HALLÅ ….. Tur i oturen !!

Men , nu är det så länge sen jag skrev , att jag vet inte om jag kan med att återkomma …. Jag gör i alla fall ett försök .

Har inte haft nån lust med bloggandet pga en väntande operation . Ska förklara rubriken  ” Tur i oturen ” . I juni råkade jag ramla så illa i trappan att jag fick en spricka på en nackkota och gick med en hemsk stödkrage i 3 månader . Men det blev bra sen , måste jag nämna .

Men …. den ortopedläkare som skrev ut mig då i juni , sa att han hade hittat att annat fel i samband med röntgen.Ena sköldkörteln var förstorad så han hade remiterrat mig till min vårdcentral för provtagning . ( Jag tyckte väl att det räckte med det som var i nacken . Måste han leta efter andra fel också ! )

Alltnog …. Tog prover och efter ett par veckor ringde en läkare , som sa att provet var bra , men hon var ändå inte nöjd utan skulle gå vidare med det hela .Blev sen kallad till nåt som hette Biopsiundersökning av denna sköldkörtel . Man stack in en spruta i halsen och sög ut lite av innehållet . Jag blundade hela tiden eftersom en bekant hade talat om att dom kommer fram med en jättestor spruta .Men det gick bra . Delvis beroende på att den behandlande läkaren hörde att jag pratade norrländska och drog igång ett samtal om Surströmming .Dettta skedde i slutet av aug . Han hade själv ätit det flera gånger redan .

Efter de procedurerna ringer en läkare från vårdcentralen och lämnar resultatet efter den analysen …

” Kan du prata nu ” , undrar hon .Ja , var mitt svar …. fast jag höll på med att laga mat åt kommande gäster …

”Analysen av provet på sköldkörteln , visar på att det kan röra sig om Malink Melanom ” ! sa människan ! ” Vadå Melink ? undrade jag . Tala klarspråk ! ” Jo , sa hon , det kan vara nån form av cancer  . Så nu överlämnar jag allt till Skövdes Sjukhus ! ”

När första chocken hade falnat tänkte jag som ” Hundraåringen ”…… Ja , det blir som det blir … Och fortsatte med matlagningen som om inget hänt . Och det hade det ju inte heller egentligen . En fullkomlig känsla av overklighet .  Sa inget till barnen i början . Ringde till Reumatologen i Skövde och berättade vad som hänt för att få veta hur jag skulle göra med medicineringen som dom har hand om .

Den sköterskan blev mycket förgrymmad …. ” Man lämnar inte såna besked på telefon ” ! Hon ringde sen igen efter att ha kontaktat Kirurgin i Skövde och meddelade att det istället rörde sig om ” Misstanke på cancer ”.    Heder åt den sköterskan . Hon lugnade mig .

Har sen varit på besök hos kirurger i Skövde och nu är jag opererad . Kom hem igår . Man beslutade i samråd med Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg att helt ta bort den ena Sköldkörteln . Den andra hade visat prov på friskhet . Det man tagit bort ska analyseras och det resultatet kommer om ca en månad .

Det här blev ett långt sjukprat , men jag känner att jag måste ge den Svenska sjukvården stort BERÖM !!   Så himla bra bemötande  ( Förstås bortsett från kvinnan , som ringde från vårdcentralen och sa att du har cancer . Men jag tror att hon var så ung och rädd . )

Men annars ….. Den kirurg , som skulle operera kom och presenterade sig före operation . För som han sa ” Sen sover du ” . Dan efter … noggrann redogörelse om utgången och hur man går vidare ….. Skriftliga förhållningsorder vid utskrivningen ! Sånt gillar jag !

Folk klagar så mycket på sjukvården !! Men det är många som sagt till mig : Vilken tur att du ramlade i trappan … Och att ortopedläkaren  brydde sig om att titta ordentligt på röntgenbilderna , och att den första läkaren på vårdcentralen , som trots bra prover ändå inte nöjde sig utan gick vidare .

Känner mig som en sorts VIP-kund inom sjukvården !

Ha en bra helg !!

En kommentar

  1. grandmother

    Vilken tur att du fick tag på en bra sköterska som brydde sig om dig, människan. Kram och heder åt sjukvårdens alla fina medarbetare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.