersgräns 18+

Det är helt vanlig skoldag för högstadieleven Takashi Komuro som skolkar från lektioner och deppar för att hans barndomskärlek har skaffat sig en pojkvän som inte är han. Men idyllen tar snabbt en vändning åt det bisarra när en främmande man hittas stående utanför skolporten av skolans personal. Gymnastikläraren försöker avfärda mannen men blir biten och dör. Men den döda gymnastikläraren återuppstår som en köttätande zombie och infekterar alla som är i närheten och sen brakar helvetets kaos ut bland skolans elever och lärare och förvandlar skolgården till en blodig orgie där döda klasskamrater äter på de levande.

Takashi kommer undan med några vänner och sen är handlingen i Highschool of the dead igång. Med några skolkamrater och skolsköterskan lyckas de fly från den människoätande zombieskolan bara för att upptäcka att världen utanför skolan inte är ett dugg bättre. 

Highschool of the dead är en actionfylld blodig historia där de överlevande kämpar sig igenom horder av zombier på Japans gator då en pandemi håller på och sprids världen över. Handlingen utspelar sig i nutid där det normala samhället har kollapsat under en zombie apokalyps och fienderna inte bara är de levande döda utan även överlevande medmänniskor som gör allt för att själva överleva och tappat allt vad moral och etik heter. Åldersgränsen är satt på 18+ vilket är helt förståeligt så låt er inte luras bara för att det är "tecknat".

Betyg: 8 / 10 vodkaflaskor


Se första avsnittet av Highschool of the dead online här

 

 

Shiki Åldergräns 17+

Sotoba är en liten, fridfull och harmonisk ort med drygt 1300 invånare. Det är en ovanligt varm sommar och en serie bisarra dödsfall börjar att inträffa runtom i samhället. Samtidigt flyttar en familj in i en herrgård som länge stått övergiven i trakten. Doktorn på ortens enda sjukhus förstår inte varför invånarna en efter en dör och misstänker att det härjar en epidemi. Han inleder en utredning tillsammans med några invånare och det är starten på en sommar som kommer att förändra den lilla fridfulla orten. 

 Shiki kom ut förra året och fick betyget "Årets anime 2010" av mig. Serien är baserad på skräcknovellen med samma namn av japanen Fuyumi Ono som gavs ut 1998. Handlingen är välskriven och som tittare stöter man på flertalet scener som allteftersom fläts samman till en helbild. Highschool of the dead som jag nämnde ovan får stå för det blodiga och vulgära medans Shiki står för det kusliga och obehagliga, sånt som gör att när du ska gå hem i mörkret så kallsvettas du även om det är kallt utomhus. Den kusliga stämningen byggs på med Yasuharu Takanashi’s ljudspår (Fairy Tail, Naruto Shippudden, Hell Girl, Gantz) som får en att se efter om det står någon bakom en.

Betyg: 15 av 10 möjliga vodkaflaskor.


Se första avsnittet av Shiki online här

 
  Kuriosa: Den japanska superstjärnan GACKT medverkar i rollistan!