Zlatan, Macron, Sara och Pänsjon…

Svt sport, citat: ”Zlatan du besökte Qatar under VM. Vad tyckte du om landet och mästerskapet som arrangerades där?

– Fantastiskt. Det var hur grymt som helst, säger han.
– Jag och familjen var där i två dagar. Organisationen, tio poäng. Upplevelsen, tio poäng. Matchen, tio poäng. Publiken, tio poäng. Maten tio poäng. Resan, tio poäng. Allt var tio poäng.”

Det är magstarkt. Och alltför många håller tyst – för att det är Zlatan, han som sparkar på en boll, passar eller får den och gör många mål – som säger det.

Amnesty International, citat:

Sex saker du behöver veta om Qatar inför fotbolls-VM…
– Begränsad press- och yttrandefrihet
– Begränsad förenings- och mötesfrihet
– Orättvisa rättegångar
– Kvinnor har begränsade rättigheter (Kvinnor utsätts för diskriminering genom lag och praktik i Qatar. Kvinnor har manliga förmyndare som ofta en släkting som en bror eller farbror, som måste ge dem tillstånd för att få gifta sig, studera utomlands, resa utomlands om de är under 25 år, arbeta inom det offentliga eller ha tillgång till reproduktiv hälsa. Kvinnor diskrimineras genom familjelagar som gör det svårare för kvinnor att ansöka om skilsmässa och ger kvinnan fler ekonomiska nackdelar än mannen. Dessutom görs det inte tillräckligt för att skydda kvinnor från våld i nära relationer och från sexuellt våld.)
– Avsaknad av HBTQ-rättigheter
– Arbetares rättigheter kränks

En fotbollskung har sagt sitt. 

DN, intervju med Sara Skyttedal: ” Hon hävdar att hon var på väg att berätta en gång tidigare, under metoo. I oktober 2017 skrev hon ett Facebookinlägg där hon i kamouflerade – och delvis motstridiga – ordalag berör den påstådda händelsen i hotellsviten tre år tidigare. ”Ångrar de gånger jag bara sa nej lite artigt. De gånger jag föste bort handen en, två men inte tre gånger”, skrev hon på Facebook.

– Under metoo spelas händelsen från 2014 hela tiden upp i mitt inre. Jag överväger att berätta då. Men orkar inte, vågar inte. När jag beskriver händelsen i en bisats känns det som jag delar med mig av mitt allra innersta även om det inte ens är en beskrivning av hela förloppet.

– Den senaste veckan har jag blivit kritiserad för att jag avvaktat med anmälan. Även jag anklagar mig själv för att jag inte gjorde något i stunden, dagarna efter, samma år eller under metoo – men jag önskar att detta aldrig hade hänt mig. Och jag försökte komma så nära som möjligt genom att agera som om det aldrig hade hänt mig. Strategin fungerade i åtta år, säger Sara Skyttedal.”

Det är sorg i Saras intervju. Nu skriver alltför många att mannen säkert är orättvist anklagad – av en kvinna som säger att hon inte sa nej – och de förstår inte varför. (Edit: Men hur allt egentligen hänger ihop vet bara de inblandade personerna)

Sverige – Qatar 5-5.

I Frankrikes städer är det kravaller. Prins Charles och Camilla kan inte åka iväg på tredagarsvisiten till Macron. Den nya pensionsreformen utan parlamentets stöd har satt Frankrikes städer i brand. Pensionsåldern ska höjas från 62 till 64 år. Man kan väl EU-anpassa pensionsåldern.

Jag skulle gärna rösta ja för Frankrikes förslag.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.