Vad är det för fel på dom gamla sedlarna ?

Det har varit en ständigt återkommande nyhet en tid . Det här om att det ska komma nya sedlar i höst . Men trots att jag både har läst och lyssnat på intervjuer med ansvariga personer , har jag inte blivit klokare .

Om varför man ska byta ut sedlarna ??

Tror dom i Riksbanken , att vi ligger på en massa pengar , så dom måste ta till drastiska åtgärder för att få oss att ta fram dom ? Annars riskerar man ju att dom blir för gamla .

Ja , jag ligger då inte på några . Dom försvinner ganska fort . Och det kommer dom nog att göra även efter bytet . Oavsett vilka kändisar eller kulturpersonligheter , som är avbildade .

Ibland så grips man av tanken , att det måste vara på grund av nån slags tristess , som får vissa potentater att reagera som dom gör .

4 kommentarer

  1. Stefan Rådström

    Det största felet med de gamla sedlarna är att den tekniska utvecklingen gjort dem lättare att förfalska, därav nödvändigheten att byta ut dem. Därför måste Riksbanken försöka ligga steget före de tekniskt bevandrade kriminella, vilket en del av oss drabbas av genom att de måste byta ut alla gamla sedlar som kanske ligger sparade någonstans.

    Fast det blir förstås inte några större bekymmer ifall vi inte har några gamla sedlar liggandes efter utgångsdatumet, vilket väl nog gäller de flesta.

    • Inga-Britt Gustavsson (inläggsförfattare)

      Jaha ! Tack för den upplysningen…….Jag får väl anse att mina antaganden var helt ute .Även om jag har svårt att ge mig .
      Men det låter som om du vet vad du talar om .

      • Stefan Rådström

        Du ska absolut inte bara ta mitt ord på det, Inga-Britt – det är sunt att vara skeptisk mot de påståenden som görs på nätet och annorstädes. Kolla i stället på vad bl.a. Riksbanken själv säger om saken:
        ”Varför byter Riksbanken ut Sveriges sedlar och mynt?

        De sedlar vi har idag utformades för ungefär 30 år sedan. Därför behöver de moderniseras för att vi ska kunna upprätthålla ett effektivt skydd mot förfalskningar. Det är viktigt för att kontantbetalningarna ska fungera smidigt och för att vi ska ha en effektiv kontanthantering.

        Sedlarna får nya säkerhetsdetaljer för att de ska bli svårare att förfalska. Mynten blir mindre, färre, lättare och består av nya miljövänligare metaller. Syftet är att mynten ska bli lättare att hantera och belasta miljön mindre. Syftet är också att få bort risken för nickelallergi och att mynten ska kosta mindre att producera.”

  2. Inga-Britt Gustavsson (inläggsförfattare)

    OK……Jag har läst . Det ser ut att finnas goda skäl .Så jag får ta tillbaka mina påståenden .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.