Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

USA som förebild?

Gällande sjukförsäkringen i USA visar det sig att den är TANDLÖS. I praktiken innebär den fortfarande att sjukförsäkringsbolagen "over there" bestämmer. I praktiken visar det sig att 15 miljoner människor fortfarande är utan försäkring.

Javisst, alla ska försäkras men om försäkringsbolagen vägrar försäkra någon så får de betala 100 dollar i böter per dag. Ställ det mot att de kanske skulle behöva betala ut 100000 dollar till en person som behöver specialistvård. Då hoppas de att personen hinner dö så att böterna ger en mindre förlust än att betala för behandlingen.

Michael Moore intervjuas om detta och beklagar att reformen blivit så tandlös. Dessutom är han orolig för den svenska sjukvården och att vi är på väg, sakta men säkert, mot USAs modell. Ju längre högerregeringen får sitta, desto snabbare närmar vi oss det omänskliga samhälle centrerat runt "JAG" som USA innebär, i motsats till ett samhälle centrerat kring "VI" som vi länge varit.

Det kanske inte är så svårt, ens för högeranhängarna, att inse att ett samhälle där alltmer baseras på vinst, också blir ett samhälle där allt färre omfattas av trygghetssystemen till följd av vinstintressena. Som Michael Moore säger i intervjun angående hur försäkringsbolagen funderar kring vård: "njaaa…ska vi verkligen ge denne person vård…kostnaderna blir för höga…".

Den andra baksidan, förutom att många blir exkluderade ur trygghet, är att brottsligheten ökar. Se på USA återigen! Ni högeranhängare, kom inte med nåt strunt nu om att "utanförskap" (ert eget ord) och hög brottslighet inte har något samband!

Om det blir för jobbigt att förstå detta så kan vi ta ett väldigt konkret exempel: en person som blir uteliggare, varför skulle den undvika att t.ex. slå sönder ett skyltfönster eftersom det innebär att personen får någonstans att sova sen (fängelset). Så, ju mindre man har att förlora, och ju mer man exkluderas från trygghet, desto mer ökar benägenheten att begå brott, självklart!  Nu håller vi på att komma bort från kärnan, men som ni säkert förstår, variablerna trygghet och förankring i samhället, respektive brottsbenägenhet hör ihop! Något att tänka på för er som vill införa profit i trygghetssystemen och i längden komma till det samhälle som USA representerar..

Intervjun med Michael Moore här: http://www.tv4play.se/nyheter/nyhetskanalen?videoId=1.1573634 

 

 

Etiketter: , , , , , ,

6 kommentarer

  1. Mr Cool

    Conny duckar i vanlig ordning för obekväma frågor och kontrar med partiretorik som han hört någon annan säga. Jag frågade om det var logiskt att Svenska löner och traktamenten skulle gälla för Svenska företag i Lettland då facket kräver LOKALA villkor. Beträffande USA så är dess regering vald av 300 miljoner medborgare och USA är världens mäktigaste nation ekonomiskt och militärt. 40 miljoner akademiker återfinns i landet som döms ut av en lågavlönad socialist från Umeå. Men kanske USA skall följa Venezuelas väg som du famställde som paradiset på jorden. Kan vi få höra något nytt därifrån??

  2. Conny Forsström

    Svar till Mr Cool (2010-03-28 15:29)
    Är TV4’s nyhetsrapportering partiretorik? Om så vore fallet så skulle den väl stödja den vid makten sittande regeringen, inte oppositionen.
    Att högern sedan inte vill ha ett gemensamt finansierat välfärdssystem, där bl.a. vården ingår, är väl ingen nyhet direkt.

  3. Conny Forsström

    Svar till Mr Cool (2010-03-28 15:29)
    Mitt blogginlägg torde te sig ganska logiskt, t.o.m. på ett universellt plan. Ett gemensamt finansierat system som innebär att alla får vård torde öka känslan av att vara inkluderad i samhället. Eller håller Mr Cool inte med mig?

  4. Mr Z

    USA är ingen förebild avseende sjukförsäkring, då vi har det mycket bättre här i Sverige i jämförelse med USA. Dock undrar jag följande: Om nu privata alternativ inom vården enbart är av ondo samt att privata entreprenörer tjänar pengar på sjukvård, hur är det då möjligt att Socialdemokraterna stödjer detta? Om det bästa vore att all sjukvård sköttes av staten, varför hörs det inga argument från Sahlin och oppositionen för att införa detta? Varför tillåter S privata entreprenörer? Varför klagar du på regeringen, när Socialdemokraterna med sin partiledare Sahlin i praktiken vill samma sak?

  5. Conny Forsström

    Svar till Mr Z (2010-03-28 20:57)
    Jag kritiserar även sossarna som accepterar vinstdrivande samhällsfunktioner. Jag hoppas att jag och många andra kan vända opinionen inom partiet MOT vinstdrivande samhällsuppehållande funktioner som vård och skola. Högern däremot har inget emot att i längden helt lägga ner den offentliga sektorn och låta allt drivas privat. Tillåter vi högern att härja fritt så lär vi till slut ha det som i USA. Sedan är det möjligt att det finns en naivitet hos både vänster och höger i tron att man kan tygla marknadskrafterna. Det kan man inte! Därför ska dessa hållas borta från den offentliga sektorn!

  6. Uffe

    En liten fråga: jag har förstått att du är motståndare till privatägda vårdinrättningar. Vad jag förstår är det för att ”ingen skall tjäna pengar på annans vårdbehov”. Om detta är rätt har jag en följdfråga: vad tycker du om privatägda medecinföretag? Även om det skulle vara så att företaget ägs av alla som arbetar där kan det ju tänkas gå med vinst, och då profiterar företaget på annans behov av medecin. Vad säger du om det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.