Kapten Klänning och offren han lämnade bakom sig…

Göran Lindberg, den före detta polischefen och rektorn på Polishögskolan, som var en känd profil för jämställdhetsarbete och föreläste om mäns våld mot kvinnor, men bakom kulisserna en sexförbrytare, våldtäktsman och sadist. I P3 Dokumentär får man hela historien berättad för sig. I slutavsnittet säger en av de utsatta att, fritt citerat: ”Är man i den situationen att man säljer sex för att få pengar till grejer eller missbruk, så även om man inte varit utsatt för något övergrepp så kommer man att bli det – det är viktigt att bryta innan det är för sent.”

I dokumentären finns även autentiska intervjuer med Lindberg där han framhåller jämlikhet och rättvisa mellan könen. Han låter helt övertygande. Inte minsta svacka på rösten och som sidoinkomst har han föreläsningar om jämställdhet. Han binder ibland sina offer, unga tonårstjejer och har även kontakter som deltar i övergreppen. En dubbelnatur. Han får kontakt med barnen på nätet och får dem att bli rädda. Har en väska med handbojor och sexleksaker på tjänsterummet, besöker Apoteket för att hämta ut Viagra. Han stämmer träff men en flicka på ett konferenshotell i samband med en föreläsning. Hotellrummet kommer sedan att bli föremål för en brottsplatsutredning.

Han talade inför FN, både i Genevé och New York. År 2002 fick Lindberg priset Framtidens man av Uppsala kommun. Han var även sakkunnig åt Jämställdombudsmannen. Planer fanns för en föreläsning med namnet ”Vem i hela välden kan man lita på?” på en idrottsmässa för tjejer i samma veva som han greps.

Igår kollade jag på filmen ”The girl with the Dragon Tattoo” med Daniel Craig och Rooney Mara i huvudrollerna (som Mikael Blomqvist och Lisbeth Salander). Den obehaglige advokaten Bjurman påminde om allt man fått veta om Göran Lindberg.

Göran Lindberg driver idag en hästgård.

Under ytan…

En kommentar

  1. K

    Allt som glittrar är inte guld. Insidan spelar allt mindre roll i dagens samhälle. Bara titlar, yta och framgång. Och en person som bara har snällhet att ge har ingenting. Det har jag gång på gång genom livet fått erfara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.