Ur brev till Harriet Bosse, 3 augusti 1905

Någon delade följande utdrag ur ett brev från August Strindberg till Harriet Bosse (hans tredje och mycket unga fru – förmodligen efter separationen) häromdagen:

”Kära Barn,

Åter hemma på Karlavägen!  Hur många gånger har jag sagt farväl till denna våning och fått stanna!
Allt sig likt, ifrån din lilla bambustol i tamburen, der jag brukade ta af dina galoscher…
Visst är Ni välkomna till middag den 16e!/…/
Sommaren erfarenheter lärde mig! att jag måste tänka på mig sjelf, och jag icke skall förfalla…förgås är ett intet!
Lefva ett skugglif som lefvande, det står man icke ut med!
Här är mörkt och regnigt, såsom vi stadsbor önska det! Höst!”

Visst är det vackert skrivet!
Sommaren erfarenheter lärde mig! att jag måste tänka på mig sjelf, och jag icke skall förfalla…förgås är ett intet!
Lefva ett skugglif som lefvande, det står man icke ut med!

Put that in your pipe and smoke it. Kanske är historia meningen med livet? Inte vad som är framför oss, utan det som var. Som ett pussel. Att skrolla igenom programmen i Öppet arkiv på SVT Play och känna igen alla program, att se 70-talsaffischerna och höra musiken, exakt komma ihåg spänningen under Björn Borgs Wimbledonfinaler, veta att nu är bara en blek kopia av ett då – när man var ung och levande. Lefva ett skugglif som lefvande, det står man icke ut med! 

1905 var Strindberg 56 år. Sommaren erfarenheter lärde mig! att jag måste tänka på mig sjelf, och jag icke skall förfalla…förgås är ett intet! Har ni bokat träningskortet på gymmet? Proppat kylen fyll med grönsaker och frukt? Sett dokumentärerna på Netflix om livsmedels- och opiodskandalerna i USA?

Strindberg dog 63 år gammal i magcancer. Hans sista ord lär ha varit, citat: ”Jag har gjort upp mitt bokslut med detta livet. Nu finns intet personligt mer kvar.”

Han skrev romaner, noveller, pjäser och målade. Lefva ett skugglif som lefvande, det står man icke ut med!…

2 kommentarer

  1. K

    Önskar jag också kunde tänka och leva sådär! Ett riktigt bra motto. Men om man varken kan vaccinera sig eller få covid p.g.a. allergier och lever med en person i ännu större riskgrupp som det bokstavligen skulle innebära döden för, som dessutom är den enda människa jag har, så är världen helt förändrad och förstörd… Nu drömmer jag bara om att viruset en dag skulle försvinna så allt blev som innan igen, men inser allt mer att det aldrig kommer göra det. Levt helt isolerad i 3, 5 år nu och bara gått ut mitt i nätterna när inga andra är ute för att slippa ta någon risk. Allt upphörde när pandemin bröt ut och enda skillnaden nu är att alla andra tycker det är slut och har slutat använda ordet pandemi.

  2. Lars

    Vår Frälsare Jesus säger till oss människor att Han är Vägen,Sanningen och Livet.Johannesevangeliet 14:6. Tror du på Honom och ber Honom hjälpa dig så kommer Han beskydda dig från allt ont.
    Vänliga hälsningar
    Lars Kullberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.