Finns det något mera att skriva om?

Det sägs att inget är nytt under solen. Bara den meningen är ju gammal som gatan eller ännu äldre till och med – för det är ett Bibelord i Predikaren 1. Vers 9-10 kunde lika gärna ha skrivits idag. ”Vad som har varit är vad som kommer att vara, och vad som har hänt är vad som kommer att hända; intet nytt sker under solen. Inträffar något varom man ville säga: »Se, detta är nytt», så har detsamma ändå skett redan förut, i gamla tider, som voro före oss.”

Det är som krönikörerna i Aftonbladet, Expressen och DN – någon skriver en krönika och genast ska övriga recensera den förstskrivande. Utom Peter Kadhammar. Detta geni till journalist. Jag håller för det mesta med allt som han skriver. Hans ord är som porlande sanningar, som nu senast – apropå recensioner – när han skriver om föräldrarnas krav är tecken på ett sjukt samhälle.

Citat ”I ett samhälle där individen känner sig utlämnad gäller det att slåss. Dåliga betyg upplevs som katastrof. Framtiden är förstörd. Föräldrarnas tryck är ett nytt fenomen. Henrik Magnusson är övertygad om att det beror på marknadsskolan. Kunden har alltid rätt. Man kan alltid överklaga, begära en ”second opinion”. Kräva att få tala med chefen. Följden blir en sämre skola eftersom eleven anses ha r ä t t att gå ut med godkända betyg. Om eleverna inte klarar studierna sänker man kraven.” Slut citat.

Förr var det skitungar i skolan. Nu har många en diagnos. Det är som om det har blivit en väldigt smal passage där man kan kallas som normal. Man måste förklara hur man är – så att andra människor inte ska missförstå. Detta leende samhälle. När man inte ens bor i Italien och kan sitta på en bar och njuta av en aperitivo i april. Jag saknar de kärva gubbarna och gummorna som bara visade hur de kände sig. Måhända var de otrevliga ibland, men man kunde lita på att de var helt ärliga. Kanske är ärlighet numera en brist i vårt samhälle? Se bara på vissa politiker som gjort lögnen till en konstart. Fake it till you make it, men ändå – kan man inte bara få vara sig själv…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.