Dejting

I onsdags var det premiär för årets första avsnitt av dejtingprogrammet ”Bonde söker fru” i en av TV-kanalerna. Ett program som följts av mellan 1 – 1,5 miljon tittare varje program i flera år och som även i år förväntas hitta nya tittare, nu när det utlovas ännu hetare inslag än tidigare.

Något som även är mycket hett just nu och som vi kunnat följa de senaste veckorna är medias granskning och bevakning gällande kommunernas inköp av närproducerade livsmedel.

Ska vi tolerera att våran kommun som via hängavtal med Umeå kommun köper in kött från Polen, där djuren i lantbruket har 12 gånger mer antibiotika i sig än vad våra djur har?!

Nej, det ska vi inte!

Vill vi att våra förskole- och skolbarn ska få äta kött, fisk och fågel fullproppad med ”konstiga medel” och sådant som absolut inte får förekomma i svensk uppfödning?!

Nej, det vill vi inte!

Vill vi få dessa ”billigare” animaliska livsmedel serverade till de äldre, sjuka och andra omsorgsbehövande?!

Nej, det är rent av bedrövligt att det får förekomma!

I fredags bjöd LRF:s kommungrupp i Nordmaling politiker och tjänstemän på information om det Gröna Näringslivet (och vad LRF1 vill) och grillade närproducerade hamburgare, kaffe och mjölk från Norrmejerier, utanför entrén till kommunhuset. Köttproducenter i kommunen möttes upp och minglade med politiker och tjänstemän, även länsordförande för LRF, Arne Lindström medverkade.

En av LRF:s kommungrupps vilja är att kommunens inköp av livsmedel (kött, fisk, fågel, mjölkprodukter, grönsaker och frukt) ska innehålla så lite antibiotika och bekämpningsmedel som möjligt. De svenska och framförallt de norrländska producerade livsmedlen passar bäst in på den beskrivningen. På köpet får man förutom säker mat dessutom fler jobb på sikt och en mer hållbar ekonomisk utveckling (läs mer om detta här).

Då inte politiken möter upp det Gröna Näringslivet – så gör näringen det själv!

…och vi är glad att de som mötte upp kom, men vi saknade flera nyckelpersoner som vi hade hoppats få träffa.

Man kan se det som en liten dejt, vi i näringen är intresserad av dig, kommunen! Är du, kommunen, intresserad av oss?

 

DSC_1997

 

 

1 LRF = Lantbrukarnas Riksförbund

LRF:s kommungrupp består av valda representanter i den lokala LRF föreningen (i Nordmaling finns det 4 avdelningar) som vill arbeta med att driva föreningens frågor.

Det Gröna Näringslivet i Västerbotten och dess betydelse för samhället, en delrapport om Västerbottens län. Kopiera och läs denna  länk: file:///C:/Users/gamer/Downloads/vaesterbotten-dgn-uppslag%20(2).pdf

 

 

 

 

Etiketter: , ,

En kommentar

 1. Veronica Berggren

  Håller med dig till 100 %.

  Först prioritera närproducerat/ kommunens egna leverantörer och därefter handla från närliggande kommuner.

  Kommunen bör inte lita på stora upphandlingar av annan aktör, känns lite som att tjusningen/ fördelarna med att vara liten kommun försvinner om inte vi inte prioriterar lokal-producerat. Eller är det tänkt att Nordmaling ska bli en kommun-del till Umeå? Varför reagerar inte fler över vilken slags mat som köps in? Varför finns inte miljö-kravet med i upphandlingarna?

  Fortsätt kämpa för nuvarande och förhoppningsvis fler framtida lokalproducenter.

  ( Dessutom skulle Nordmalings kommun se över hela sin situation med offentliga upphandlingar. Har nämnt det vid ett antal tillfällen sedan vi företagare hade möte ang.detta på Lenas vägkrog för en tid sedan) .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.