Conny Forsströms demokratiskt socialistiska blogg

Politiska åsikter

Sänka löner med hälften och annat som borgarna vill göra!

 

Han är väldigt ärlig

Detta är vad högern vill göra. Se på detta klipp, rösta ut dem i valet.

Etiketter: , , , ,

16 kommentarer

  1. Uffe N

    Väldigt intressant intervju!

    Vad gäller hans förslag om att sänka lönerna vill jag påpeka en sak: han är professor i ekonomi, inte politiker. Hans förslag lär komma från vad hans forskning finner vara en användbar lösning på arbetslösheten. Han behöver inte ta någon hänsyn alls till partipolitik eller liknande. Men han erkänner själv att hans förslag är politiskt svårsmälta, kanske till och med oacceptabla. Men politisk svårsmälthet och huruvida lösningen fungerar eller inte har inget med varandra att göra.

  2. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-05-01 21:54)
    Lite information om Radetzki: ”Radetzki är forskare vid Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) som är en tankesmedja med kopplingar till arbetsgivareföreningen Svenskt Näringsliv som bl a finansierar Nya ”Arbetarpartiet” Moderaterna.”

  3. Uffe N

    Jag tycker vem hans arbetsgivare är, och vad denna gör, inte spelar någon jätteroll. Han har en idé hur man kan lösa arbetslösheten, och han är medveten om (minst) en svaghet med idén och han erkänner den. Sedan är det upp till politikerna att göra något, eller låta bli att göra något.

    Dessutom, om han är professor i nationalekonomi, som det sägs i intervjun, måste han arbeta (åtminstone huvudsakligen) åt ett universitet som forskare och lektor. Så jag måste fråga: vilken källa har du använt?

  4. Johan Karlsson

    Edward Riedl förnekar att SN skulle finansiera (M). Eftersom du påstår annorlunda kan du väl uppge källan? I övrigt grundar sig din slutsats att detta skulle vara något moderaterna står för på guilt by association i fyra(!) led. Det måste om något vara någon slags rekord.

  5. Johan Karlsson

    Själv tycker jag han är onödigt pessimistisk om framtiden. Han har rätt i att lönen måste motsvara värdet av varan eller tjänsten som produceras. Detta kan i längden bara marknaden reglera, inte facket eller lagstiftarna. Arbetslöshet beror som bekant på ett överpris på arbetskraften. Det går alltså inte att förena marknadsekonomi med reglerade löner om arbetslöshet inte ska vara ett faktum.

  6. Conny Forsström

    Svar till Johan Karlsson (2010-05-02 00:05)
    Varför tar Radetzki ens upp något så absurt? Att det skulle bli upplopp är en självklarhet om regeringen försökte genomföra något sådant. Men förutom det, vilka skulle vinna på att sänka löner? Ja, INTE de som får sina löner sänkta i alla fall. Företagsägarna skulle bli glada självklart, men något annat är knappast att vänta heller.

  7. Uffe N

    Conny: anledningen att MR berättar är att han är forskare: hans forskning har lett fram till något han tror kan lösa arbetslösheten. Det blir därmed hans jobb (eftersom han är professor på ett universitet) att berätta om lösningen för omvärlden. Han behöver inte värdera lösningen, det är en uppgift för politikerna.

  8. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-05-02 22:50)
    Det vore också intressant att höra ledande moderater, folkpartister, kristdemokrater och centerpartister tycka till om vad Radetzki säger, så här inför valet.

  9. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-05-02 22:50)
    Allt annat än ett hundraprocentigt fördömande av vad Radetzki säger, från ledande högerpolitiker, skulle visa vad högern verkligen vill fast de inte vågar vara så ärliga som Radetzki.

  10. Uffe N

    Jag tycker den stora frågan är huruvida hans idé fungerar eller inte. Finns det någon annan forskning som kommit fram till samma resultat? Eller har någon annan ekonom granskat MRs forskning och konstaterat att hans slutsatser håller?

    Om hans slutsatser bekräftas av andra har politikerna egentligen bara att ta ställning till den: implementera eller inte. Det är dock tänkbart att man väljer att gå lite mjukare fram, om man väljer hans väg.

    För egen del tycker jag det verkar vettigt, men vill gärna höra från (minst) en ekonom till att slutsatserna stämmer.

  11. Uffe N

    Och jag ser inga större problem med en större differentiering i inkomstnivåer genom livet: när du precis slutat gymnasiet så kanske du tjänar 5K/månad, men du kan ganska enkelt, med tilltagande erfarenhet, byta jobb och få bättre betalt.

    En effekt av detta kan vara att det skapas ett antal lågbetalda jobb, typ pommes frites-stekare på McD, som ”alla” går genom efter gymnasiet, men ingen stannar där särskilt länge. Kanske ett år eller två, innan man skaffar sig något bättre.

    Detta förutsätter nog högre rörlighet på arbetsmarknaden än vi har idag.

  12. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-05-02 23:22)
    Jag gillar inte låga ungdomslöner, är helt emot det, men bortsett från det, hur har du tänkt att de ska göra som av olika anledningar inte kan läsa vidare? (saknar studievana, lust osv). Ska de slava resten av livet i låglönejobb som betalar 5000? Och om man tänker sig att ungdomar får låga löner, varför skulle arbetsgivarna vilja betala mer till äldre? Nej, ditt resonemang är tyvärr också representativt för hur högern ser på löner i allmänhet. Tur att vi har en stark arbetarrörelse..än så länge i alla fall.

  13. Conny Forsström

    Svar till Uffe N (2010-05-02 23:22)
    Och hur ska de som tjänar 5000, kunna konsumera? De kan inte ens överleva på 5000. Kanske dags att sätta de rika på svältlön istället..då blir det annat ljud i skällan, garanterat.

  14. Uffe N

    Vad har du mot låga ungdomslöner?

    De som inte vill/kan läsa vidare behöver inte fortsätta som pommes frites-stekare på McD hela livet, de lär kunna hitta ett passande jobb på samma sätt som de gör idag. Men det kanske kräver att de skaffar sig erfarenhet av arbetsmarknaden genom att steka pommes frites på McD, eller något annat jobb som inte kräver särskilt mycket utbildning.

  15. Uffe N

    Och vad gäller att ”överleva” så kommer alla priser, om man skulle införa MRs idé, att anpassas till den nya situationen. Det skulle kanske ta ett tag innan priserna är stabila efter en liknande reform, men att tro att priserna skulle ligga kvar på den nivå de gör idag är bara korkat. Eller medvetet enkelspårigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.