I mig bor en 70-talsrebell…

Den som inte upplevt 70-talet – har inte levat. Alla reality-serier med kidsen som har förstoringar här och där och tror att dom styr världen? Kom igen – dom fattar ingenting. Pluta med munnen, bröstimplantat, dra in magen och en massa tatueringar. Lyssnade ni på Janis Joplins skivor när hon fortfarande levde? Spelade ni in hennes låtar på rullbandspelaren? Nej, ni fattar ingenting. Kastade ni behån och satt på stranden utan att bli rädd att bli fotograferad? Stickade ni folkloretröjor? Virkade ni dukar i komplicerade mönster? Inredde ni era hem i orange, grönt och brunt och hade en tung glaslampa ovanför vardagsrumsbordet med guldkedja? Nej, ni fattar ingenting. Hade ni mörkblå silkepolo och Alla stjärtas byxor i gabardin? Nej, ni vet inte allt – ni newbisar på den glorifierade ungdomshimmelen.

Cry baby.

Det säger väl er ingenting. Cry baby. Men, vi som vet, vi vet. Vi vet hur en discokväll kändes, hur fonduegrytorna fixade kompisaftnar, hur Kir och cigarillen Moore smakade. Och vi levde. Och nu är vi gamla. Som ni tror. 60-plussare, så torra och tråkiga. Men inom oss, i de djupa lagren, i minnena, i våra hjärtan har vi den stickade folkloretröjan, det breda bältet och musiken i örat och sjunger ”Down on me” – och ler inombords – för ni fattar ingenting. Vi är äldre, men när ni kollade på Bolibompa var vi fortfarande 70-talsrebeller i våra hjärtan…

9 kommentarer

    • Britta Johansson (inläggsförfattare)

      Tack! Jag var ju aldrig på Krogen Krogen, men jag har hört talas om den 🙂

  1. K

    Allt var bättre förr. Det har blivit en värld där allt, precis allt, handlar om status, utseende och framgång med alla medel. Och det är oftast helt skitsamma hur man är och behandlar andra för de flesta med de värderingarna. Deras moraluppfattning är en helt annan. Uppdelat i vinnare och förlorare hellre än gott och ont. Och det är jättesvårt, näst intill omöjligt, att hitta likasinnade i den här åldern.

    60-talets smala, blyga och talangfulla popkillar med modsfrisyr som var dåtidens flickfavoriter och ideal har bytts ut mot helkroppstatuerade bodybuilders gärna komplett med rakat huvud och ansiktstatueringar, så macho, hårda och brutala som möjligt. Alla de bästa tiderna har redan varit, ofta långt innan min egen födelse.

    • Britta Johansson (inläggsförfattare)

      Jag tror inte att de flesta är så superförtjusta i brutala och hårda machomän. Nej, verkligen inte.

  2. K

    Jag tycker 60-talet verkade bättre. Musiken, kläderna, värderingarna, samhället, solidariteten… Det mesta. Nu är det bara skit.

    • Britta Johansson (inläggsförfattare)

      Allt är inte skit idag – och allt som varit ser man lite i förlåtelsens ögon 🙂

  3. Anna född -59

    Åh.. alla stjärtsrs o silkespolo. Kanske ett par espadrillos på fötterna. Härliga minnen
    Sedan kom krogen Krogen.. Universum. Gasken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.