Snurrigt värre…

Ännu en vecka har gått och den här lördagen började bra med sovmorgon! Det behövde jag verkligen, och klev upp fylld av ny energi.

Har under dagen målat fyra köksstolar, en byrå samt två stora tavelramar. Var tvungen att ta en promenad efter mina fullbordade projekt eftersom jag ångorna från målan gjorde mig lite snurrig. Nu har jag vädrat ut en del och värsta yrseln har lagt sig. Att måla är som terapi för mig och när jag väl börjat har jag svårt att sluta. Att bara koncentrera sig på penseln och låta tankarna flyga, och många tankar blir det….

USA har fått en ny president och jag blev så glad när jag förstod att vissa elever fått jobba med detta innan i skolan- de har till och med fått rösta och som jag förstår så vann Obama valet stort även här. Det är viktiga saker, och i skolan ska vi jobba med sånt som är viktigt, eller hur? I USA finns en lag som heter RICO- Raceteer Influenced and Corrupt Organizations, som innebär att man kan bli tagen av polisen för att man tillhör en sammaslutning av personer utan att de har begått något brott, det räcker att någon annan i ens närhet har har gjort det för att åka dit. Ett rejält övertramp i mänskliga rättigheter och den personliga integriteten alltså. Man behöver inte åka till staterna för att uppleva ungefär samma saker- det är bara att åka till Sorsele! Kommer aldrig att ge upp min tro på att människor är goda och var och en måste få en chans att visa vem man är- oavsett kompisar och intressen. Det är särskilt viktigt när man är ung, men tyvärr så finns inte den möjligheten alltid. Synd att man inte har så stora möjligheter att välja var man ska handla sin mjölk, sitt bröd, den där burken med måla eller tanka sin bil. Tack och lov så finns det människor som ser personen bakom allt och inte dömer, så det ska nog ordna sig ändå.

Nu ska jag i väg på middag med mina trevliga vänner så jag får skriva mer en annan dag, som inte går så fort som denna gjort. (Finns såna dagar?!)

Ha det bra där ute.

30 kommentarer

 1. TG

  Alltid trevligt att läsa din blogg, Carola.
  Sorgligt att höra att det verkar vara så svårt för många i Sorsele att se det goda i era ungdomar.

 2. Hoppet lever

  Det är inget problem, det är bara att flytta till en stad med större utbud.Vi ska vara tacksamma att Sorsele med sina få innevånare har så pass stort utbud av affärer som de har! Sen är det ju så att man blir bemött som man behandlar andra, oavsett om man är ung eller gammal…

 3. Carola

  Är fullt medveten om att vi kan flytta. Är också både medveten och tacksam för de affärer vi har, har inte påstått något annat. Om det stämde det du säger om att bli bemött och möta andra så skulle det inte vara några problem för de INDIVIDER jag pratar om…

 4. TG

  Kan inte låta bli att reflektera över hur det verkar råda en viss brist på klarsyn bland många Sorselebor som kommenterar den här bloggen. Det är tydligen ett otroligt brott att vara ung, åka skateboard och spionera i fönster. Låt vara att det för den utsatta familjen inte är så kul, det kan jag köpa. Men två personer har kommenterat att en Sorselebo kört med 2,63 promille alkohol i blodet och hur kommenterar man det? Jo, med ironi och inte med ett uns av det allvar och den indignation man kommenterat ungdomarnas tilltag. För mig känns det som ett väldigt mycket allvarligare problem att ett fyllo sätter sig i bilen och åker av vägen inte en utan två gånger. Men han är ju vuxen iofs och då får man ju bete sig hursomhelst. Eller?

 5. Batgirl

  Kan inte annat än att hålla med dej! Jag har tänkt det varje gång jag slår upp VK att ingen av de som nu kommenterat en hel massa ang ungdomarna bryr sig om det där förb… skit stövlarna som sätter sig i bilen full, för med den promillen så är man dragen! Jag kan inte förstå att vi i Sorsele bara vill kommentera och skriva om det som är negativt??? Det finns ju massor av roliga saker man kan berätta om och ta upp i Snacket. Det finns massor av intressanta kommentarer där, men där är möjligheten till anonym” fight” mindre för där finns inga enskilda personer ut hängda utan det blir i så fall ” fight” rakt ut i luften. Ingen att skjuta på förutom möjligtvis kommunen och där tror jag de är ganska skyddade av varandra. Inget ansvar för olika saker utan där råder alla, ingen, vem som helst osv osv. Sak samma gäller för promille körningen. Vi vet inte vem det är och då är det ju inte kul att kommentera, detta syntes tydligt tidigare i höst när en ratt full kvaddade en bil upp efter A-näs vägen och när vi visste vem det var så sköt vi och pepprade utav bara den. T om dennes släktingar fick sig en rejäl känga fast ansvaret inte är deras. Man kan ju inte ska behöva ta ansvar över andra och deras handlingar även om man är släkt. Puh! Ursäkta Carola att jag använde mig av din blogg för att vräka ur mig detta men tiden var mogen och jag kunde inte låta bli! Jag är väl åxå en negativ skit stövel förmodligen.

 6. Jag

  Vilken klockren iakttagelse!
  Det är klart att det är så mycket allvarligare att en fullvuxen person sätter sig i förarsätet onykter. Med risk för andras och sitt eget liv.

  Det finns mycket man kan tycka om det som skrivits. Jag brukar dock välja att inte kommentera, då det hela allt som oftast förvrängs och ”blir värre”.
  Nu kunde jag ändå inte hålla tyst, utan vill tacka dig, TG, som verkar vara en väldigt klarsynt person.

  Och Carola- intressant lag det där.. Innan jag ens läst klart så gjorde jag samma associationer som du.

  *kram*

 7. TG

  Tackar så mycket, ”Jag”. Jag kan inte annat än uttrycka det jag känner då jag läser Carolas blogg. Jobbar man, som jag, med ungdomar så råkar man tyvärr på väldigt många som av vuxna inte behandlas särskilt väl av olika anledningar. Men samma vuxna är alltid fast beslutna om att ungdomarna ska behandla DEM väl. Det gör mig uppriktigt förbajjad.

 8. Carola

  Det är helt okej att du ”häver ur dig” på min blogg, man ska säga det man tycker och det är många kloka tankar du framför. Jag tror inte du är någon negativ skitstövel, för jag känner dig inte och tänker därmed inte döma dig. Det har jag ingen rätt till. Sköt om dig.

 9. Carola

  Jo, den väcker en del tankar. Undrar just om han/hon som satte sig i bilen med över 2 promille i blodet fått uppleva misstro, skitsnack, misstänksamma blickar och falska anklagelser. Undrar om han/hon behövt undra varför de gör så när personerna inte känner mig…eller det kanske man inte gör när man är vuxen? Vad vet jag. Tack för kramen och kram tillbaka!

 10. Jag

  Jo, tyvärr är det nog så i en del fall.
  Absolut inte alltid, för det finns fina vuxna också. De som ser till individen och inte väljer att ”klumpa ihop” människor.

  Innehavaren av denna blogg är en sådan person.
  Och du, TG, verkar vara en sådan person också.

  *kram på er båda*

 11. Jag

  Du verkar inte vara ”en negativ skitstövel” alls, Batgirl!
  Du verkar rätt klarsynt du med, tycker jag.

  Över huvud taget tycker jag inte man ska diskutera enskilda personer över internet.

  Jag håller med dig, Carola. Ibland måste man som förälder föra deras talan.
  Önskar så att vi slapp.

  En kram till dig, Batgirl, också.

 12. Åsa

  Hej Carola!
  Måste bara få säga att jag tycker din äldsta son är en toppen kille 🙂 Alltid glad och trevlig och med glimten i ögat.

 13. Carola

  Tusen tack, Åsa! Det behöver både han och jag höra. Ska klippa ut din kommentar och sätta upp den på kylskåpsdörren. Stor Kram.

 14. Carola

  Tack för kramen och din kommentar. Det är det som gör mig så ledsen, ungdomarna ses som en grupp- inte som enskilda individer med olika förutsättningar och olika egenskaper. Frågan är hur länge det ska ta innan de får chansen att visa att de har ”goda sidor” också? Det kanske aldrig inträffar så länge de bor kvar här…

 15. Carola

  Tack för kramen och din kommentar. Ibland måste man vara en ”tigermamma” och prata för dem, slåss för deras rättigheter och framförallt få dem att inse att de är bra personer, vad än andra säger. Men det är inte lätt att skydda dem från ord alla gånger…..
  Kram

 16. TG

  Ett skolexempel på det jag pratar om när det gäller respekt och ett vänligt bemötande från vuxna gentemot ungdomar ser vi nedan.

  Jag citerar signaturen ”undrar”:
  ”undrar om din son är med och repar”.
  Repar vad då? Det kan man ju givetvis fråga sig. Det är dock inte den frågan man bör ställa sig, tycker jag. Den frågan man istället bör ställa sig är snarare; varför anklagar en vuxen, uppenbarligen helt på måfå, en ungdom för att (antar jag) förstöra någon annans egendom? Visserligen är det säkert en ärligt menad undran i grund och botten. Men en ljum tanke uttryckt av en snubblande tunga (eller snubblande fingrar på tangenter) blir i det här fallet något helt annat – en anklagelse. Och åtminstone jag tycker att sånt bör man hålla sig borta från i ett publikt forum. Vad är anledningen till göra detta mot en annan person i skydd av anonymiteten? Nej, fy! Det är verkligen dålig stil, tycker jag. Ett sådant tilltag hoppas jag verkligen får dig att bli bemött på ett på det sätt du signalerar att man ska bemöta andra. Min respekt har du iaf inte. Den får du när du ursäktar dig, inte förr.

 17. Jag

  Tack gode gud för att det finns människor som dig, TG! Du formligen tar orden ur mun på mig!
  Det finns ingen som helst anledning att sitta och spekulera hit eller dit över vem som gjort si eller så…. Och bara för det kommer naturligtvis sign. ”undrar” att säga ”Men jag menade väl inte SÅ”….. Men ser du, det är just precis vad (även jag) anser att sign. ”undrar” gör. Nämligen att spekulera och anklaga- helt utan grunder!
  Håller därför med sign. ”T.G”. och tycker att du som kallar dig ”undrar” ska ta och be blogginnehavaren om ursäkt!
  Att behandla folk på detta sätt är bland det lägsta man kan göra, anser jag. Usch, så dåligt bemötande.
  Och så sitter du, gissar jag, här och säger ”fy för ungdomar”. Mycket sorgligt, något annat kan man inte säga.

 18. TG

  Det här med att anklaga folk i skydd av anonymiteten är något som andra får syssla med. Jag har heller inte anklagat någon för något, så jag har ju inte något att dölja.

  Å andra sidan har jag heller inte någon anledning att följa din uppmaning att ”röja min identitet” då jag inte har anklagat någon för något, utan bara uttryckt min högst personliga åsikt om att någon uppträtt på ett kränkande sätt. Om sen du, eller den jag tyckte gett uttryck för en ljum tanke tog illa upp så må det vara hänt. Alla tänker vi väl tankar som inte är så intelligenta någon gång då och då. Men det kanske inte är så lätt att erkänna det alltid.

  För mig är det dock en himmelsvid skillnad att uttrycka sina åsikter och att anklaga någon för något helt utan bevis.

  Visst kan vi, Alias, käbbla fram och tillbaka om huruvida jag är en fegis som inte skriver mitt namn här. Vi kan också käbbla om huruvida signaturen ”undrar” är det. Det är dock inte relevant. Det som är relevant och ett faktum är att Carola skriver ut sitt namn och att många människor vet vem både hon och hennes son är.

  Detta utpekande kan jag tycka är något som borde rendera i mycket mer än den verbala örfil jag har utdelat här. Om så inte en rejäl verbal smocka från er andra som uppenbarligen tycker som jag.

 19. Förstår undran

  I lilla Sorsele där alla känner alla och de flesta vet vilka de flesta är som är inblandad SFU så blir det lätt att man spekulerar kring vilka som varit ifarten.
  Och då kommer ”undrar” fram med sin undran öppet. Och det är ju bara att svara sanningen.
  Nä han är inte med eller jag vet inte om han är med eller ja, det finns en risk.

 20. Förbannad

  Okej TG??? så när jag skriver om de jag upplevt så menar du alltså att jag kränker nån.,.?? & jag gömmer precis som dig bakom ett alias & jag skäms inte för de som du verkar göra.,. Men andemeningen i mitt inlägg är att sluta ta slynglarna & deras försvarare i försvar! Varför tror du inte att dom Vuxna du nu pratar om ger ungdomarna vi nu pratar om den respekt dom förtjänar?? Du får vad du sår!känns de bekant.,. ?

 21. Äntligen

  Så äntligen nått jag kan hålla med om Att när du sitter bredvid dom som bombade WTC så ere som jag nån som kan se det goda i dom, keep up the good work.

 22. TG

  Nej, ”Förbannad”. Det menar jag verkligen inte. Om du skriver om det du har upplevt kränker du definitivt inte någon. Men det är inte det du gör i mina ögon. Du skriver (citat) ”undrar om din son är med och repar”. Det är inte en beskrivning av vad som faktiskt har hänt och jag kan faktiskt, tro det eller ej, sympatisera med dig för att du har blivit utsatt för någon som (antar jag) repat något du äger (och jag skulle gissa på att det var din bil).

  Att här ställa frågan ”undrar om din son är med och repar” betyder inte för mig att du berättar vad som har hänt på ett sakligt sätt. Det innebär inte ens att du berättar vad som har hänt på ett onyanserat sätt. Vad det innebär för mig är att du är arg, förbannad och kanske ledsen för att någon gjort så mot dig och orsakat dig, kanske främst, ekonomisk skada och att du i ilskan slänger ur dig en kommentar som faktiskt pekar ut en person. Och eftersom du faktiskt säger att du ”undrar” tycker åtminstone jag att detta är helt fel plats att uttrycka denna illa formulerade undran. Men det är min åsikt och tack och lov har jag rätt att uttrycka den här. Dessutom ser det ut som om det finns åtminstone någon annan som tycker som jag.

  Slutligen, ”Förbannad”, så tar jag ingen i försvar. Det kanske du har missat? Det jag gör är att jag uttrycker en högst personlig åsikt där jag, om du läser igen, endast försöker att sätta saker och ting i relation till varandra. När sen ditt inlägg med din ”undran” kom var det ett allt för bra smashläge för att undgå att använda sig av som fortsättning på mitt resonemang då det stämde så oerhört bra in.

  Jag är helt medveten om att det finns, som du säger, ”slynglar” både här och där i vårt samhälle. Men jag är fullt och fast övertygad om att de är i minoritet. Jag är helt medveten om att det finns de som bemöts väl av vuxna och ändå beter sig illa. Men jag är fullt och fast övertygad om att de är i minoritet. Och jag är också helt medveten om att det finns vuxna som inte alls behandlar ungdomar så som de förtjänar att behandlas utan nästan per automatik behandlar dem som ”slynglar” för att de, till exempel, ser ut på ett visst sätt eller har ett visst intresse. Dessa är lyckligtvis också i minoritet. Den stora massan vuxna behandlar ju ungdomar som de förtjänar att behandlas och den stora massan ungdomar gör precis samma sak. Det ska man inte glömma. Man ska inte heller glömma vilka som är vuxna i en situation och vilka man kan förvänta sig ska föregå med gott exempel.

 23. Förbannad

  Men hallå TG.,. vilket ordbajs.,. & jag tycker att du ska plocka fram fakta!!!!! Du säger DU/JAG ahr sagt detta!!!????? ” Du skriver (citat) ”undrar om din son är med och repar”. Var har JAG skrivit de.,.??? så sluta ordbajsa och slutat snacka en massa goja om att ungdomar som förtjänar respekt inte får den av personal som jobbar med barn/undomar här i lilla Sorsele ,., & Undra ist om Personalen som jobbar med dessa får respekt tillbakas.,.,!!!!

 24. TG

  Hoppsan. Jag ber om ursäkt. Jag missförstod tydligen. Jag trodde att du var den som tidigare skrev under aliaset ”undrar”. Början på ditt inlägg stämde så bra in som en fortsättning på det han/hon skrev. Det var verkligen inte meningen att anklaga dig för något, eller säga att du sagt något du inte sagt, utan ett ärligt misstag.

  Däremot får du kalla det jag skriver för ordbajseri bäst du vill. Vad du tycker om det är helt ointressant för mig faktiskt. Det kanske blir mycket ord, men innehållet blir iaf inte lidande av en massa språkliga fel. Kan man inte kommatera en text på ett korrekt sätt eller använda stora bokstäver där såna ska finnas bör man tänka både en och annan gång innan man kommenterar andras språk överhuvudtaget. Det är en annan åsikt jag har och den är du också välkommen att tycka till om.

  Du borde nog också kolla fakta. Var någonstans säger jag att folk som jobbar med ungdomar i Sorsele inte respekterar dem? Just det;
  ingenstans. Jag säger att jag i mitt yrke råkar ut för det lite då och då, tyvärr. Men jag bor inte i Sorsele och jag kommer aldrig att flytta dit
  heller.

  Vill du fortsätta att skälla på mig får du gärna göra det. Det är ganska underhållande faktiskt, om jag ska vara ärlig. Däremot tror jag nog att jag har sagt det jag tycker om det som jag började att prata om. Att sladda ut i periferin är jag inte intresserad av i detta forum. Det är nämligen Carolas blogg jag är intresserad av att läsa och kommentera, inget annat. Men ibland blir saker bara för dumma för att jag ska kunna hålla mig från att kommentera dem.

 25. ngt mindre förbannad

  Ja du TG., jag e inte heller här för att anklaga nån & ännu mindre kommentera hur man formulerar sig med stora bokstäver komman osv ! men de jag vill ha sagt är att som dom ungdomarna som jag har i åtanke beter sig är inte acceptabelt kort & gott om du nu tycker de så fine sen så kan jag inte undgå att undra varför du inte kommenterade min fråga om gav nån respekt tillbax=?

 26. TG - inte ens nära att vara förbannad

  För att inte ordbajsa; Jag kan inte svara på något jag inte vet, helt enkelt. Jag vet inte vilka ungdomar och vuxna du tänker på. Individerna alltså.

  Däremot har jag berört det generellt i ett tidigare inlägg då jag skrev ”Jag är helt medveten om att det finns de som bemöts väl av vuxna och ändå beter sig illa. Men jag är fullt och fast övertygad om att de är i minoritet.” Hur det är i Sorsele har jag inte någon som helst aning om och undviker därför att ens spekulera i det. Räcker det som svar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.