Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Lavaldomen!

Högern gastar om Lavaldomen och hur den medför frihet. Jag förstår inte deras ständiga nonsens om frihet. Frihet för vem? Frihet för arbetsgivare att sänka löner? Frihet för mig som arbetare att bli fattig? Friheten att kunna ligga i rännstenen och dö i vilken EU-stad som helst när högerns "frihet" har gett arbetsgivarna sanktioner för lönedumpning?

Jag betackar mig för den sortens frihet. Som alltid har högern inte förstått en grundläggande tes: den som är fattig är ofri. Men nu är det förstås inte de fattiga, eller de anställda med låglönejobb som högern värnar om. Nej, det är friheten att sänka löner och införa minimilönelagstiftning. DEN friheten klarar vi oss UTAN! När alla människor har en DRÄGLIG tillvaro, DÅ kan vi tala om frihet! Men vi är långt därifrån och längre därifrån kommer vi med högerns politik! Glöm inte detta i valet mina vänner! Ut med högerpacket!

Etiketter: , , , , ,

44 kommentarer

  1. Mr Cool

    Conny jublar inför fackets maffiafasoner och en ”överenskommelse man inte kan säga nej till”. Facket krävde att Svenska lönevillkor skulle gälla för utländska arbetare men när svenskar jobbar utomlands då skall inte lokala villkor gälla utan då är det svenska löner och traktamenten som som är grunden. HYCKLERI. Vad tror sen Conny att utländska företag kan konkurrera med om inte priset d.v.s. produktionskostnaden?. Det är bl.a därför svensken ofta köper utländska bilar och andra produkter. Att skrika ”go home” eller att stora facket sätter småföretagare i blockad är ovärdigt en demokrati.

  2. Emily

    Conny, jag saknar konstruktiva inlägg om de röd-gröna och deras politik. Vad vill du att de ska göra om de kommer till makten? Hur ska de bygga ett samhälle som du gillar?
    Att du hatar högern och allt de gör har vi hört nu. Det är lite samma pajkastning som partiet i opposition brukar ägna sig åt istället för att komma med egna mål och ambitioner.
    Så, du som säkert är bättre insatt, vad vill ditt parti? Hur ska de komma dit? Vad tycker du personligen om den politiken? osv…

  3. Mr Cool

    Conny, grunden för Lavals ståndpunkt att inte teckna svenskt kollektivavtal är att Laval redan var bundet av lettiska kollektivavtal. Men menar du att svenska företag skall teckna lokala avtal när dom jobbar i Lettland? Att fackliga funktionärer sen skrek ”Go home!” till lettiska byggjobbare var onekligen ett lågvattenmärke. Representanter för LO uttalade sig i obehagliga termer av att ”bära ut sopor”. En artikelserie i DN visade att bolaget blev föremål för utpressningsmetoder. Förhållandena för arbetstagare som är temporärt stationerade i annat EU-land regleras i utstationeringsdirektivet

  4. Mr Cool

    Conny, du skriver ”Men nu är det förstås inte de fattiga, eller de anställda med låglönejobb som högern värnar om”. Då är min fråga eftersom utländska arbetare som sannolikt behöver pengar försöker tjäna en slant i Sverige på vilket sätt facket värnar om dessa ”fattiga” genom att slänga ut dom. Tänk också på att ett billigare bygge (skola tror jag) gynnar skattebetalarna. Byggsektorn i Sverige har tidigare dragits med uppmärksammade korruptionsskandaler samt kartellbildningar.

    Men Conny, glöm för allt i världen inte Venezuela som du så varmt beskrivit som ”det perfekta samhället”.

  5. Conny Forsström

    Men Mr Cool då, nu låter du verkligen som om arbetsgivarna är goda välvilliga människor som ser till att alla ska ha det bra. Det intrycket får jag när du underförstått försöker hävda detta, när det egentligen handlar om att arbetsgivarna vill kunna öka sin vinst och har en perfekt möjlighet att göra det genom att utnyttja arbetskraft från låglöneländer. Försök inte svamla bort frågan genom nåt rasistnonsens (att facket skulle agera rasistiskt när detsamma försöker stoppa lönedumpning). Säg istället vad du anser om lönedumpning.

  6. Uffe

    Jag tror den största anledningen till fackets agerande i denna fråga är att de plötsligt ställdes inför konkurrens utifrån, något som byggfacket aldrig haft tidigare. Och de reagerade på det enda sätt de vet: de ”värnade” om sina egna medlemmar, på icke-meldemmarnas bekostnad.

    Jag tror dock att även byggfacket kommer att behöva vänja sig vid liknande saker i framtiden.

  7. Mr Cool

    Conny, varför duckar du för Venezuela som enligt dig fungerade så bra?

    Ett företags vinst är det ENDA som kan vidareutveckla verksamheten och bl.a. föranleda nyanställningar samt betala bra löner. Blir det man producerar för dyrt så får man hitta nya lösningar och flytta produktionen utomlands är en åtgärd. Men om du tycker det är bättre att lägga ned företagen så… Husqvarna motorsågar tillverkas förresten numera i Italien. 150000 jobb har försvunnit utomlands de senase 5 åren. I Lavalfallet så ville facket bara stänga ute konkurrens och inget annat. Maffiafasoener och inget annat.

  8. Arbetare

    Kommentarer ger liv till debatten men bör hålla en viss standard. Om de övergår till rena trakasserierna, personförföljerser, stalking som jag ser här,så bör VK ta sitt ansvar och ingripa. Hur kan en anonym avsändare få fortsätta på detta sätt, vad jag nu förstått, i flera år med VKs goda minne-det är obegripligt!!!

  9. Mr Cool

    Arbetare, VK har nyligen tagit sitt ansvar och stängt av en Videlbloggare som uttryckt sig olämligt och obalanserat. Han har även enligt uppgift trakasserat andra bloggare medelst hot.

    Conny ondgör sig över vinster i företagen och tror att pengarna bara går att dela ut i löner. Varje företag har underleverantörer som skall ha betalt. Är man dålig betalare får man inga leveranser och sämre ”ranking” d.v.s. sämre villkor. Företag behöver också ibland låna i bank och god likviditet är en klar fördel. Det förekommer också svackor i orderingång som skall pareras. Glöm ej Venezuela bara???

  10. Mr Cool

    Conny, om lönekonkurrens och lönedumpning tycker jag följande. Om vi börjar med företelsen om lönedumpning från exempelvis utlänska aktörer så påverkar det givetvis den Svenska modellen negativt men är inget vi kan göra något åt. När du handlar kan du också välja saker av likvärdig kvalitet men till olika priser och ingen (nästan) tycker det är något fel. Priser sätts också mot vad konsumenten förväntas vilja betala. Det är därför likvärdiga produkter betingar olika priser beroende på vilket land de säljs i. De flesta finner det helt normalt att det är billigare att åka taxi utomlands. Forts

  11. Mr Cool

    När det sen gäller lönekonkurrens så är jag lite kluven beroende på att den fackliga Svenska modellen funger väl med EN part att förhandla med vilket är en fördel. Men lönerna och andra produktionskostnader får inte belasta det som skall säljas för hårt för då är det ingen som köper. Å andra sidan väljer man inte den billigaste utan den man tror kommer att göra ett bra jobb. Men om Conny skall köpa ett järnspett så har du hypotetiskt två alternativ. Ett Polskt för 100 kr och ett Svenskt för 400. Det Svensktillverkade innehåller kostnader för välfärdssystemt VAB, 5 V sem. etc. Vilket väljer du?

  12. Mr Cool

    Men för att spinna vidare på resonemanget så ställs vi ofta inför ett val då det gäller kostnader på likvärdiga tjänster. Om Conny skall hem från krogen en sen kväll så väljer du sannolikt ett Taxiföretag med erkänt bra priser eller om du skall flyga någonstans med ett bolag som erbjuder billiga biljetter. Tror inte att du i någon form av ”solidaritet” med de anställda per definition väljer det dyraste bolaget även om det är känt att de har lägre löner. På samma sätt resonerar en arbetsgivare som har ansvar för för företaget och dess ekonomi.

  13. Mr Cool

    Conny, tror du att en arbetsgivare kan ”bestämma” framgångsfaktorn i företaget? Det är inget som helst problem att betala bra löner om företaget är framgångsrikt. ”Det är kunden som betalar din lön” är en känd devis och inget kan vara mer sant. Det viktigaste är kunden men sen kommer bra medarbetare och tillsammans med en god affärside så kan alla bli vinnare. Men likväl som det finns dåliga människor så finns det dåliga arbetsgivare. Jag har haft över 400 samtidigt anställda i Sverige och f.n. har jag ett 20-tal. Men facket motsätter sig ju att man betalar bättre än avtalet…varför?

  14. Conny Forsström

    Mr Cool, en sak till, det är precis därför som vi har kollektivavtal, av den anledningen att arbetsgivaren i konkurrens med andra och för att hålla priset lågt, sätter vilka löner han/hon vill. För utan kollektivavtal skulle arbetsgivarens godtycke råda och det vill vi väl inte? Eller vad säger du?

  15. Conny Forsström

    Så Mr Cool, hur ska arbetarnas intresse skyddas om inte arbetsgivaren kan göra det? Eller bör de inte skyddas alls? För fack vill du väl inte ha? (Nu är det väl tur att facket i verkligheten inte behöver arbetsgivarens välsignelse för sin existens för då hade det aldrig bildats något fack, men för resonemangets skull så)

  16. Mr Cool

    Jag har ingenting emot att medarbetarna är organiserade i ett fackförbund som tillvaratar deras intressen. Men facket skall inte ägna sig åt blockader av företag ”som inte skriver på” eftersom avtal i alla dess former skall vara en frivillig överenskommelse mellan två parter. Facket skall också ta lokala hänsyn i sina krav beroende på företagets konkurrenssituation eller tycker du att det nu är läge för facket på SAS att kräva löneökningar? Det skall också finnas utrymme att betala bättre för goda prestationer. Facket behöver därför förändras i grunden och inte ledas av ett B-lag som idag.

  17. Conny Forsström

    Mr Cool, så varför skulle facket inte få genomföra blockader? Det måste finnas medel att sätta press på arbetsgivare med eftersom det annars skulle finnas många som skulle behandla sina anställda godtyckligt om de inte hade press på sig (det finns det i och för sig ändå men det skulle vara ännu värre). Precis som jag inte kan kräva att arbetsgivarens organisation ska försvagas så har ni arbetsgivare inte heller rätten att kräva att facket ska lägga sig platt på rygg och enbart teckna avtal med de arbetsgivare som så vill. Hur många tror du skulle skriva på då? SVAR: Inte många!!

  18. Mr Cool

    Conny, din arbetarromatiska hjärna verkar ha låst sig. Allt är inte som förr och facket måste hänga med i utvecklingen. Hypotetiskt så skulle Umeå Kommuns telefonväxel kunna vara lokaliserad i Rumänien och personalen anställda i ett bolag registrerat på Seychellerna samt lyfta lönen via en Japansk bank. Själv har jag ett konsultbolag som från utlandet levererar tjänster till Svenska bolag och bolaget skulle lika gärna kunnat legat i Umeå men det är för DYRT. Ändå kan jag betala mina anställda motsvarande 8 lärarlöner per månad. Skatten på vinsten är 18% så jag har råd att äta korv MED bröd.

  19. Uffe

    Conny: om jag vore arbetsgivare skulle jag ha ett visst intresse av att skriva på ett kollektivavtal. Och anledningen är enkel: genom att skriva på kan jag tvinga mina anställda att följa avtalet, eller sparka dem!

    MEN avtalet måste vara något som båda parter vinner på att skriva under, och i dagsläget är det inte säkert att ett litet företag vinner på det.

  20. Uffe

    Conny: du skriver att facken självklart måste få blockera företag som vägrar skriva på kollektivavtalet. Jag håller inte med dig, men lek med tanken att det vora så att facken fick blockera alla företag som inte skrev på kollektivavtalet.

    Min fråga är då: vilka rättigheter skall företagen och företagarorganisationerna ha, som motvikt? För de måste ha något att kontra med, för den dag facken kommer med klart orimliga krav i kollektivavtalen.

    Som det ser ut idag kan företag lockouta sina anställda, men det är något man inte gärna gör: det minskar vinsten. Men vad annat kan de göra?

  21. Conny Forsström

    Uffe, om företag inte ska tvingas skriva under kollektivavtal så ska vi arbetare heller inte tvingas ut i arbete. Men om vi nu följer den tråd du startat, hur hade du tänkt dig att arbetarna ska skyddas om det inte finns kollektivavtal?

  22. Uffe

    Conny: rätta mig gärna om jag har fel, men visst är det så att inget företag har rätt att tvinga dig att arbeta åt dem? Om du väl tagit anställning hos något företag ändras saken något, men det är bara genom ditt agerande ett företag får makt över dig. Och då bara det företag du själv väljer…

  23. Uffe

    Vad gäller arbetarskyddet ser jag inget fel i att använda lagstiftning till det. Men jag kanske har fel, eller? Skillnaden är dock den att lagarna måste hållas på mer principiell nivå, och inte kan anpassas efter lokala förutsättningar. Å andra sidan har facken inte hitils visat sig särskilt flexibla så det är ingen större förlust.

  24. Conny Forsström

    Uffe, det gamla vanliga snacket om att man har ett val. Vad består då valet i? Jo, arbeta för en usel privat vinstdrivande arbetsgivare eller svält. Vad tror du man väljer? Det finns alltså inget val! Lagstiftning..se på USA med deras minimilöner…jo, jag vet att ni i högern drömmer om detta. Det är er vision och förhoppning. Den mardrömmen ska vi ALDRIG genomföra här. Ni kan fortsätta drömma om man säger så.

  25. Uffe

    Conny: du glömmer en sak vad gäller privata företag. Eller väljer att bortse från det: ägarna vill att företaget skall gå med så mycket vinst som möjligt. Då duger det inte med omotiverade ”slavar” till anställda, du måste ha motiverade anställda som verkligen vill jobba på just _det_ företaget (eller med just _sådana_ arbetsuppgifter). Och en stor del av motivationen är faktiskt lön. Så företagen _vill_ inte betala slavlöner, utan en (åtminstone) schysst lön för arbetet.

  26. Uffe

    Conny: vad gäller valet mellan att svälta eller en ”usel privat vinstdrivande arbetsgivare” så är valet mer mångfaceterat än så. Du kan försörja dig på andra sätt också. Enklast för dig vore väl att bli kommun- eller statsanställd, då arbetar du inte åt en ”usel privat vinstdrivande arbetsgivare”.
    Eller så kan du tex starta eget företag som underhållare (du blir din egen anställde, typ). Eller skriva musik och leva på STIM-pengar. Eller måla tavlor som du säljer. Eller spela på hästar (det lär gå att försörja sig på det…).

  27. Conny Forsström

    Uffe, ditt resonemang påminner om talet om den s.k. osynliga handen som ställer allt tillrätta. Se på en hel radda länder där detta tillämpas, t.ex. USA, där det finns människor som jobbar på DUBBLA jobb för att överhuvudtaget få livet att gå ihop ekonomiskt. Men i och för sig, detta är The American Dream, åtminstone för arbetsgivaren……………..

  28. Uffe

    Jag tycker inte det går att, rakt av, jämföra USA med Sverige. USA dras med ett stort problem på arbetsmarknaden: mängder med illegala invandrare, som tar vilket jobb som helst till vilken lön som helst. Det är något som dock börjat dyka upp här i Sverige också, och om du inte gillar det så har vi faktiskt något gemensamt.

    Vad gäller löner i stort ser jag inget problem med den ”osynliga handen”. Om tillräckligt många fått usel lön hos en arbetsgivare kommer färre att söka jobb där i framtiden och så småningom söker ingen. Då måste företaget antingen lägga ner eller ändra sin policy.

  29. Mr Cool

    Conny, du talar om ” DUBBLA jobb för att överhuvudtaget få livet att gå ihop ekonomiskt”. När jag var liten pojk så jobbade min far inom SJ och min mamma var sk. hemmafru. När jag själv blev vuxen och bildade familj så var detta inte möjligt eftersom BÄGGE måste jobba för att det hela skulle gå runt inte minst p.g.a. konfiskatoriska skatter.
    Det är ju också så att de priser vi betalar hänger ihop med den lön vi lyfter. D.v.s. högre löner ger högre priser vilket i sin tur försämrar Sveriges konkurrensläge i den för oss livsviktiga exporten.

    Men, Venezuela var ju perfekt sa du tidigare…

  30. Conny Forsström

    Mr Cool talar om att sänka lönerna..däremot diskuterar vi konstigt nog inte att sänka företagens vinster..nej just det..det skulle ju innebära att ägaren tvingas sänka sin levnadsstandard…och det vore ju hemskt…

  31. Conny Forsström

    Uffe, rätta mig om jag har fel, men det är ju inte så att invandrare ber om att få arbeta till låga löner. Tvärtom, arbetsgivarna ser på olika sätt till att det blir på det sättet, t.ex. genom att hota illegala invandrare med anmälan till polisen, eller genom att se till att invandraranställda inte kan gå med i facket.

  32. Mr Cool

    Conny, VINST är det enda som kan driva ett företag framåt, generera nya jobb samt avlöna alla de människor som är inblandade i produktionen vare sig de jobbar på golvet, sitter på kontoret eller är ägare. Finns inget vinst så finns det heller inget företag att jobba på och bl.a. höga löner slår hårt mot vinsten. SAS är ett gott exempel på detta.
    Är marginalerna goda så finns utrymme för bra löner men i hårt konkurrensutsatta branscher så minskar nu dessa drastiskt. Det innebär att man måste anpassa ”kostymen” och finna nya vägar för att säkerställa vinsten d.v.s. vidareutvecklingen.

  33. Uffe

    Självklart har ju inte olagliga invandrare bett om att få låga löner. Men de har ofta inget annat alternativ än att ta det som erbjuds, lagligt eller inte, välbetalt eller inte. Men om folk har alternativ kommer en arbetsgivare som konsekvent betalar dåligt att stå utan anställda (eller med en hög personalomsättning, som inte heller är bra).

  34. Conny Forsström

    Uffe, men i tider av arbetslöshet och lågkonjunktur, när endast skitjobb till låga löner finns, vad gör man då? Jo, man blir tvungen att ta det. Just därför är det så viktigt med fackens kamp för drägliga löner.

  35. Uffe

    Facken har en uppgift att fylla, men om de skall ha laglig makt att tvinga företag att skriva på kollektivavtal så måste företagen ges makt att balansera denna med.

    En arbetsgivare som betalar dåliga löner i lågkonjunktur kommer att upptäcka att hans personal flyr när tiderna blir bättre, och de kan få andra jobb som betalar bättre. Och den kompetens hans personal fått under de dåliga tiderna kommer då att gå förlorad.

  36. Mr Cool

    Conny, drägliga löner är nog inget problem men om facket sätter en nivå där arbetsgivaren av ekonomiska skäl väljer att inte anställa eller flytta produktionen till annat land så påstår jag att det är ett stort problem. Det scenario som nu sker är att färre skall göra mer d.v.s. en stenhård arbetsmiljö för de som jobbar och därmed en hänsynslös utslagning. För vem anställer en trebarnsmor som har rätt att VABBA 180 dagar om året??? Facket måste förstå att arbetsmarknaden är stadd i förändring och att hota utländska aktörer som vill verka i Sverige är ingen framkomlig väg. MEN Venezuela????????

  37. Mr Cool

    En sista kommentar! Volvo har i runda slängar 100.000 pers anställda och jag utgår ifrån att en löneförhöjning med 1000 kr i månaden bara är ett anständighetskrav från Connys sida. Men räkna först ut vad denna höjning kostar inklusive arbetsgivaravgifter per år och sen hur många fler bilar Volvo måste sälja för att finansiera detta. Du kan då inte ta bruttointäkten från försäljningen av bilarna utan den faktiska nettovisten som i sin tur skall betala lönehöjningen. Det skulle förvåna mig om du fixade det men det jag menar är att man måste förstå KONSEKVENSERNA innan man gapar om löneökningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.