Influencers och plastikoperationer…

Har just kollat på SVT Play och första delen i en ny dokumentärserie om influencers och plastikkirurgi – Dokument inifrån ”Priset vi betalar”. Stackars unga tjejer och killar som är utnyttjade av företagen för att vara ständigt uppkopplade reklampelare. Åka till Turkiet på gratisresor för att göra en BBL (stussförstoring, som visst är den farligaste skönhetsoperationen som finns). Företag som arrangerar gruppresor till turkiska sjukhus. Promotade av andra influencers – oavsett resultat. En tjej fick åka in akut till sjukhus en vecka efter hemkomst så illa däran att hon höll på att stryka med. Sjutton dagar var hon inlagd.

Den största drömmen verkade vara att bli en influencer. Gå på arrangerade partyn med övriga influencers för att lägga ut content. Alla som ser bilderna tror det är världens roligaste party, men det är hårt arbete. Alla som ser bilderna ser inte alla filter. Vi har liksom glömt bort vad det innebär att vara människa. En tjej sa, fritt citerat, oavsett hur många lilkes man får på bilderna så kommer man aldrig att älska sig själv – för man vill se ut som bilden man lagt ut på sig själv – med filter.

När jag var ung ville jag skriva som Doris Lessing eller dikta som Gustaf Fröding – men strunt är strunt och snus är snus, om ock i gyllne dosor, och rosor i ett sprucket krus
är ändå alltid rosor.

Vi är alla barn av vår tid. Ibland vill man bara stanna klockan…

2 kommentarer

  1. Torbjörn Sidenbladh

    Tack för ditt inlägg! Jag har också just sett dokumentären. Jag är bekant med uttrycket influencers och har försökt förstå vad som driver dessa kvinnor. Allra värst är de unga kvinnor (för det är mest kvinnor) som läser deras inlägg och utrycker sin beundran. Vad skapar influencers för ideal? Meningen är väl att kvinnorna ska köpa alla skönhetsmedel, kläder och livsstilar som influencern saluför? Är det det som livet går ut på? De kritiska frågorna uteblev från programmet tycker jag. Den misslyckade BBL operationen kan viftas bort av de som tittar på programmet. Det borde ha varit mer djuplodande. Kanske kommer det i del 2?
    Jag tänker bara med sorg på den unga kvinnan som gjorde en bröstoperation i Polen och som nu bara lever som ett kolli. Det glömmer jag aldrig!

    • Britta Johansson (inläggsförfattare)

      Känns tragiskt att behöva känna att det behövs operationer för att duga, och inte ens då är det bra…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.