Regeringen borde få stå till svars för alla medvetna lögner…

Jag orkar inte räkna upp dem alla. Vill man googla så finns det spaltmeter efter spaltmeter i olika tidningar om vad man ”sa före valet och efter valet”. Magda, var är du? Kom tillbaka fort som bara den, ta med dig Nooshi och några miljöpartister och gör en vänstersväng. Jag håller med Johan Pehrson, om den bruna sörjan. Det finns snart ingen stolthet i politiken. SD är inte mitt Sverige. Liberalerna var en gång ett parti att räkna med. Moderaterna ljuger så att tungan blir blå. Kristdemokraterna, som inte är ett kristet parti – eller åtminstone agerar de inte på det sättet – nej, de verkar mera ha återgått till gamla testamentet – öga för öga och tand för tand och att skjuta skarpt – ja, så föds hämnden. Man har svårt att se upp till landets styrande, det är inte med stolthet man tänker på Sveriges regering.

Under tiden som privatjeten flyger kors och tvärs över hela jordklotet så rapporterat Ekot, SR att, citat ”Miljoner hotas av svält och hundratusentals har tvingats lämna sina hem. Efter flera år av utebliven eller otillräcklig nederbörd, så hotar åter en svältkatastrof i Somalia.” Det är så skönt och bekvämt att flyga med privatjet – privat är ordet. Inga köer och trängsel på flygplatser bland svettiga budgetåkare.

Tack regeringen för att ni lade ner miljödepartementet, rycker på axlarna och nonchalant uttalade er om framtida klimatmål ”når vi inte målen, så når vi inte målen”: Det är det Sverige vi har fått med den bruna sörjan. Det enda som betyder något är den egna personliga vinningen. Vadå solidaritet? Löjligt, barnsligt och gammalmodigt. När det finns aktieklipp, sänkta skatter för höginkomsttagare och en uttjatad arbetslinje. Vadå, tror ni att Sverige befolkning består av en samling latmaskar? Det är ju gräsrötterna som håller hela den här skutan flytande. Men var är kaptenen? Var är den livräddande besättningen som hissar ner livbåtarna i havet? Den bistra sanningen är den att kedjorna är kapade, det finns enbart en bild av en livbåt – en teori om hur ett liv ska levas. Bara samhällets gräddhylla får sitt, så är allt i sin ordning. I den mysiga svenskheten kan vi bli en klubb av inbördes beundran. Men omvärlden ser på oss med förundrade ögon. Vad har hänt? Någonting har hänt. Den gröna friska grodan har blivit kokt och brun.

Ska vi bygga egna livbåtar som fungerar och där alla ryms eller ska vi bara ge upp och sätta oss på däcket, ta fram instrumenten och sjunga: Det började med en skakning på nedre däck…

7 kommentarer

  1. brorson

    När S har vunnit val, har få vallöften uppfyllts första åren. Många vallöften har man sparat till sista året, eller t.o.m sista månaden av mandatperioden. Såvitt jag vet har hittills bara en av den nuvarande regeringen utlovad tidsgräns överskridits, och det gäller elpriskompensationen till södra Sverige. Men den torde komma så snart den stora mängden utbetalningar kan hanteras administrativt.

    Men det hade ju varit samma problem med en S-ledd regering. Som möjligen, men inte säkert, hade insett svårigheterna med en snabb utbetalning p.g.a. större regeringsvana. För övrigt hade även en S-ledd regering drabbats av samma svårförutsebara problem som den nuvarande regeringen, såsom risken att elda på inflationsbrasan. Även en S-ledd regering hade varit tvungen att skjuta upp en del önskvärda reformer.

    Inget av regeringsalternativen hade några gemensamma regeringsprogram före valet. S kunde inte ens presentera vilka partier, som skulle ingå i regeringen. Varje parti gick ut med egna ”önskelistor”, Oavsett vilken sida som hade vunnit valet, hade det blivit förhandlingar och kompromisser. Det hör väl till spelreglerna att den förlorande sidan i ett val, gormar och skriker och går till överdrifter i sin kritik mot vinnaren.

    Men de, som gormar och skriker som mest är journalister och ledarskribenter, som inte behöver ta något ansvar. Socialdemokraterna har, enlig min mening, varit oväntat återhållsamma i sin kritik mot regeringen. De aktar sig nog för att binda ris åt egen rygg med tanke på att regeringen kan spricka och de själva plötsligt skulle hamna i regeringsställning.

    • Britta Johansson (inläggsförfattare)

      Men visst var det ovanligt många valfläsklöften i år, rena rama osanningarna. Sedan brukar M beskylla S för att göra vad som helst för att behålla makten, men där ligger nog S i lä det här valet…

      • brorson

        Jag tänkte just det. On vi hade fått ett omvänt valresultat, så att vid hade fått en ny S-regering, så hade den borgerliga oppositionen inte heller sparat på krutet. Men visst är det ett problem, oavsett vinnare eller förlorare, att det ljugs så mycket i eftervalsdebatten, så att debattinlägg under valrörelsen framställs som löften, som har svikits? Och som jag skrev, förvärrades problemet med att ingen av sidorna hade färdiga regeringsprogram, utan alla partier förde fram sina egna ”önskelistor”, som i vissa fall var direkt motstridiga. Något måste kompromissas bort i förhandlingar efter valet. Trots att vi har en del olika åsikter uppskattar jag vad du skriver. Vänsterperspektivet behövs också Och det ser vi tyvärr för lite av idag,

  2. Basic Rules

    Medvetna lögner desinformation är ett elände, politiker är absolut ett problem (delar av UK media är exceptionellt lögnaktig) frågan är om inte största lögnarna finns inom just media och utgör ett demokratiproblem. Ägarförhållanden och ekonomiska intressen gör MSM eller legacy media till – även dom är privatägda- till en totalitär maktfaktor jmf de sovjetiska medierna under kommunisttiden.

    • Britta Johansson (inläggsförfattare)

      Publicerar, men det är dina åsikter. Jag är oerhört glad att vi har ett fritt media – utan censur.

  3. K

    Bra skrivet! Och här är den nya regeringen och deras prioriteringar i ett nötskal – mycket får ännu mer: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/gEwmb0/sa-mycket-pengar-far-hovet-i-nya-budgeten

    Går knappt att tänka sig in i vilka helt ofantliga summor pengar det där faktiskt är… Och vad mycket annat de skulle kunna användas till istället. Plötsligt spelar det ingen roll alls med vikten av att inte gå på bidrag heller, som samma ledarparti är så oerhört emot när det gäller alla andra… Alla utom just denna familj. De kan aldrig få för mycket. Allas lika värde?

    I en värld utan hemlöshet och familjer som inte har råd med mat till sina barn hade vi möjligtvis haft råd med ett sånt överflöd till en enskild familj som ingen någonsin fått välja eller rösta fram på demokratisk väg. Inte nu.

  4. Britta Johansson (inläggsförfattare)

    Åtminstone borde kidsen kunna se fram emot en värld utan miljöförstöring. Det är svåra frågor…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.